Aucor vapautti starttipakettinsa WordPress-kehitykseen

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 6 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Kukaan ei enää tiedä, mitä internetissä tapahtuu.

Vierityspalkin WordPress-hakemistossa kolmen tähden luokitukseen yltäneet toimistot ovat monella alueella kiistattomia esimerkin näyttäjiä. Zeelandin avainhenkilöt ovat vuosia olleet kotimaisen yhteisön kantavia voimia ja kantaneet paljon vastuuta mm. WordPressin käännöstyöstä. Valu julkaisi hiljattain avoimena lähdekoodina kaupungeille suunnatun sivustopohjansa. Viime vuoden lopulla myös Aucor päätti julkaista jotain hieman isompaa avoimena lähdekoodina.

Aucorin julkaisema starttipaketti on Aucorin projekteissaan käyttämä peruspohja, joka sisältää valmiina paljon Aucorin hyväksi havaitsemia malleja ja käytänteitä. Vierityspalkki tenttasi Aucorin ihmisiltä hieman miksi paketin vapauttamiseen päädyttiin ja mitä paketista on hyötyä alalle. Kysymyksiin vastasivat Janne Ala-Äijälä ja Teemu Suoranta.

1. Miksi eivät valmiit aloituspaketit (kuten Underscores) kelvanneet teille?

“Kokeilimme ja käytimmekin aluksi erilaisia valmiita pohjateemoja kuten Underscoresia ja Sagea. Huomasimme, että jouduimme jatkuvasti aloittamaan poistamalla niistä turhia ominaisuuksia ja kopioimalla puuttuvia asioita toisista projekteista. Aloitustilanteen kokoamiseen alkoi kertyä hiljaista tietoa, joka piti saada kaikkien saataville. Tarvittiin oma aloituspaketti, joka kokoaa konkreettisesti meille kertyneen osaamisen.”

2. Mikä on mielestänne parasta/ainutlaatuista teidän paketissa?

“Aloituspaketillamme itse työskentelyyn pääsee muutamassa minuutissa. Käytetyimmistä ratkaisuista esimerkiksi Underscores vaatii osaamiskynnyksenä kehittäjätyökalujen (build tools) lisäämistä ja konfiguroimista, jotta nykyaikaisia kehitystapoja voidaan hyödyntää. Toisaalla Sage tarjoaa erittäin moderneja työskentelytapoja, mutta ne eivät vastaa enää WordPressin käytäntöjä ja sisältävät valtavasti opittavaa. Aloituspakettimme tarjoaa kaiken tarvittavan nopeaan aloitukseen ja nykyaikaiseen työnkulkuun WordPressin omia tapoja kunnioittaen.”

3. Voitteko listata sivustoja, jotka on tehty starterilla melko ”sellaisenaan”?

“Aloituspakettimme ottaa hyvin niukasti kantaa sivuston rakenteeseen tai visuaaliseen ilmeeseen, joten ihan pakasta vedettynä starter ei juuri näytä valmiilta sivustolta. Sellaisenaan teemaa ei siis villinä tapaa. Poimimme kuitenkin pari sivustoa, joissa pakettia on jalostettu kohtuullisen kevyesti.

Kerrankin räätälin lapselta löytyy takki, sillä uusin aucor.fi:n inkarnaatio rakennettiin nyt julkaistua pakettia hieman varhaisemman version päälle. Halusimme, että oma sivustomme vastaa sekä ulkoasun että hallinnan osalta sitä mitä toteutamme asiakkaillemme.

Tuoreena esimerkkinä nostaisimme esiin myös kriisiviestintäasiantuntija Katleena Kortesuon Ei oo totta -blogin (eioototta.fi), jossa pääsee oikeuksiinsa eräs paketin kulmakivistä: raudanluja suorituskyky. Kaikki tietävät, että sivustojen tulisi olla nopeita, mutta yleensä siihen kiinnitetään huomiota vasta liian myöhään. Starter on rakennettu suoristuskykyintohimojamme silmälläpitäen.”

