Kokeneimmat WooCommerce-digitoimistot Suomessa vuonna 2020

Perttu Tolvanen

WordPressin WooCommerce on noussut hyvin suosituksi verkkokauppa-alustaksi Suomessa muutaman viime vuoden aikana. Tähän on paljon hyviä syitä. Tuote on kyvykäs, avoimen koodin tuotteena elinkaarikustannukset ovat matalat, tuote on varsin hyvin räätälöitävissä erikoisempiinkin maksamisratkaisuihin ja lisäksi osaavia WordPress-toimistoja löytyy Suomesta runsaasti.

WooCommercea käytetäänkin hyvin laajalla skaalalla Suomessa. Etenkin moni pieni digitoimisto ja freelancer-koodari pystyttää sen avulla kauppoja muutaman tuhannen euron projekteina. Tässä aivan pienimpien verkkokauppojen alueella WooCommercella on myös paljon kilpailijoita. Etenkin kanadalainen Shopify on iso kilpailija tällä alueella.

WooCommerce-kaupan pystyttäminen vain muutaman tuhannen euron budjetilla ei ole kuitenkaan yleensä kovin fiksu investointi, kuten tässäkin blogissa on aiemmin analysoitu. Shopify, MyCashflow ja monet muut ovat yleensä fiksumpia valintoja vain muutaman tuhannen euron budjetilla, vaikka monen digitoimiston omalle liiketoiminnalle WooCommerce-koodaaminen onkin houkuttelevampaa.

Toinen iso alue WooCommerce-maailmassa ovat astetta isommat projektit. WooCommercea käytetään erittäin laajasti astetta isommissa projekteissa, joissa puhutaan tyypillisesti useamman kymmenen tuhannen euron investoinneista. Tällä alueella se pyrkii syrjäyttämään Suomessa erityisesti Magentoa, jonka ykkösversiolla tässä maassa on tehty aiemmin paljon verkkokauppoja. Nykyisin kun Magenton kakkosversio on suunnattu selvästi isompien budjettien projekteihin, on tämä alle 100 000 euron alue jäänyt pitkälti WooCommercen haltuun.

Tyypillisesti näissä isommissa WooCommerce-hankkeissa räätälöidään asiakkaalle näkyvä käyttöliittymä hyvin asiakaskohtaisesti, kauppa integroidaan asiakkaan olemassa oleviin taustajärjestelmiin ja ylläpidon puolella myös tehdään paljon asiakaskohtaista konfigurointia. Tällä alueella onkin hyvin tärkeätä, että WooCommercen pystyttävä digitoimisto on kokenut ja luotettava kumppani. Siksi tämä katsaus keskittyy pelkästään tällä alueella toimiviin toimistoihin, eli astetta isompien WooCommerce-projektien tekijöihin.

WordPress-kokemus ei ole aivan sama asia kuin WooCommerce-kokemus

Verkkokauppaprojektia ostavien kannattaa tällä hetkellä tiedostaa, että läheskään kaikilla tämän maan WordPress-toimistoilla ei ole merkittävää kokemusta WooCommerce-verkkokauppojen tekemisestä tai ylipäätään minkäänlaisten verkkokauppojen tekemisestä. Juuri nyt moni toimisto kuitenkin haluaisi profiloitua verkkokauppojen osaajana, joten fiksujen ostajien kannattaa katsoa tarkkaan toimistojen julkisia referenssejä verkkokauppatoteutuksista. Esimerkiksi tämä katsaus perustuu täysin julkisiin referensseihin, joten näiden toimistojen asiakkaiden on täytynyt olla projektin päätyttyä sen verran tyytyväisiä suoritukseen, että ovat antaneet projektille referenssioikeuden.

Esimerkiksi Vierityspalkin Toimistot-hakemistossa olevista 26:sta digitoimistosta vain 16 pääsi mukaan tähän katsaukseen. Tämä on hyvin kuvaava tilastotieto. Lopulta varsin harvalla WordPress-digitoimistolla on merkittävää kokemusta verkkokaupoista vielä.

Katsauksen pohjatiedot on kerätty osana Vierityspalkin WordPress-toimistojen hakemistoa kuluneen talven aikana. Vierityspalkin Toimistot-hakemistoonhan tuli verkkokauppakokemuksen tähtiluokitus viime kesänä, ja hakemiston 26:lla WordPress-toimistolla on näin ollut lähes vuosi aikaa täydentää referenssejään ja osaamistaan hakemiston tietoihin. Tämä katsaus perustuu hakemiston tietoihin nyt kesäkuun alussa vuonna 2020.

