Nettiruokakauppoja vielä harvassa

Tuija Aalto

Suomalainen kuluttaja ei varsinaisesti kieriskele verkkoruokakauppojen vaihtoehdoissa. Kaupunkiasujalla on mahdollisuus tilata netin kautta päivittäistavaraa kotiin kuljetettuna ainakin, jos hän asuu pääkaupunkiseudulla tai Tampereella, Turussa, Oulussa, Kuopiossa, Kokkolassa, Loimaalla tai Forssassa tai edellämainittujen lähikunnissa (katso tarkemmin Ruokatori.fi: Ohjeet). Hakukoneen avulla pääkaupunkiseudulta löytyi kolme vaihtoehtoa, joista tätä kirjoittaessa palvelevat Ruoka.net* ja Ruokatori.fi*. Molemmat myyvät Metro Tukun eli Wihuri Oy Aarnion valikoiman noin 7000-14000 tuotenimikettä. Yhteisen tavarantoimittajan lisäksi kaupoilla on sama kuljetuskumppani: Itella.

Kesän testauskierroksen* aikana yksi nettiruokakauppa, Nettiruoka.fi, katosi.

Nettiruokakaupan tuotevalikoiman selaaminen tuntui aluksi kankealta. Kun on tottunut poimimaan tuotteita hyllystä pakkauksen ja hyllyn sijainnin perusteella, pitää verkossa miettiä tuotenimiä ja niiden kirjoitusasuja. Kummankin nettiruokapan tarjoama ostoshistorian selaus ja ostoskorin talletustoiminto vaikuttaakin varsin tarpeelliselta: kun kerran tekee peruslistan talouden tarpeista, sitä voi varioida tilanteen mukaan.

Molemmat nettiruokakaupat osoittautuivat varsin hyviksi ostoskokemuksiksi. Mikäli aikoo ryhtyä säännöllisesti tilaamaan virvoitusjuomia, kannattaa ottaa huomioon, että näistä kahdesta vain Ruoka.net on järjestänyt pullonpalautuksen.

Websivuston käytettävyydessä Ruoka.net häviää kilpailijlleen. Sen “90-lukulainen” webtoteutus kehyksin tuntuu vanhanaikaiselta. Palvelussa on lisäksi häiritsevä käytettävyysongelma: sen lisäksi, että tekstin seassa on asianmukaisesti sinisellä alleviivauksella osoitettuja hyperlinkkejä, tekstin tehosteena käytetään alleviivausta ilman, että alleviivatut sanat toimivat hyperlinkkinä. Tuotevalikoimaa navigoidessa osuttava hiirellä pieneen plus- tai kolmio-kuvakkeeseen sanan edellä, sana ei toimi hyperlinkkinä.

  • Ruoka.net vs. Ruokatori.fi – nettiruokakauppavertailu* Tuhat sanaa.netissä

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina tai vanhentuneina.)

Aiheet: Verkkokauppa Suomessa

Tuija Aalto

Radiotaustainen digimediaihminen, bloggaaja ja podcstaaja (Tuhatsanaa.net, Sulapinta.fi), työkseen kehityspäällikkö YLEn Uudet palvelut - yksikön Tulevaisuus Labissa
  1. Tuija Aalto says:

    Kiitos Miikka. Puhumattakaan Amazonista USAssa. Ilmeisesti niiden päivittäistavaramyyntikokeilu *on ollut ihan onnistunut.

    [*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.]