4. Minkälaisia hyviä kehityskäytänteitä teidän paketissa on? Millaiseen kehitystyöhön se kannustaa?

Latausnopeuden optimointi. Olemme automatisoineet hyviä käytäntöjä kuten ulkoasussa olevien tyylien ja kuvien pakkaamisen pienemmiksi tiedostoiksi. Hienosäädämme WordPressin asetuksia parempaan latausnopeuteen esimerkiksi poistamalla vanhojen selainten emojituen, mikä tuo normaalisti jokaiselle sivulataukselle ison kasan turhaa koodia.

Tehokas frontend-työskentely. Aloituspakettimme sisältää työkalut frontend-kehitykseen esimerkiksi CSS-kieltä laajentavalle SASS-kielelle, jonka avulla esimerkiksi sivuston värejä saadaan hallittua yhdessä paikassa ja tyylit saadaan pilkottua pienempiin tiedostoihin. Kaikki työkalut ja ohjeet käyttöön löytyvät Githubista.

Tarpeettomien ominaisuuksien piilottaminen. Meiltä löytyy valmiina työkalut esimerkiksi koko kommenttiominaisuuden sulkemiseen tai käyttäjien nimien piilottamiseen. Turhat ominaisuudet sivustolla tekevät hallinnasta sekavampaa ja saattavat aiheuttaa tietoturvaongelmia esimerkiksi kommenttispammin tai paljastuneiden WordPress-käyttäjänimien muodossa.

Koodin organisointi. Annamme selkeän rungon ja ohjeen miten teeman tulisi rakentua ja minkälainen koodi kuuluu minne. Selkeä organisointi nopeuttaa kehittäjän työskentelyä, mutta toisaalta asiakkaan näkökulmasta helpottaa tarvittaessa kehittäjän tai koko toimiston vaihtamista.”

5. Mihin paketti ottaa eniten kantaa toiminnallisesti/teknisesti?

“Kehityskäytäntöjen ulkopuolelta suurimmat kannanotot liittyvät sivuston monikielisyyden toteuttamiseen. Ei ole salaisuus, että rakastamme Polylangia, joten niin tekee myös aloituspakettimme. Koko teema toimii suoraan monikielisenä sujuvasti Polylangin kanssa, mutta mikäli sivustolla on vain yksi kieli, toimii kaikki edelleen samalla tavalla eikä Polylangia ole tarpeen asentaa. Näin varmistetaan myös se, että jos kieliversioita halutaan myöhemmin lisätä, on teema valmiina siihen ilman lisätyötä.

Teema sisältää lukuisia apufunktioita, mutta käytännössä valmiina toiminnallisuutena mukana tulee ultrakevyet sosiaalisen median jakopainikkeet. Palveluiden omat upotettavat painikkeet ovat toiminnallisuuteensa ja painikkeiden käyttöasteeseen nähden todella raskaita ja jokainen frontend-kehittäjä tietää miten vaikeaa ne on saada samaan riviin. Aloituspakettimme jakonapit ovat suoraan käyttövalmiina ilman suorituskykymutkia ja helposti teemattavissa sivuston ilmeen mukaisiksi.”

6. Miten paketti kehittyy eteenpäin? Onko se 1:1 sen kanssa mitä käytätte oikeissa projekteissanne?

“Aloituspaketti on asiakkaidemme näköinen. Jokaisen projektin jälkeen mietimme, onko siinä ratkaistu jokin sellainen asia, joka kannattaisi tuoda yleiseksi käytännöksi. Nyt haluamme saada ideoita myös muilta. GitHubissa löydettiin heti julkaisupäivänä pari korjattavaa asiaa, jotka hoidimme kuntoon samana päivänä.

Kun lisäämme jonkin aivan uuden jutun tai muutamme radikaalisti jotain ominaisuutta, saatamme ensin testata sitä täällä Aucorissa ennen kuin tuomme muutosta Githubiin. Haluamme varmistaa, että Githubista aloituspaketin lataava voi luottaa, että homma toimii.”

7. Jätittekö jotain julkaisematta? Onko siis teidän “oikea aloituspaketti” jotenkin vielä hienompi kuin tämä paketti?

“Ei jätetty. Tämä on se tilanne, josta me jokaisen projektin aloitamme. Kaikki voivat tällä paketilla aloittaa teeman rakennuksen teknisesti samalta viivalta kuin me.”

8. Miten pohja on lisensoitu? Saanko ottaa teidän paketin pohjaksi ja tehdä sen päälle maksullisen teeman?

“Aloituspakettimme on lisensoitu GPL2-lisenssillä, joka on sama lisenssi kuin WordPressillä. Pakettimme saa siis vapaasti ottaa pohjaksi niin räätälöityihin asiakasprojekteihin kuin maksullisiin tai ilmaisiin teemoihin. Voit myös irrottaa siitä haluamiasi osia käyttöösi.”

9. Mihin te toivotte kannustavanne yhteisöä tällä? Pitäisikö muidenkin tehdä näin?

“Kannustamme yhteisöä julkaisemaan omia teemojaan ja lisäosiaan vapaaseen käyttöön. Rakennamme kaikki vapaan lähdekoodin päälle ja se vapaa lähdekoodi voi silloin hyvin, kun me annamme sille takaisin. Jos teillä siis on hyvä ratkaisu, jakakaa se muillekin.

Haluamme nostaa WordPress-sivustojen laatua ja kehittäjien osaamista. WordPressin maine on juuri niin hyvä, kuin sillä rakennetut sivustot ovat.”

10. Mihin te toivotte kannustavanne asiakkaita tällä? Onko tämä asiakkaiden kannalta tärkeä juttu mielestänne?

“Starter-ratkaisuista on tavallisesti puhuttu lähinnä kehittäjien työkaluina. Meidän mielestämme todellisia voittajia ovat kuitenkin asiakkaat. Hyvin mietitty lähtötilanne takaa sivustolle paremman lopputuloksen ja asiakas saa samalla hinnalla enemmän. Kun sivusto rakennetaan aloituspakettimme päälle, asiakkaat saavat käyttöönsä hyväksi todettuja ratkaisuja, jotka pyörivät jo asiakkaidemme sivustojen taustalla.

Kun esimerkiksi olimme riittävän monessa projektissa kertoneet asiakkaillemme miten editorista saa oletuksena piilotetun toisen työkalurivin näkyviin, lisäsimme aloituspakettiin koodinpätkän, joka näyttää tuon toisen rivin automaattisesti.

Nämä lukuisat pienet, jopa melko huomaamattomat yksityiskohdat niin sivuston julkisissa kuin ylläpitonäkymissä ovat mielestämme niitä, jotka saavat sivuston laadun tuntumaan myös käyttäjälle miellyttävyytenä ja selkeytenä. Liian usein olemme törmänneet tilanteeseen, jossa asiakas on valinnut WordPressin helppokäyttöisyytensä vuoksi, mutta saanut lopulta käsiinsä himmelin, jossa sisältöjen päivitys onnistuu käytännössä vain sivuston toteuttaneelta taholta.

Asiakkaan on lisäksi vaikea vertailla pelkästään eri adjektiiveilla WordPress-osaamistaan kuvailevia toteuttajia. Koemme, että koodin avaaminen tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden kurkistaa monesti mustaksi laatikoksi jäävään tekniseen toteutukseen ja nähdä lupauksia pidemmälle.”

Kuten tässäkin blogissa on usein todettu, laatu rakentuu yksityiskohdista ja kokemuksesta. Asiakkaiden kannalta on usein järkevämpää valita kokenut ja varmasti osaava toimittaja kuin se parhaat pullat palaveriin tuonut mainostoimisto.

Teknisen osaamisen, tai ainakin siihen panostamisen määrän, arviointi on yksi parhaita keinoja varmistaa oman toimiston osaamisen riittävyys. Se ei tosin ole helppoa, koska harva toimisto kertoo avoimesti kehityskäytänteistään. Onneksi yhä useampi näin tekee. Aiemmin tässä blogissa on kirjoitettu esimerkiksi Evermaden kehityskäytänteistä heidän WordPress-projekteissaan.

>> Lisätietoa starttipaketista Aucorin omalta sivustolta
>> Aucorin starttipaketti GitHubissa

PS. Tilaa Vierityspalkin kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje, joka koostaa artikkelit, linkkivinkit, työpaikat ja julkaisut.

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun