Digimedian ammattilaisten kotimaiset verkkofoorumit
Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Katleenan vinkit kuntavaaliehdokkaille.
Suomessa on ollut kovin hiljaista viime vuosina digimedian foorumirintamalla. Rekaksois.comin* suruaika on ollut suorastaan hämmentävän pitkä. Tämä kaikki on toki näkynyt Vierityspalkin kasvaneissa kävijämäärissä, mutta epäilemättä Suomessa olisi tilaa monille muillekin foorumeille.
Talven aikana on kuitenkin tapahtunut paljon. Twitter on iskenyt Suomessa läpi ja paljon keskusteluista on siirtynyt Twitter-ulottuvuuteen. Myös Facebook on kaapannut sisälleen osan alan vaikuttajista, mutta myös uusia henkilökohtaisia blogeja ovat monet perustaneet. Kätevä Posterous* on ainakin kerännyt pienen kannattajajoukon.
Graafisen puolen tekijöille tuttu Pingstate.nu-foorumi* on myös ryhtynyt viime aikoina käsittelemään yhä enemmän verkkopalveluihin liittyviä asioita, mutta web-alan foorumiksi siitä ei kuitenkaan vielä aivan ole.
Tuoreimpia tulokkaita foorumikentällä ovat Mediablogit.com* ja Gfx.fi*. Näistä Gfx.fi on oma palvelunsa jossa blogin lisäksi on mukana myös foorumi. Mediablogit.com taas on koostepalvelu joka listaa alan blogeja ja julkaisuja yhteen paikkaan.
Gfx.fi
Gfx.fi-palvelusta on kirjoitettu jo aiemmin Vierityspalkissa ja palvelu on sittemmin tasaisesti kehittynyt, mutta kovin montaa artikkelia ei vielä palvelussa ole saatu julkaistua. Tähän mennessä julkaistujen artikkeleiden ja keskusteluiden perusteella voi tosin jo päätellä, että palvelulla olisi edellytyksiä keskittyä käytännönläheisiin artikkeleihin. Esimerkiksi Samuli Hakoniemen artikkeli CSS3 Transitioista* on hyvä esimerkki artikkeleista joita ei Suomessa ole aiemmin paljon julkaistu. Maailmalla toki A List Apart ja kumppanit ovat vastaavia teknologiakatsauksia tehneet paljonkin.
Ehkä Gfx.fi:stä vielä kuulemme. Kannattaa laittaa palvelu ainakin satunnaiseen seurantaan.
Mediablogit.com
Mediablogit* on mielenkiintoinen tuore koostepalvelu joka toimii hyvin blogilistan kaltaisesti. Palvelusta löytyvät media-alan tärkeimmät blogit ja julkaisut. Palvelun ehdoton helmi on etusivu jolle nostetaan toimituksen toimesta parhaimmat löydöt. Etusivua filtteröi palvelun perustanut Jarno Wuorisalo. Etusivulla on nähtävissä kaikkien listattujen blogien artikkelivirta, mutta päähuomiossa ovat tärkeimmät nostot. Valikoidut nostot voi tilata myös omana RSS-syötteenään*.
Mediablogit.com onkin yksi kiinnostavimmista kotimaisista alan verkkopalveluista pitkään aikaan.
Pingstate.nu
Graafisen alan tekijöiden kantapaikaksikin joskus viitattu Pingstate.nu-foorumi* porskuttaa edelleen vahvasti. Vierityspalkilla ja Pingstatella onkin paljon samoja lukijoita ja Pingstaten foorumeilla viittaillaan Vierityspalkkiinkin säännöllisesti. Foorumi on erittäin suosittu, mutta foorumi on epäilemättä graafisen alan osaajien hallinnassa ja verkkopalveluita koskevat asiat ovat vain yksi osa-alue. Tästä huolimatta Pingstate on yksi aktiivisimmista ja kiinnostavimmista kotimaisista foorumeista joissa käsitellään ammattiasioita.
Lopuksi voisi palata hetkeksi Rekaksois.comin tilanteeseen. Rekaksois.comin on pitänyt viime vuodet hengissä pitkälti liukuhihna ja yrityslistaus. Nämä osiot ovat kuitenkin saaneet jo vakavat haastajat. Talven aikana on Vierityspalkin Uudet julkaisut –osio nostanut kävijämääriään merkittävästi ja keväällä julkaistiin myös Turkulaisen Aucorin* toimesta www.digimediatoimistot.fi* joka tavoittelee paikkaa alan uutena yrityshakemistona.
Alan virkistyminen on mukavaa todettavaa. Lisääkin vielä mahtuisi!
Mitä muita foorumeita ja digimedian koostepalveluita käytät? Unohtuiko listalta jotain?
(*toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)
19 kommenttia on “Digimedian ammattilaisten kotimaiset verkkofoorumit”
Kommentointi on suljettu.
Juha Söderholm
Tästähän puuttui alan melkeen aktiivisin foorum www-optimointi-com kokonaan – siellähän ne Tosimiehet taitaa luurata. Myös analytiikkaa käsitellään www-analytics-fi :n foorumissa.
