Linkkikeskustelu jatkuu Digitodayssa

Perttu Tolvanen

Kesällä käyty keskustelu linkittämisen haasteista jatkuu. Digitoday on omistanut viimeisimmän lukijakyselynsä aiheelle ja kysyy lukijoiltaan miten Digitodayn pitäisi linkkejä artikkeleissaan käyttää.

Päähuomio kyselyssä on siinä, että saako linkit pakottaa avautumaan uuteen ikkunaan. Muut kysymykset koskevat sitä kuinka linkkejä pitäisi käyttää. Digitodayta kiinnostaa tietää mm. kuinka paljon linkkejä pitäisi artikkeleissa olla ja miten tärkeänä lukijat linkkejä pitävät.

Kannattaa käydä kertomassa mielipiteensä Digitodayn linkkikyselyssä. Ainakin kommentteja on Digitodayn johdantoartikkeliin jo kertynyt melkoinen määrä.

Aiheet: Käyttöliittymäsuunnittelu

Tagit:

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!
 1. PerttuT says:

  Mielipiteet menevät kyllä vahvasti ristiin kommentoijilla, tämähän havaittiin jo kesällä. Mutta olen kyllä vahvasti eri mieltä, että kyseessä olisi joku ikuisuuskysymys. Kysymys ei todellakaan ole mistään yhdentekevästä asiasta eikä edes sellaisesta asiasta joka olisi ‘ihan sama’.

  Ei liikennesääntöjäkään voi tulkita eri kaupunginosissa eri tavalla (tosin joskus varmaan näin on tehty ja asiasta on ollut kovaakin vääntöä). (Vertaan liikennesääntöihin tätä linkitystä, koska linkitys on webin perusinfraa ja sen yksinkertaisuudella on iso merkitys siihen miten esim. palvelut kehittyvät.)

  Voi olla että web-standardit ja selaimet tekevät keskustelusta turhan jossain vaiheessa, mutta ei tunnu kyllä ihan lähivuosien asialta. Ei selain voi ottaa sellaista määräysvaltaa.

  Kyllä web-suunnittelijoiden on tässä asiassa itse tajuttava, että mitkä asiat ovat web-suunnittelijan päätettävissä ja mitkä eivät. Toisaalta jos suuri enemmistö on todella sitä mieltä, että linkkien pakottaminen uuteen ikkunaan on hyvää käytäntöä niin sitten pitää vain ryhtyä tekemään niin.

  Digitodayn kysely myös liittyy linkkien käyttöön laajemminkin, joten se on varsin asiallinen ja tärkeä kysely

 2. Pelit says:

  Olen perttuT:n kanssa osittain samaa mieltä. Jos jokainen sivusto toimii tässä asiassa omalla tavallaan, niin seurauksena ei ole mahtavinta käyttäjäkokemusta. Eli jonkinmoinen johdonmukaisuus olisi hyvä.
  Toki eri sivustoihin tässä asiassa sopii eri lähestymistapa ja ei ole selkeää kävisikö sama ratkaisutapa kaikille sivustoille. Enpä usko.

  Itse tosin päätän aina linkkiä avatessani haluanko avata sen suoraan, samaan ikkunaan eri tabille vai omaan ikkunaansa. Voin toimia samalla sivustolla täysin eri tavalla riippuen siitä mitä aion sillä kertaa ko. sivustolla tehdä. Jos esim. haluan lukea sillä kertaa lukuisia juttuja Digitodaystä avaan se uuteen ikkunaan ja eri jutut eri tabeille latautumaan valmiiksi niin ei tarvitse odotella (välillä hidasta) juttujen latautumista.