Betassa: Digitaalisen musiikin tilauspalvelut

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 15 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Verkkokaupat panostavat elämyksellisyyteen.

Internetin musakaupoista saa ostettua musiikkia niin mp3-muodossa kuin tilauspohjaisesti, mutta tähän asti markkina on ollut aivan lastentarha-asteella. Vuoden 2009 kevään aikana on nähty sektorilla merkittävää kehitystä ja markkina alkaa lähestymään murrosikää. Tässä artikkelissa luodaan katsaus keskeisimpiin musiikin kuukausimaksullisiin tilauspalveluihin.

Aiemmin Vierityspalkissa on kirjoitettu digitaalisen musakaupan sudenkuopista ja Radio Rockin kiinteän kuukausimaksun rock-musakaupasta. Keskeisiä haasteita ovat olleet kankeat soitto-ohjelmistot ja puutteellinen musavalikoima. Jos kiinteätä kuukausimaksua mainostetaan “koko maailman musiikki ulottuvillasi” –tyyppisillä lauseilla niin palvelusta odottaisi löytyvän tarjontaa kaikilta maailman suurilta levy-yhtiöiltä. Ruotsalainen Spotify on kerännyt mainetta laajalla musavalikoimallaan, mutta senkin valikoimissa on puutteensa.

Tilauspalvelu 1: Sonera Music Player (9,99€/kk)

Viimeisimpänä tulokkaana Suomen markkinoille on Sonera Music Player joka on Soneran omaa tuotantoa oleva kuukausimaksullinen musiikkipalvelu. Ohjelmiston saa toimimaan kahdella koneella samaan aikaan ja myös kännyköitä varten on oma ohjelmistonsa. Soneran hinnoittelu on maltillinen (9,90€/kk) ja palvelun musiikkivalikoima on harvinaisen laaja. Valikoimissa on erityisen paljon suomalaista musiikkia.

image

Soneran musiikkisoitin kärsii kuitenkin samoista ongelmista kuin esimerkiksi SecureCastin toteutukset (esim. Radio Rock Store*). Oman, erillisen windows-ohjelmiston käyttäminen palvelun käyttöliittymä on varsin raskas ja kankea vaihtoehto. Sonera on tehnyt hyvää työtä luoden modernin ja selkeän ohjelmiston, mutta muuten palvelu on kaukana täydellisestä. Verrattuna vaikkapa Last.fm:n vuosia kehitettyyn palvelukokonaisuuteen on Sonera auttamattomasti vielä alkutaipaleella palvelunsa kehityksessä. Teknisen alustan toimittajana musiikin jakeluun Soneralla vaikuttaisi olevan InProdicon.

Tarkemmin Soneran palvelun etuja esimerkiksi Spotify-palveluun ja Nokian Music Storeen on kuvaillut Tietokone-lehden Tero Lehto omassa artikkelissaan*.

Soneran palvelun tekniseen puoleen puuttumatta on todettava, että kovin vähän konseptiin liittyvää innovointia näissä musapalveluissa tällä hetkellä on. Soneran musapalvelu erottuu laajalla kotimaisella tarjonnallaan ja kohtuullisen hyvin toimitetulla palvelun avaussivulla. Siihen käyttökokemukseen liittyvät plussat jäävätkin. Hakutoimintoon on selkeästi panostettu, mutta ei lainkaan riittävästi. Jos ainut tapa selata musavalikoimaa on hakutoiminto niin hakutoiminnon olettaisi olevan todella selailuun suunniteltu. Soneran hakutulossivulla annetaan albumit ja biisit omissa listauksissaan, mutta listauksessa ei näe suoraan edes minkä vuoden albumi on kyseessä.

image

Jos vaihtoehtoja ei anneta niin ohjelmiston pitää todella toimia

Hakutoiminnon rajoittuneisuus ja palvelun suppeat kategorialistaukset tekevät selaamisen hankalaksi. Käytännössä isompi ongelma ovat kuitenkin soittolistatoiminnot ja oman musiikkikirjaston hallinta. Näiden toiminnallisuudet ovat valovuosien päässä esimerkiksi Winampin soittolistatoiminnoista. Rajoittuneisuus on ymmärrettävää uudelle ohjelmistolle, mutta silti käyttäjän kannalta ärsyttävää.