Perttu Tolvanen
Tuo Optimointi.com unohtui kyllä kokonaan. Pahoittelut. Siitähän voisi vaikka tehdä oman juttunsa. Ketkäs sitä pyörittää ja/tai ovat siellä aktiivisimpia?
Analytics.fi ei ~30 viestillä vielä ole kovin aktiiviseksi luettava foorumi, mutta hyvä vinkki, koska en ollut huomannut että Analytics.fi:ssä olisi foorumi. Hyvä blogi se kyllä on.
Jussi
Kyllähän pinkkarissa linkataan tänne, useimmat linkkaukset vain ovat artikkelin kirjoittajan itse sinne laittamia. ;)
Ei sillä, kyllähän näillä palveluilla on tosiaan osittaisia synergiaetuja lukijoiden kalastelun suhteen mutta onpa kuitenkin pistänyt silmään.
Perttu Tolvanen
Useimmat kyllä jo nykyisin varmaan :). Lähtenyt siitä, että analytiikassa Pingstate.nu alkoi olla jo niin merkittävä liikennelähde ilman mitään linkityksiä ja johtui vaan siitä että eri ketjuissa viitattu niin moniin eri juttuihin.
Ja jos linkit ei aihepiiriin sovi, niin luotan siihen että Pinkkarin muutamatuhatpäisessä kävijässä on sen verta paljon sen verta teräväkielistä porukkaa, että siitä huomautetaan kyllä heti ;)
Jarno W
Kiitos Perttu maininnasta. Komppaan Juhaa tuon optimointi.comin kanssa. Taitaa olla ainoa alan foorumi, jonka tiimoilta järjestetään säännöllisen epäsäännöllisesti tapaamisiakin useammin kuin kerran tai kaksi vuodessa; vieläpä mittavalla osanottajamäärällä. Olikohan viimeksi kolmisenkymmentä osallistujaa?
Juha Söderholm
Perttu: Fogelholmin Nico sitä pyörittää, tosin aktiivisimmat taitavat löytyä osastolta: J.Söderholm, S.Hovi, T.Hautamäki, E.Ahonen, A.Toivonen, J.Uljas, Afterdawnin kaverit, O.Kopakkala, Polojärvi & co.
Juha Söderholm
Edellisessä Optimointi.comin miitissä taisi osallistujia olla noin 40 kappaletta. Koko ajan miittien osallistumismäärä on ollut nousujohteinen. Seuraavaan miittiin se sata?
Samuel Hovi
Optimointi.com miitit on kyllä poikkeuksetta olleet erittäin hyviä tapahtumia. Osaanottajamäärän mukana tosin nousee myös järjestyshäiriöiden määrä – viimeksi osallistujakunnasta vietiin osa pois ambulanssilla ja poliisikyydillä.
Marko Y-P
Yep, harvoissa miiteissä revitään polvea takaisin paikalleen kolmen ensihoitajan voimin ;)
Tampereen miitissä oli jo ihan aitoa asiaakin esillä, oiskohan ne pahimmat henkseleiden paukuttelijat puuttuneet?
Antti Peisa
Perttu: Koskas nähdään vieritysfoorumi?
Juha Söderholm
Tai vieritysmiitti? =D
asmunder
Jonkinlainen vieritysmiitti on ollut suunnitteilla jo jonkin aikaa. Eri juttu sitten milloin muuttuu todeksi, mutta ajatuksissa yhtäkaikki. :)
Perttu Tolvanen
Foorumia en usko, että nähdään ihan heti. Palkin uudistus on työn alla, mutta ensin keskitytään tämän designin saattamiseen enemmän 2000-luvulle ja myös kommenttien näkyvyyttä yms. tarkoitus parantaa. Täten vuorovaikutusta kyllä halutaan tuoda lisää – mutta perinteistä foorumia en kyllä uskalla luvata.
Omat kokemukset foorumeista ovat, että vaativat sen 10-20 aktiivia jotka käyvät keskusteluja muista riippumatta ja sellaista joukkoa on hyvin vaikea saada kasaan, tai saatika pitää kasassa. Käytännössä tällainen joukkohan tarvitsee 1000-2000 lukijaa myös ympärilleen jotta edes se 1-2 prosenttia porukasta osallistuu sillä tasolla josta on koko yhteisölle arvoa.
Kyllähän tämä Vierityspalkinkin kommentointi on aika keskittynyttä. Sanoisin, että 40-50 aktiivista kommentoijaa (sellaisia siis jotka kommentoivat esim. useita kertoja vuodessa) on jutuilla Vierityspalkissa vaikka yksittäisilläkin jutuilla voi olla tuhansia lukijoita. Satunnaisia kommentoijia on toki satoja (yhteensä julkaistuja kommentteja 1400), mutta ei ainakaan kommentointiketjujen aktiivisuuden perusteella voi vielä ennustaa mitään suurta menestystä foorumille.
