Valu vapauttaa kunnille tehdyn WordPress-sivustopohjan avoimena koodina

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 7 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Paper Planes sai omistajaksi ison tanskalaisen digitoimiston.

Drupal-yhteisön kehittämä KADA-malli saa haastajan WordPress-kentältä, kun huomattavan määrän kuntasivustoja tehnyt Valu Digital vapauttaa oman kaupunkisivustopohjansa avoimena lähdekoodina.

Valun rohkea julkaisu lienee vastaus nimenomaan KADA-mallille, joka on jo saavuttanut suosiota varsin kohtuullisesti. KADA-pohjaisia toteutuksia on parhaillaan käynnissä mm. Varkaudessa, Porissa ja Jyväskylässä. Kotkan kaupunki on vastikään käynnistänyt kilpailutuksen.

Pienten kuntien eniten suosima ratkaisu on silti WordPress, ja tässä lieneekin Valun liiketoiminnallinen peruste pohjan avaamiselle. WordPressin asema halutaan säilyttää edelleen vahvana, ja muitakin digitoimistoja halutaan tekemään sivustoja.

Valun toimitusjohtaja Kari Turunen kommentoi avaamisen liiketoiminnallisia syitä Vierityspalkille:

“Liiketoiminnan näkökulmasta perusteita ei löydy. Kysymys on enemmän avoimen lähdekoodin filosofiasta, joka on WordPressille elintärkeä: kuntasivuston julkaisu on yksi korsi yhteiseen kekoon. Olemme koonneet avoimeen kuntasivustoon hyväksi havaittuja ratkaisuja liittyen esimerkiksi käyttöliittymään ja toimintoihin, joiden pohjalta kunnan on turvallista lähteä uudistamaan sivustoaan. Toivon mukaan se madaltaa pienten kuntien kynnystä modernisoida verkkopresenssiään valitsemansa kumppanin kanssa.”

Aivan vailla liiketoiminnallisia etuja liike tuskin kuitenkaan on. Kilpailuasetelmaan liittyvän syyn lisäksi toinen syy lieneekin siinä, että avoin pohja voi helpottaa päätöksentekoa kunnissa, kun ei tarvitse sitoutua yksittäisen toimiston kehittämään ratkaisuun. Valuhan on tarjonnut hyvin paketoitua mallia jo pidempään, ja epäilemättä osa kunnista epäröi tällaisen yhteen firmaan vahvasti sitoutuvan paketin ostamisessa. Täten avoimeksi koodiksi julkaisu helpottanee Valun omaa myyntityötä, ja vaikka joitain keikkoja menisikin kilpailijoille, niin hyödyt voivat silti olla suuremmat.

Valun Kantapohja-malli lieneekin erityisen sopiva juuri pienille ja keskikokoisille kunnille. Turun kaupungin kehittämä KADA-pohjahan on tehty nimenomaan isojen kaupunkien tarpeisiin, ja jo pelkästään sen erillissivustoihin nojaava konsepti rajoittaa sen käyttöä kätevästi aivan pienimpiin kuntiin.

Valun Mikko Virenius korostaa Kantapohjan soveltuvuutta juuri pienemmille kunnille:

“Ratkaisusta on hyötyä erityisesti pienille ja keskisuurille kunnille, joilla on käytössään rajalliset resurssit, mutta tarve päivittää vanhentunut sivusto nykyaikaisempaan ratkaisuun.”

Käytännössä Kantapohja tarjoaakin hyvän ponnistuslaudan myös pienemmille WordPress-firmoille lähteä kisaamaan kuntien sivustototeutuksista. On helppo kuvitella, että pohja tulee käyttöön etenkin aivan pienimpien kuntien toteutuksissa.

Valun Mikko Virenius arvioi Vierityspalkille, että noin 60-70% tyypillisen kunnan vaatimista toiminnoista löytyy valmiina Kantapohjasta, ja loput koostuvat mm. kuntakohtaisesta visuaalisen ilmeen räätälöinnistä ja mahdollisista integroinneista.

Kantapohjan demosivusto on myös hyvä esimerkki siitä miten avoimen koodin julkaisujen tueksi on tärkeätä tehdä demototeutuksia. Pelkkä koodi GitHubissa ei vielä lämmitä kovin paljon siinä vaiheessa kun vasta yrittää ymmärtää mistä on kysymys. Tosin kovin paljon ei Valukaan ole panostanut pohjan esittelyyn, vaan luottaa demosivuston selittävään voimaan.

Kantapohjan julkaisu on vahvaa jatkoa Valun aiemmalle työlle avoimemman koodin eteen. Aiemmin Valu julkaisi jo oman näkemyksensä PTV-integraatiosta WordPressiin, joka on myös kaikkia kuntia koskettava asia, vaikka kaikki eivät integraatiota hyödynnäkään.

On kiinnostavaa, että milloin näemme ensimmäiset kaupunkisivustojen toteutukset, jotka on tehty Kantapohjan avulla, mutta jonkun muun digitoimiston toimesta kuin Valu Digitalin. Vielä on myös hieman epäselvää, että tuleeko Valu päivittämään peruspohjaa systemaattisesti, vai tuleeko Valun oma Kuntasivusto-paketti sisältämään jatkossa joitain vain kaupalliseen paketointiin sisältyviä lisätoiminnallisuuksia.

Julkaisu on kuitenkin joka tapauksessa merkittävä päänavaus Valulta WordPress-markkinaan. Jatkossa etenkin pienten kuntien kannattaa harkita Kantapohjan hyödyntämistä, vaikka kumppanina käyttäisikin jotain paikallista toimistoa.

PS. Valu Digital on myös näiden julkaisujen myötä nostettu Vierityspalkin Toimistot-hakemistossa kolmen tähden luokitukseen, jossa Valun rinnalla jo aiemmin olivat Aucor ja Zeeland.

PS. Tilaa Vierityspalkin kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje, joka koostaa artikkelit, linkkivinkit, työpaikat ja julkaisut.

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen kävijöistä

 • 1140+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.

 • 29 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen.

Siirry takaisin sivun alkuun