Jos kappaleita voisi soittaa käyttäen esimerkiksi Winamppia niin latausohjelman ongelmat sietäisi paremmin. Nyt kun sovelluksen kanssa on naimisissa niin kaikki pienet bugit ja soittolistojen hallinnan ongelmat ärsyttävät.

Esimerkiksi Radio Rockin windows-sovellusta ei tarvitse käyttää kuin biisien lataamiseen. Musiikkinsa voi edelleen nauttia suosikkisoittimellaan ja myös lisätiedot voi hankkia haluamallaan tavalla, esimerkiksi Last.fm:n kautta. ´

Vain Soneran kuluttaja-asiakkaille ja mieluiten datapaketin kanssa

Soneran ratkaisu sitoa palvelun käyttö omaan liittymäänsä on myös mielenkiintoinen. Palvelun voivat käytännössä ostaa vain Soneran kuluttaja-asiakkaat. Mobiilisovellusta ei myöskään voi käyttää kuin Soneran datayhteyden yli tai siirtämällä biisejä tietokoneeltaan puhelimeen. Esimerkiksi wlan-yhteyden yli ei biisejä voi latailla puhelimeen. Tässä epäilemättä piileekin yksi syy siihen miksi hinnoittelu on varsin alhainen. Palvelun odotetaan kasvattavan datasiirrosta syntyviä tuloja ja jatkossa palvelu paketoitaneenkin vahvemmin kiinni kuukausimaksullisiin kytkypaketteihin. Nokkelaa tai kieroa, miten sen nyt haluaa nähdä.

Tilauspalvelu 2: Radio Rockin tilauspalvelu (17,90€/kk)

Radio Rockin raskaampi linja ja sivustolta löytyvät juontajien ja bändien suositukset* erottuvat yllättävän positiivisesti markkinakentällä. Radio Rockin tilauspalvelu* on kuitenkin rajatulle kohderyhmälle, ylihinnoiteltu ja kärsii teknologiaan liittyvistä rajoitteista. Palvelun käytettävyydellä tai monimuotoisuudella ei Radio Rock Store myöskään pysty kilpailemaan. Esimerkiksi hakutoiminto on erittäin pelkistetty ja riisuttu verrattuna kilpailijoihin.

image

Lyhyesti: Hyvinä puolina on mahdollisuus kuunnella tarjontaa kännykällä ja esimerkiksi Winampilla. Rockin ja metallin suurkuluttajille varsin pätevä vaihtoehto. Hyvä haastaja isommille palveluille.

Lisätietoa Radio Rockin tilauspalvelusta löytyy aiemmasta artikkelista.

Tilauspalvelu 3: Nokia Music tilauspalvelu (10€/kk)

Nokian Music on kärsinyt maineongelmista erityisesti teknologiaan liittyvien rajoitteiden ja bugien johdosta. Tero Lehtokin odottaa Nokialta seuraavaa versiopäivitystä* ennenkuin lähtee tutustumaan uudelleen. Nokia Music onkin optimoitu musiikin ostajille, ei niinkään tilauspalvelun käyttäjille. Uuden musiikin löytämisessä ja valikoiman selailussa Nokia Music on esimerkiksi Soneraan verrattuna ylivoimainen, mutta erittäin hidas ja kaatuileva ohjelmisto heikentää käyttökokemusta. Palvelun tarjoamat suositukset ja toimitetut soittolistat ovat ehdottoman hyödyllisiä ja helpottavat uuteen musiikkiin tutustumista.

Nokian sovelluksen käyttöliittymän yksityiskohdat ja kokonaistoimivuus on varsin monipuolinen ja hiottu. Esimerkiksi hakutoiminto ja listaukset antavat monipuolisesti tietoa ja mahdollistavat monia toimintoja suoraan listauksista.

image

Nokia erottuu suositteluominaisuuksilla ja tarjoaa myös muutamia valmiita soittolistoja Radio Rockin tyyliin. Omien soittolistojen hallinnassa on kuitenkin myös Nokialla ongelmia. Tilauspalvelussa ei ole mobiiliulottuvuutta ja musiikkia täytyy kuunnella Nokia Music –sovelluksella. Lyhyesti: lupaava, mutta erittäin beta-vaiheessa oleva musiikkipalvelu.

Tilauspalvelu 4: Spotify tilauspalvelu (9,99€/kk)

Spotify on ollut pitkään nouseva tähti, mutta palvelun tulevaisuudesta on vaikea vielä sanoa paljoakaan. Ruotsalainen palvelu on onnistunut myös Suomessa keräämään laajan käyttäjäkunnan vaikka onkin vielä rajoitetussa betassa. Erityisesti käyttöliittymä ja luotettavuus ovat saaneet laajalti kehuja. Spotify perustuu myös streaming-toteutukseen jolloin tietokone on aina oltava nopean laajakaistayhteyden päässä jotta musiikkia voi kuunnella. Puuttuva mobiiliulottuvuus nostaa kynnystä maksaa Spotifysta, mutta maksamalla saa sentään paremman musiikkilaadun.

Spotifyn hakutoiminto ja käyttöliittymä on kilpailijoihinsa nähden erittäin riisuttu, mutta yksityiskohtien suunnittelussa Spotify vetää pidemmän korren. Hakukone osaa tarkentaa käyttäjien termejä ja erottelee selkeästi toisistaan suositellut tulokset ja yksittäiset kappaleet.

image

Spotifyn tapa koostaa yhden artistin tuotanto yhdelle sivulle auttaa käyttäjiä myös hahmottamaan kokonaisuuksia ja kuuntelemaan musiikkia laajemmin.

Spotifyssa on yksinkertainen radiotoiminnallisuus, mutta toiminto on valovuosien päässä Last.fm:n palvelusta. Spotify tosin tarjoaa last.fm-käyttäjille mahdollisuuden käyttää palveluita rinnakkain jolloin Last.fm:ää voi käyttää edelleen uuden musiikin löytämiseen ja satunnaistoistoon. Spotify:ta voi sitten käyttää artisteihin tutustumiseen ja omien soittolistojen hallintaan. Yhdessä nämä kaksi palvelua olisivatkin erittäin vahva kokonaisuus.

Lyhyesti: Spotify haastaa kilpailijansa yksinkertaisella toimivuudella ja hiotulla hakutoiminnollaan. Ilman mobiiliulottuvuutta Spotifyn ei voi kuitenkaan sanoa olevan mitenkään niskan päällä muihin palveluihin verrattuna.

Tarkempaa vertailua Nokian palvelun ja Spotifyn eroista voi lukea esimerkiksi Tero Lehdon artikkelista*.

Sonera Music Player on kiinnostava palvelu, ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan

Sonera Music Player erottuu yllättävän vahvana tekijänä markkinoilla, koska tarjoaa laajan valikoiman musiikkia ja mahdollistaa palvelun käytön usealla tietokoneella ja matkapuhelimella. Musiikin tallentuminen omalle tietokoneella ja puhelimeen mahdollistaa käytön myös silloin kun käytettävissä ei ole nopeata verkkoyhteyttä.

Kun tiedostaa joutuvansa käyttämään Soneran omaa ohjelmistoa ja tutustuvansa uuteen musiikkiin verkon muiden palveluiden avulla niin Soneran palvelu on kohtuullisen hyvä ostos. Kun palvelun vielä saa käyttöönsä kesäaikana kahdeksi kuukaudeksi ilmaiseksi niin Soneran asiakkaiden kannattaa palvelu ainakin testata. Muutaman miljoonan biisin valikoima kotikoneella ilman BitTorrent-sovellusta on kokeilemisen arvoinen kokemus.

Suomalaiset musakaupat ovat Spotifyn rinnalla lähteneet hyvään nousuun ja toivottavasti Sonera jaksaa jatkokehittää palveluaan. Ensimmäiseksi versioksi palvelu on jo erittäin monipuolinen ja konseptiltaan selkeä – joskin kovin samankaltainen kaikkien kilpailijoiden kanssa. On hienoa, että Suomessa uskalletaan panostaa palveluliiketoimintaan ja juuri tällaisia palveluita operaattoreiden pitäisikin tällä hetkellä kehittää.

Kilpailua käydään tällä hetkellä raivoisasti aikaisista omaksujista ja Spotifyn tulossa oleva mobiilisovellus voi muuttaa pelikenttää rajusti. Myös Nokian uusia lanseerauksia odotetaan kuumeisesti. Näitä odotellessa Sonera Music Player tarjoaa kiinnostavan vaihtoehdon Soneran kuluttaja-asiakkaille*. Muut voivat kokeilla vaikka Radio Rock Storen tilauspalvelua*, Spotifya tai nauttia musiikkinsa vapaasti kasvatettuna esimerkiksi The Ground –verkkokaupasta*.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun