Etuovi.com kaipaisi hakukoneoptimointia

Perttu Tolvanen

Vierityspalkin viime päivien liikenteestä löytyi mielenkiintoinen esimerkki tilanteesta joka kaipaisi hakukoneoptimointia. Hakusanalla “etuovi.com” tulee Googlen tuloksissa kärkituloksissa ihan oikea sivusto, mutta kärkitulokset vievät kävijät aivan vääriin paikkoihin.

etuovi-com-2009-01

Kärkitulokset vievät hakutulossivuihin jotka ovat vanhentuneita sisäisen hakukoneen tulossivuja. Kävijät pääsevät ensimmäisenä ihmettelemään monimutkaista lomakesivua jossa on ylimpänä punainen varoituslaatikko.

etuovi-com-2009-01b

Seuraava tulospari Googlen tulossivulla ohjaa kävijät yksittäisen välittäjän omalle sivulle ja Etuoven mediakorttiin. Ei ole ihme, että moni on päätynyt Vierityspalkin artikkeliin joka sijoittuu tulossivun loppupuolelle. Esimerkki konkretisoi hyvin sen, että hakukoneoptimointi ei ole vain liikenteen kasvattamista vaan myös oikeiden sivujen nostamista oikeilla termeillä.

Vierityspalkin artikkelissa julkaisujärjestelmien ja hakukoneoptimoinnin suhteesta määriteltiin tärkeimmiksi asioiksi kuvaavat sivujen titlet ja julkaisujärjestelmän tekninen käyttöönotto. Tässä Etuoven esimerkissä korostuvat kummatkin näistä asioista. Ensinnäkin tilannetta auttaisi jos Etuoven sivuilla olisi järkevät titlet, koska tällöin kävijät edes tietäisivät mille sivuille tuloksista päätyvät. Järkevä title-systeemi olisi jo saattanut myös estää koko ongelman syntymisen. Toisena isona ongelmana Etuovella näyttää olevan julkaisujärjestelmä joka sallii hakutulosten indeksoimisen. Jo pelkästään dynaamisen sisällön indeksoinnin kontrolloinnilla esiintyvät ongelmat estettäisiin helposti.

Hakukoneoptimoinnin erityisasiantuntijat varmasti osaavat vielä listata monia ratkaisuja lisää. Joka tapauksessa Etuoven esimerkki havainnollistaa hakukoneoptimoinnin tarvetta monilla suurilla sivustoilla.

Etuovella ei tosin hakukoneoptimointiin ole taidettu muutenkaan panostaa, koska hakusanalla “etuovi” ei Suomen suurin asuntosivusto tule edes ensimmäisenä hakutuloksena. Tällaisesta mokailusta saisi urheilussa jo jäähyn tai varoituksen.

etuovi-2009-01

Ei ihme, että Etuovi-niminen web-firma myy etusivulleen mainostilaa. Liikennettä mahtaa olla ihan mukavasti.

Aiheet: Hakukoneoptimointi

Tagit:

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!
 1. Lasse Larvanko says:

  Löydettävyyteen ja parempaan hakutulokseenkin auttaisi title-elementin järjestelmällinen käyttöönotto.

  Sivuston sisäisten hakutulosten indeksoituminen ei ole mitenkään yksiselitteisesti paha asia, vaan nehän ovat etuovi tyyppisessä palvelussa oleellinen osa palvelua, joita halutaankin indeksoituvan, mutta hallitusti.

 2. dRD says:

  Etuovi.com kärsii myös samasta taudista kuin moni muu suomalainen iso sivusto — urlit sellaisenaan kopioituna eivät toimi kun niitä heittää IM:ssä, IRCissä, jne eteenpäin, vaan sieltä pitää erikseen kaivaa se “linkki tähän” -linkki. Haloo?! Jos se helppo ja lyhyt “linkki tähän” olisi se urli, joka selaimessa aina näkyisi, kun kohdetta katsoo, auttaisi sekin jo paljon. Toinen mikä aiheuttaa täydellisiä naksuja on etuovi.com:n ja mm. huutonetin helmasynti, eli sivusto “unohtaa” järjestelmällisesti hakuehdot, ellet käytä sivua kuten suunnittelija on sen suunnitellut (vaan käytät sitä kun suurin osa normi-ihmisistä, eli back-buttonia painellen).

  Jo pelkästään tuolla urlisekoilulla etuovi.com menettää valtavan määrän viraalia backlinkkiä. Ja IMO, vaikka kohde olisi myyty, sen tiedot voisi jättää ainakin osittain elämään sivuille silti, näinhän esim. nettiauto.com pelaa nykyisin ja se tasan varmasti kasvattaa sivuston liikennettä paljon, kun myös vanhat linkit toimivat.

 3. Juha Söderholm says:

  Muiden hakukoneiden sisäisiä tuloksia ei saisi Googlen sääntöjen mukaan antaa indeksoitua.

  Ikävä kyllä useat hakukoneet / yritysluettelot spämmäävät näin järjestelmällisesti indeksiä.

 4. Juha Söderholm says:

  Lisäksi tuolla on tehty varsin hämäriä ohjauksia. Eli ei tuon etusivun edes pitäisi indeksoitua, koska se cloakkaa saman tien toiselle sivulle.

 5. PerttuT says:

  Tämä ei ollut tässä tarkoituksena, mutta hyvin tulee nyt liikennettä meillekin kun tämä artikkeli pompsahti kakkostulokseksi hakusanalla “etuovi”.

  http://www.google.fi/search?hl=fi&q=etuovi&btnG=Google-haku&meta=&aq=f&oq=

  Kiitos Juha hyvistä kommenteista. Tuo etusivun puuttuminen Googlen indeksistä on tosiaan sen tason ongelma johon kannattaisi jo joku palokunta soittaa hätiin.

  Todennäköisesti jossain käydään keskustelua, että kuuluuko tämä asioihin jotka teknisen toimittajan pitäisi huomioida oletuksena vai pitääkö asiakkaan osata vaatia tällaisia asioita.

  Monia isoja verkkopalveluitahan koodataan porukalla joka ei ole erityisen web-orientoitunutta. Silloin asiakkaalta odotetaan tavallista enemmän näkemystä ja ymmärrystä web-kanavan erityispiirteistä (kuten se että Google täytyy huomioida kaikessa tekemisessä).

 6. Juha Söderholm says:

  Täytyy kyllä Etuoven puolustukseksi sanoa, että varsin moni ISO sivusto turvautuu cloakingiin ja muuhun vastaavaan “lepsuiluun”.

  Lähes tulkoon tuntuisi, että mitä isompi talo siellä on ollut takana koodamassa sitä sivustoa niin sitä enemmän mielenkiintoisempia purkkavirityksiä siellä, joita mm. nuo javascript- ja muut epämääräiset ohjaukset edustavat.

  Kun tässä nyt viljelen cloaking-sanaa, niin pistetään nyt vähän lisätietoa cloakingista samalla:

  http://www.seokirja.com/cloaking-eli-sisallon-naamiointi-huijaa-hakukoneita/

  Miten sitten erotan cloaking? Simppeliä, site:www.domain.com, ja sen jälkeen kokeilee esimerksi etusivua – jos etusivu ohjautuu muualle mutta näkyy kuitenkin http://www.yritys.fi -osoitteella, eikä esimerkiksi http://www.yritys.fi/etusivu -osoitteella googlessa on kyseessä cloaking.

 7. Sami Salmenkivi says:

  Google sekoittelee algoritmiaan hiukan niin että ensimmäinen tulos saattaa olla kolmas seuraavana päivänä ja kolmas taasen ensimmäinen, jos tulokset ovat muuten suht tasoissa rankingissä.

 8. PerttuT says:

  Sain Alma Medialta viestiä, että syynä lienee ollut sitemap-generoinnin sekoittuminen ja tämän nopean korjauksen myötä sijoitus on nyt korjaantunut (vaikka kokonaisuutena kuulemma tekemistä edelleen riittää).

 9. Juha Söderholm says:

  “Google sekoittelee algoritmiaan hiukan niin että ensimmäinen tulos saattaa olla kolmas seuraavana päivänä ja kolmas taasen ensimmäinen, jos tulokset ovat muuten suht tasoissa rankingissä.”

  Kertoo siitä, että sivusto ei ole tarpeeksi vahva ko. termillä.

 10. Arttu says:

  Korjaisin pari kommenteissa ilmennyttä epätarkkuutta:

  1. “Cloaking” tarkoittaa hakukoneoptimoinnista puhuttaessa yleensä sitä että tarkoituksella esitetään hakukoneille muuta kuin ihmisille.

  Juhan määritelmän mukaan moni oikeaoppisesti 301-uudelleenohjauksia tekevä sivusto sortuisi cloakingiin, koska Google näyttää hakutuloksissa muodon http://www.domain.com (ks. esim. site:netbooster-agency.fi).