TOP-3 kokeneimmat WooCommerce-toimistot Suomessa

  1. Redland ★★ (Helsinki)
  2. Evermade ★★ (Helsinki)
  3. Contrast ★★ (Helsinki)

TOP-3-lista syntyy tässä katsauksessa suoraan sen perusteella mitkä toimistot ovat saavuttaneet Vierityspalkin rankingissa kahden verkkokauppatähden tason. Kahden tähden taso edellyttää viimeisen kolmen vuoden ajalta useita (4-7 kpl) merkittäviä verkkokauppareferenssejä WordPress WooCommerce -teknologialla. Ainoat tälle tasolle tätä katsausta kirjoitettaessa yltäneet toimistot ovat Redland, Evermade ja Contrast. Redlandin kärkiasemaa tässä katsauksessa puoltaa myös kahden tähden taso integraatiokokemuksessa. Täten Redlandia voi pitää jopa selkeästi johtavana WooCommerce-toimistona tässä maassa.

Näistä toimistoista Redland ja Evermade edustavat jo varsin isokokoisia digitoimistoja, joiden verkkokauppaprojektitkin ovat useiden kymmenien tuhansien eurojen hankkeita, ajoittain jopa 100 000 euron kokoluokkaa lähenteleviä projekteja. Esimerkiksi Profession koulutuksia myyvä verkkokauppa on Evermaden toteuttama. Redlandin viimeisimpiä verkkokauppareferenssejä on esimerkiksi Klinkmanin verkkokauppa.

Contrast taas on selvästi yhden asteen pienempi digitoimisto, jonka tyypilliset projektit ovat 20 000 ja 30 000 euron välimaastossa. Contrastin referenssihistoriassa on kuitenkin poikkeuksellisen paljon verkkokauppoja ja myös muutamia astetta vaativampia toteutuksia. Esimerkiksi Makian verkkokauppa on Contrastin toteuttama.

Haastajasarja (13 digitoimistoa)

Muutamia merkittävän kokoisia referenssitoteutuksia (2-4 kpl) ja jonkin verran integraatiokokemusta löytyy varsin isolta joukolta toimistoja. Yhteensä 12 toimistoa on yltänyt Vierityspalkissa yhden verkkokauppatähden ja vähintään yhden integraatiotähden tasolle. Haastajalistan 13:sta digitoimistosta ainoastaan Wysiwygillä on vain verkkokauppatähti, mutta ei lainkaan tähtiä integraatiokokemuksessa.

Näistä haastajista erottuvat etenkin Valu Digital, Geniem ja Creuna Finland, joilla on selvästi laajempaa integraatiokokemusta kuin muilla listan toimistoilla. Nämä toimistot ovat myös astetta isompia toimistoja tällä listalla, joten tyypilliset projektibudjetit ovat näillä toimistoilla jo lähempänä 50 000 euron rajapyykkiä ja usein reilusti ylikin. Myös Avidly kuuluu tällä listalla selvästi isompiin toimistoihin, joiden verkkokauppaprojektitkin ovat varsin laaja-alaisia. Avidlyn integraatiokokemus ei ole kuitenkaan aivan samalla tasolla Valun, Geniemin ja Creunan kanssa.

Jos budjettia on vain parikymmentä tuhatta euroa tai hieman enemmän, kannattaa tutustua mieluummin tämän listan pienempiin toimistoihin, kuten Into-Digitaliin, Pixelsiin, Aucoriin, Web-veistämöön, Redandblue:hun, Mediapool Finlandiin, Digitoimisto Dudeen, Wysiwygiin tai Agenda Helsinkiin. Kaikilla näillä mainituilla toimistoilla on jonkin verran kokemusta verkkokaupoista ja myös jonkin verran kokemusta vaativistakin integraatioista.

Jos budjettia on alle 20 000 euroa, voivat tämän listan toimistot olla jopa liian isoja toimijoita. Toki moni tekee käytännössä myös 10 000-15 000 euron projekteja, mutta kaikki eivät niistä huutele samalla tavalla. Avoimimmin myös alle 20 000 euron projekteja tällä listalla tekevät Digitoimisto Dude ja Wysiwyg.

Yhteensä 16 kokenutta WooCommerce-digitoimistoa

WordPress WooCommerce -verkkokaupoista referenssejä ansiokkaasti keränneitä toimistoja näyttäisi tässä maassa olevan komeat 16 kappaletta, joten ostajan kannalta markkinan tarjoama on erittäin hyvässä tilanteessa. Omaan projektiin parhaiten sopivan toimiston voi valita laajasta valikoimasta, ja hyvän toteuttajan voi kilpailuttaa myös tehokkaasti, näin varmistaen sopivimman toimiston valinnan.

PS. Tilaa Vierityspalkin kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje, joka koostaa artikkelit, linkkivinkit, työpaikat ja julkaisut (uutiskirjeellä on jo yli 800 tilaajaa).

Aiemmin verkkokaupasta kirjoitettua:

Comments are closed.