Mikä siinä linkin tekemisessä on niin vaikeaa?

Perttu Tolvanen

Tuija* muistutti vanhasta vaivasta, eli “perinteisten” lehtien kyvyttömyydestä linkittää ulos omasta palvelustaan. Tällä kertaa kyseessä oli Digitodayn blogikilpailu*, joka oli kyllä kaikkiaan erittäin ansiokas. Siitä isot pisteet Digitodaylle. Mutta millainen on artikkeli blogeista joka ei linkitä yhteenkään blogiin. Valitettavasti se on tällainen*.

Samasta asiasta vihjailtiin alkuviikosta myös Aamulehden artikkelille Tampereen pormestariehdokkaiden verkkosivustoista*. Artikkeli olisi kymmenen kertaa kiinnostavampi ja pitkäikäisempi jos toimittaja olisi vaivautunut liittämään mukaan linkit käsittelemiinsä sivustoihin.

Yhtä hämmentävä on Rekaksois.comin* ansiokas artikkeli digitoimisto Frantic Mediasta* joka viittaa lukuisiin alan firmoihin ja asiakkaisiin ja käsittelee monia mielenkiintoisia ilmiöitä – ilman yhtään linkkiä. Edes artikkelin aiheena oleva Frantic Media ei saa linkkiä kotisivuilleen tästä artikkelista – vaikka kyse on vain verkossa ilmestyvästä vain verkkomediaa käsittelevästä julkaisusta!

Muutama vuosi sitten lehtiä haukuttiin kun eivät sallineet kommentointia. Nyt moni on jo ottanut opikseen ja kommentointia saa usein harrastaa ilman rekisteröitymistä, joskus jopa ilman esimoderointia. Nykyisin moni lehti tarjoaa myös RSS-syötteitä ja title-kenttiäkin osataan kirjoittaa hakukoneita ajatellen. Nyt kun vielä saataisiin niitä linkkejä ja lähteitä noihin artikkeleihin niin toimittajatkin voisivat sanoa tekevänsä ihan oikeata interwebiä.

Tai sitten jonkun pitäisi kertoa toimittajillekin että Googlekin arvostaa ulospäin linkittämistä (eli artikkeleiden hakukonesijoitukset paranisivat, tulisi enemmän liikennettä ja pidempään, tulisi enemmän mainosrahaa, saisi luontaisia linkkejä, jne…). Onko tässä yhtälössä jotain joka ei kiinnosta toimittajia?

[*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.]

Aiheet: pohdinnat

Tagit:

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!
 1. Maurelita says:

  Juku, ihmettelin tuota samaa lukiessani juttua kännystâ ja laitoin sen mobiiliyhteyden piikkiin. Ammattilaiset eivät osaa linkittää vaikka suutarin lapsetkin sitä tekevät !

  =o)

 2. Jari says:

  Se nyt vaan taitaa olla niin vaikeaa.

  Vastoin kaikkia netin periaatteita, jotkut mediat Suomessa ovat edelleen huolissaan siitä, että käyttäjä saattaa ulospäin menevää linkkiä klikattuaan jäädä sille tielle. Käyttäjiä yritetään ohjata liikaa ja kääntöpuolella heitä ei palvella tarpeeksi, kun linkkejä lisätietoihin ei tarjota.

  Olen muutenkin huolestunut siitä, että blogit taitavat olla tänä päivänä lähes ainoita medioita, jotka linkittävät kattavasti toisille sivustoille. Kymmenisen vuotta sitten melkein jokainen sivusto sisälsi oman osion ulospäin meneville linkeille: hyvistä sivuista haluttiin kertoa ja linkkejä jaettiin ilomielin.

  Eniten jutussa ihmetytti blogien nimien väärinkirjoitukset, esim. Pinseri oli “Pinseriblogi”.

 3. Timo L. says:

  Voi sitä itkua ja parkua, jos Hesaria alettaisiin kutsua nimellä helsinkiläinen sanomalehti tai Helsingin sanomalehti.