  2. Kaikki sisäiset hakutulokset eivät ole indeksoituessaan kiellettyä spämmiä: esim. Etuovessa voisi olla googlaajillekin varsin hyödyllinen hakutulos vaikkapa Porvoon vuokra-asunnoista. Tässä olisi kyse siitä hallitusta hakutulosten indeksoinnista, josta Lasse puhui.

 11. Juha Söderholm says:

  ““Cloaking” tarkoittaa hakukoneoptimoinnista puhuttaessa yleensä sitä että tarkoituksella esitetään hakukoneille muuta kuin ihmisille.

  Juhan määritelmän mukaan moni oikeaoppisesti 301-uudelleenohjauksia tekevä sivusto sortuisi cloakingiin, koska Google näyttää hakutuloksissa muodon http://www.domain.com (ks. esim. site:netbooster-agency.fi).”

  On muutamia tapauksia, joissa sivusto on niin vahva, että se listautuu vaikka kyseessä olisi 301, mutta yleisimmin ohjaukset on toteutettu väärin. Kyllä esimerkiksi geo-targetointi on sallittua, mutta oma suhtautumiseni kaikkiin ohjauksiin on hieman niin ja näin, varsinkin kun tällä hetkellä noiden määritysten mukaista “raamattua” käy läpi “ei niin pätevät” googlen hakukonekesätyöpoliisit.

  “Kaikki sisäiset hakutulokset eivät ole indeksoituessaan kiellettyä spämmiä: esim. Etuovessa voisi olla googlaajillekin varsin hyödyllinen hakutulos vaikkapa Porvoon vuokra-asunnoista. Tässä olisi kyse siitä hallitusta hakutulosten indeksoinnista, josta Lasse puhui.”

  Googlen määritysten mukaan sisäisten haun tuloksia ei kuitenkaan saisi indeksoida, ymmärrän eettisen näkökulmasi, mutta mihin vedetään raja? Kuka määrittää sen, että onko hyödyllistä vai eikö?

 12. PerttuT says:

  Hakukoneen tulossivut ovat todellakin vaikea tulkinnallinen ongelma. Yhä useammin tavallinen sisältösivu rakennetaan hyvin samankaltaisesti kuin hakukoneen tulossivu. Esimerkiksi eBay:ssa on hyvin vaikea erottaa sitä, että ollaanko sisäisellä hakutulossivulla vai tavallisella sisältösivulla. Esimerkiksi jos hakee eBaysta “xbox” ja sen jälkeen käyttää haun rajaamiseen luokittelua niin siirtyy huomaamattaan eBayn sisältöosioon “Video Games”. Ja eBay on vain yksi esimerkki siitä, että kun siirrymme lähemmäksi tämänkaltaista semanttista surffausta jossa sivut yhä useammin rakennetaan automaattisesti käyttäjän tekemien valintojen perusteella, niin tuo hakutulossivun ja tavallisen sivun raja-aita hämärtyy koko ajan.

  Googlen kannalta olisi olennaista varmaan indeksoida vain listaukset jotka on tehty jonkun metatietomallin perusteella, kuten “Porvoo” ja “vuokra-asunnot” yhdistelmä. Saman listauksen tarkennukset ainakin pitäisi jättää pois indeksoitavista, kuten “Porvoo”+”vuokra-asunnot”+”julkaistu viimeisen 7 päivän aikana”, esimerkiksi.

  Mutta kuten Juha toteaa – mihin vedetään raja?

 13. Arttu says:

  Googlen sisäisiä hakutuloksia koskeva ohjenuora menee näin:

  “Use robots.txt to prevent crawling of search results pages or other auto-generated pages that don’t add much value for users coming from search engines.”

  (Lähde: http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35769 )

  Kiinnittäisin huomiota loppuosaan joka siis täsmentää että suositus koskee sellaisia sivuja jotka eivät juurikaan palvele hakukoneista saapuvia.

  Pohdinta metatietomallista on osuvaa, mutta sivuston omistajalla on aika suuri valta painottaa mitkä yhdistelmät ovat olennaisia.

  Toinen kriteeri on se, voisiko hakutulossivulle linkittää myös sivuston navigaatiossa, niin että siitä olisi hyötyä käyttäjille.

  Jos vaikkapa “Porvoo”+”vuokra-asunnot”+”julkaistu viimeisen 7 päivän aikana” olisi tällainen linkitetty “oletushaku”, silloin se voitaisiin päästää hakukoneiden indeksiin ja haut kuten “Porvoo”+”vuokra-asunnot”+”kaikki julkaistut” yms. voisivat olla niitä, joiden indeksoituminen estetään.