Seuraan gfx.fi foorumia mielenkiinnolla, mutta en henkilökohtaisesti pidätä hengitystäni sen kanssa koska en ole varma onko kovin laajan aiheen ympärille keskittyvää kotimaista foorumia mahdollista saada pystyyn enää Twitter/Facebook/blogit-aikakaudella.
Pingstate on myös hyvä esimerkki siitä, että vaikka foorumi periaatteessa olisi ammattifoorumi, niin silti se sisältö saattaa heilahdella ajoittain iltalehden keskustelufoorumin puolelle – ja joka taas karkottaa monia – ja estää täten Pingstaten nousua laajemman ammattilaiskunnan foorumiksi. Hauskojahan ne monet ketjut ovat, mutta eivät lisää uskottavuutta sellaisena saittina jota kehtaa duunissa pitää avoinna niin että pomokin huomaa sen. Edellinen on toki vain oma näkemykseni parin vuoden seurannan ja osallistumisen perusteella.
Mielellään tuota Optimointi-comin meininkiä voisi tuoda esiin Vierityspalkissa enemmänkin (ei sitä ambulanssi/poliisi-puolta) ;)
dRD
Oma fiilis on ollut kauan, että erilaisista lähtökohdista verkkosaitteja ja siihen liittyvää tekniikaa käsittelevät saitit jäävät Suomessa väistämättä todella nicheiksi, jos ja kun aihe rajataan tiettyyn aihealueeseen (leiska/design, koodi tai optimointi). Ideaalitilanteessa näkisin sellaisen, että Vierityspalkki, GFX.fi, MureaKuha, Pingstate, kasa optimointisaitteja, jne alkaisivat täyden sisältövaihdon keskenään uutisten osalta — eli kaikkien uutiset kokonaisuudessaan kaikkien saitilla, kenties kommentit vielä jonkun Echon tai Disqusin kautta harmonisoituna. Ja sitten tärkeimpänä, luotaisiin kaikkien em. osapuolten yhteinen “theprokeskustelupalsta.fi”, johon kaikkien olemassaolevat forasisällöt importataan ja yhdistetään koko hässäkkä yhdeksi iloiseksi verkkoammattilaisten paikaksi, jossa J2EE-hardcore-koodaajat löytävät kodin siinä missä MacBook-designerit ja olen-ihan-kohta-CPA-miljonääri affijampatkin :-)
Henri Tokola
Gfx pelaa vapaaehtoisvoimin ja hommaa viedään eteenpäin aina kun mahdollista. Pessimisti ei tietysti ikinä pety, mutta pitää kuitenkin muistaa että sivusto on ollut auki vasta noin puoli vuotta. Uutta entistä parempaa kokonaisuutta mietitään parasta aikaa (johtuen juuri mm. keskustelufoorumin rajoittuneesta ympäristöstä sekä twitterin roolista viestinnässä). Jos joltakin löytyy intoa ja halua osallistua sivuston väsäilyyn niin ei muuta kuin tervetuloa!
Henri Tokola
Ainiin… DRD puhut asiaa! Me ollaan myös mietitty feedien liittämistä sivustolle.
samin
Löyhästi “digimedia-alaan” liittyen, IxDA:n Helsingin local chapter on pyörinyt kohta puolitoista vuotta.
Erikoista tässä on se, että kokoontumiset tapahtuvat enimmäkseen fyysisessä muodossa, viime aikoina vaihtelevien yritysten hostaamana, tänä vuonna mm. Sulake, Hammerkit ja Fjord. Keskeisin kommunikaatiokanava Facebook kellottaa tällä hetkellä 336 jäsentä, joista tapahtumiin saapuu 40-60 kerrallaan. Omaa varsinaista aktiivista sivustoa IxDAlla ei ole mut toimii hyvin näinkin. Tervetuloa messiin.
ixda.org/local/ixda-helsinki
facebook.com/group.php?gid=87966755572
Perttu Tolvanen
Kiitos samin tiedosta. IxDA Helsinki on tosiaan hyvin aktiivinen porukka joka liippaa digimediaa kyllä hyvin vahvasti. Oon monesti kattonut, että tulisi paikalle ja kirjoittaisi vaikka jotain tapahtumasta. Tosin hienompaahan olisi vaikka jos teiltä jotain kiinnostuneita kirjoittajia siitä porukasta löytyisi? IxDA:n ohjelmat hyvin kiinnostavia usein ja siitä voisi vaikka Vierityspalkissa tosiaan artikkeleita välillä julkaista.
samin
Molemmin parempi :) IxD on sisällään vähän hähmäisen laaja kokonaisuus mut esmes allekirjoittanut voi hyvinkin kirjoittaa siitä ja eritoten miten rakentaa identiteettiä ns. näkymättömälle ammattikunnalle. Mut helpoin tapa aloittaa on varmaan se, et tulet paikalle vaikka tässä kuussa tsekkaan meiningin. Paikka on vielä auki, mut ajankohta on kuukauden kolmas torstai.