Radio Rock tarjoaa musiikkia kuukausimaksulla, DRM-suojattuna tosin

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 16 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Apu360-sovellus on kiinnostava kokeilu A-lehdiltä.

Radio Rock on avannut Radio Rock Storen*, joka on taas yksi SecureCastin toteuttama musakauppa. Muita vastaavia ovat esimerkiksi MTV3:n Store* ja NetAnttilan musakauppa*.

Rockin tuoma uudistus tähän DRM-musan kapeaan markkinakenttään on mahdollisuus ostaa musiikkia kiinteällä kuukausimaksulla. Hinnalla 17,90€/kk* saa merkittävän osan Storen* musatarjonnasta ladattavakseen ja kuunneltavakseen. Storesta ostettu musiikki tulee wma-muodossa ja on käyttöoikeuksiltaan rajoitettua.

Vahvasti suojattua, hankalaa asentaa ja vain Windowsille

Musiikin lataamiseksi joutuu asentamaan tietokoneelleen oman sovelluksen jonka avulla musiikkia voi ladata ja kuunnella. Lisäksi musiikkia voi polttaa cd:lle ja siirtää muutamiin tuettuihin mp3-soittimiin (kuten Nokia N95 8GB, Creative Zen, Sony Walkman). Komeasti brändätty Radio Rock Store -playeri on asennettavissa vain Windows-tietokoneille.

Oman playerin käytön ymmärtää, koska DRM-kenttäkin on hyvin epäkypsä. Windows-ohjelmisto ei ole kuitenkaan nykyaikainen ratkaisu. Esimerkiksi Adoben AIR-alusta* tarjoaisi sovellusalustan joka olisi myös Mac- ja Linux-käyttäjien ulottuvilla (tosin käytetty DRM ei näitä alustoja tue).

Radio Rockin omaa playeria ei voi suositella käytettäväksi musiikin kuunteluun. Esimerkiksi Winamppiin* verrattuna mikä tahansa itse tehty soitin on vain kalpea varjo. SecureCastinkin soitinohjelmisto on kankea, kaatuilee ja sisältää monia, pieniä käytettävyysongelmia joita ei Winampin kaltaisissa kypsissä ohjelmistoissa esiinny. Rock Storen pelastus onkin siinä, että esimerkiksi Winamppia voi käyttää musiikin kuunteluun.

rock-store-player

Storen kuukausimaksullinen tilausmalli on mielenkiintoinen uusi tilausmuoto verkosta ladattavalle musiikille. Tilausmalli ei kuitenkaan poista niitä ongelmia joita DRM-suojatun musiikin jakeluun toistaiseksi liittyy (esimerkiksi laiteyhteensopivuusongelmat ja rajallinen määrä tuettuja laitteita). Toisaalta kuukausimaksullista musiikkipalvelua lienee vaikea toteuttaa ilman jonkintasoista DRM:ää.

DRM-kaupoilla parempi valikoima, mutta The Ground ei hankaloita elämää

Jos musiikkinsa haluaa nauttia “vapaasti kasvatettuna”, niin esimerkiksi The Ground tarjoaa mp3-musiikkikaupan* josta saa suomalaistenkin yhtyeiden tuotantoa ostettua digitaalisesti kulutettavaksi. Toistaiseksi The Groundin tarjonta ei kuitenkaan ole yhtä laajaa kuin esimerkiksi Radio Rock Storen tarjonta on rockmusiikin saralla.

Musiikin verkkokaupat ovat vielä toistaiseksi aivan alkutekijöissään ja kaikki suuret kysymykset ovat ratkaisematta. The Groundia lukuunottamatta kaikki potentiaaliset pelurit tällä kentällä nojaavat vahvasti suojattuun ja hankalaan DRM-toteutukseen. Hyvä päänavaus kuukausimaksupohjaiseen musiikkikulutukseen Radio Rock Store kuitenkin on.

Voisiko radiot, musakaupat, jukeboxit ym. last.fm-konseptit joskus yhdistää?

Ajatuksena radion ja kuukausimaksullisen jukeboxin yhdistäminen on mielenkiintoinen. Esimerkiksi Radio Rockin playerissa on suora pääsy Rockin podcasteihin* ja nettiradioon*.