 4. Timo Paloheimo says:

  Mikäli uutissivusto ei linkkaa käsittelemilleen sivuille, se ei palvele lukijoitaan riittävän hyvin vaan pakottavat heidät hakemaan haluamansa tiedon Googlesta. Pidemmällä aikavälillä lukijat ymmärtänevät pysyä poissa tällaisilta sivustoilta.

  Henkilökohtaisesti jouduin saman kohtelun urhiksi Markkinointi&Mainonnan toimesta pari viikkoa sitten, tosin he eivät viitsineet edes mainita blogini nimeä, vaikka tekstiäni lainasivatkin.

 5. Maurelita says:

  Ainojootietenkin, unohdin tuon “lukijat karkaa” -teorian, sehän on tunnetusti se ohjenuora. Hih.

  Nimim pariisilainen Maurisblogi =P

 6. Petteri says:

  Samaa kelattu täällä. Tuo lähteisiin linkittämisen puuttuminen on noloa. Ja jostain syystä on-line uutisia harraastavat tahot eivät ymmärrä, että niiden kannattaisi keskenään sopia, että toisen skuuppiin linkitetään aina. Vaikka tyyliin “Ensimmäisenä asiasta kertoin Keskisuomalainen”. Olisi kaikkien etu, jos käytäntö yleistyisi.

  Ei voi ymmärtää, mikä siinä on niin vaikeaa. Kolmen kohdan toimintasuunnitelma loppuvuodeksi:

  1) Sanomalehtien liitto ehdottaa jäsenilleen skuuppiin linkittämiseen liittyvää käytäntöä

  2) STT lisää tyylikirjaansa, että uutisen perään tulee aina linkki lähteeseen ja/tai kyseessä olevaan organisaatioon

  3) Toimittajat lisäävät uutisiin aiheeseen liittyviä linkkejä, jotka johdattavat lukijat laajemman tiedon pariin. Esimerkkiä voi katsoa vaikka Vihreästä Langasta (oikealla, kohta “Linkkejä muualle”)

  Ei se ole tuon vaikeampaa. Journalismi on palveluammatti, ja lukijana odotan parempaa palvelua.

  [*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.]

 7. Wautsi! says:

  Hyvää keskustelua. Minusta tämä osoittaa suomalaisen bloggaamisen olevan vielä alkumetreillään koska edes Digitodayssa ei linkkirakkauden jakamisen merkitystä ymmärretä.

  Tein ammatti-ja teknologiablogien sarjan tuloksista listan joissa jokaisessa on linkki ko. blogiin. Voit napata koodin blogistani ja liittää sen omaasi niin säästyt listan rakentamisen ja liknittämisen vaivalta. Koodi on täällä

 8. Janne Jämsén says:

  Hyvä teksti, vaikka olikin aikaisemmin jostain syystä jäänyt lukematta. Monesti itse miettinyt tätä samaa. Suurena syynä tietysti on se, että pelätään ihmisten lähtevän siitä linkistä liian innokkaasti eteenpäin unohtaen varsinainen ensimmäisen sivu.

  Tässäkin tullaan tietysti tähän kysymykseen, että linkkihän voidaan ja (mielestäni) kannattaa avata omaan uuteen tabiinsa, silloin alkuperäinen sivu jää myös auki. Toisaalta nykyään tunnutaan ajattelevan niinkin, että käyttäjä osaa itse jo avata linkin omaan tabiin näin halutessaa ja linkki saisi aueta oletuksena samaan tabiin. Itse en kuitenkaan jättäisi vielä tätä kysymystä käyttäjän päätettäväksi.

  Varmasti mietitään myös sitä ettei haluta tarjota “kilpailijoille” ilmaisia kävijötä. Näitäkin näkee että sivulla lukee selvästi url-osoite, mutta se ei olekkaan linkki, se tuntuu lähinnä kiusalta tai virheeltä…