Voisiko suomalainenkin kuluttaja joskus ostaa radionsa (tai paremminkin “musiikkivirtansa”) tilauspohjaisesti ja saada paketissa juonnetun show:n, itse räätälöitävän musavalikoiman ja mahdollisuuden ladata sopivat sisällöt vielä cd:lle tai mp3-soittimeen?

Radio Rock Store* on pieni askel tähän suuntaan.

Kirjoittajalla saattaa olla jotain tekemistä Radio Rockin ja muiden Nelonen Median online-palveluiden kanssa.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina tai vanhentuneina.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

8 kommenttia on “Radio Rock tarjoaa musiikkia kuukausimaksulla, DRM-suojattuna tosin”

 1. Eikös vuokramusiikista ole tässä viime aikoina ollut kauhuesimerkkejä? Windows Plays for sure, Wall-Mart?

 2. Pohjois-Amerikassa laiduntavat tutut kehuvat kovasti Rhapsodyn kk-maksupohjaista musiikinkuuntelupalvelua. Josko sen saisi Suomeenkin ns. pian? Vai onko se täällä jo?

  Nimim. Minäkö kujalla

 3. pni: eri asia. Alas ajetut Wall-martit, msn ja yahoo (näitä on varmasti muitakin) ovat myyneet DRM-suojattuja latauksia. Eli ostaja lataa musiikin koneelleen ja saa oikeuden kuunnella sitä rajattomasti ja esimerkiksi kopioida cd-levylle tai mp3-soittimeen 5 kertaa. Kun drm-palvelin ajetaan alas, niin nuo “oikeudet” katoavat. Kuuntelu onnistuu niissä laitteissa, joihin musiikki on jo siirretty, mutta ei esim. uudessa tietokoneessa. Eli musiikki ei toimi kuten on luvattu. Applen iTunes on ainoa drm-latauksien kauppa, joka on menestynyt.

  Radio Rock store (joka suinkaan ei ole ensimmäinen vaikka niin väittää – Nokian puoti osaa tämän saman puolet halvemmalla) taasen lupaa kuukausimaksua vastaan rajattoman kuunteluoikeuden. Eli musiikkia ei koskaan omisteta, sitä vuokrataan. Radio Rockin hinnassa on tosin puolet ilmaa ja soitin on kamala. En pysty suosittelemaan.

  Suomessa toimii myös Spotify (http://www.spotify.com/en/) joka on ehdottomasti paras näistä. Soitto-ohjelma on erinomainen (erittäin iTunesmainen) ja pirun nopea. Tavallisella laajakaistalla ei ole viivettä lainkaan. Osatekijänä varmasti, että formaattina käyttävät oggia, joka on huomattavasti mp3:a ja wma:ta pienempikokoinen. Ruotsalaislähtöinen Spotify on jo useassa maassa myös täysin ilmainen (mainoksilla). Suomessa siitä toimii maksullinen (0,99 päivä / 9,90 kk / 99,00 vuosi) premium versio. Suosittelen tutustumaan. Tosin käyttäjäksi pääsee vain tuolla kuukausitarjouksella – päivän kokeilu ei jostain syystä onnistu ilman kutsua. Kappalevalikoima (nyt hieman vajaa 2milj.) kasvaa kovaa vauhtia, sillä sopimukset yhtiöllä on kaikkien isojen kanssa. Uutuudet tulevat palveluun jo nyt nätisti – ja löytyy hyvin myös kotimaista musiikkia.

  Meidän The Groundin lisäksi markkinoille on tulossa vielä Meteli.netin MP3-kauppa. Tämän vuoden sisällä aikovat avata.

  Antti Peisa

 4. Meteli.net on tosiaan tulossa Groundin kaveriksi. Siitä on lisätietoa mm. Tuijan blogissa:

  Tuosta Spotify:stä en ollut kuullutkaan. Joutuu testaamaan. Onkos mistään saatavissa jotain listaa tai tarkempaa tietoa siitä että mitä tuon Spotifyn kautta pääsee kuuntelemaan? Tuo saitti ei nimittäin auta ymmärtämään tuota palvelua kovinkaan helposti.

  Rock Storen hinnoittelu on tosiaan vähän yläkanttiin kun ottaa huomioon markkinan tilanteen ja tuon playerin kankeuden. Toisaalta 10-20e valtavasta musatarjonnasta per kuukausi ei ole missään tapauksessa kovin paljoa – jos musatarjontaa siis pystyy ja haluaa kuluttaa.

  [*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.]

 5. Eipä taida Spotifyn tarjonnasta olla mitään julkista listaa – eikä välttämättä tulekaan. Palvelun “suuri idea” lienee, että se on mainoksien vuoksi ilmainen ja täten tutustuminen (ja käyttö) onnistuu ilman kuluja. Mutta kuten aiemmin totesin ilmaisversio ei ole toiminnassa vielä Suomessa. Palvelusta on kovasti huhuiltu kännykkäversion tulemista, ja se voisi olla oikeasti ensimmäinen mobiilipalvelu, josta itsekin jaksan kiinnostua.

  Itse pidän streamauspalvelun kriittisenä hintapisteenä juuri tuota 10 euron alittamista: ei ole liian kallis satunnaiskuuntelijoille, jotka voivat aina turvautua ilmaisiin vaihtoehtoihin (radio, tv, netti, piratismi). Eikä toisaalta syö liiaksi hc-musadiggarien levybudjettia, jotka käyttävät palvelua lähinnä uuden musiikin löytämiseen ja ennen ostopäätöstä tapahtuviin kuunteluihin.

  Alkuperäisen kirjoituksen otsikkoon vielä: DRM on tosiaan välttämättömyys tällaisessa palvelussa. Käyttöoikeuttahan on pakko rajoittaa – nyt selvästi vuokrataan – eikä osteta mitään. Spotifyn ratkaisu on teknisesti kiinnostava – se cachettaa musiikin kyllä koneelle, mutta tekee sen erikoisesti. Cachekansio täyttyy kansioilla, jotka on nimetty “0a, 0b, 0c… 5a, 5b, 5c…” ja näiden sisältä löytyy useita muutaman kymmenen kilotavujen tiedostoja, jotka taas on nimetty kryptisesti: “2e4aa149bbd77d21cb765d4cccde2f3bf06ab09c.file” jne… Formaattina tosiaan OGG, eli käytössä ei senkään vuoksi voisi olla esimerkiksi Microsoftin vain WMA:lle tarjottava DRM.

  Mutta mielestäni streamauspalvelut ovat ainoa kohde, jossa DRM on oikeasti tuonut uudenlaisen tavan kuluttaa musiikkia, ja täten hyödyttää kuluttajia. Muuten on ollut kyse ainoastaan vain kuluttajien oikeuksien rajoittamisesta.

  DRM = Digital Rights Management, joka on aiemmin käytännössä aina tarkoittanut Digital Restrictions Management…

 6. Hyvä huomio. Tuo artikkelin otsikko on vähän huono, koska sen voi ymmärtää niin että tilauspalvelu pitäisi tarjota ilman DRM:aa. Tätähän en suinkaan tarkoita, kritiikkini Rockin palvelua kohtaan liittyy lähinnä laajempaan problematiikkaan mistä tuo Rockinkin musakauppa kärsii.

  Tuo Spotify vaikuttaa tosiaan kiinnostavalta. Etenkin jos mobiipalvelu oikeasti toimii ja musat voisi latailla verkon yli puhelimeen suoraan ilman hankalaa tietokoneen ja erillisen softan kanssa sähläämistä.

  Rockin palvelu ei ole täydellinen, mutta toistaiseksi se on ainoita rohkeita yrittäjiä Suomessa jotka kannustavat aktiivisesti kuluttajia kokeilemaan musan vuokraamista omistamisen sijaan.

 7. […] Equal Dreams ja Applen iTunes Plus myyvät Suomessa DRM-vapaata musaa. Muut palvelut, kuten aikaisemmin uutisoitu Radio Rockin Store, tarjoavat vain vahvasti DRM-suojattua […]

 8. […] Vierityspalkissa on kirjoitettu digitaalisen musakaupan sudenkuopista ja Radio Rockin kiinteän kuukausimaksun rock-musakaupasta. Keskeisiä haasteita ovat olleet kankeat soitto-ohjelmistot ja puutteellinen musavalikoima. Jos […]

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun