Vieraskynä: Matkaraportti DrupalCon Amsterdamista

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 10 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Drupal on yllättävän iso bisnes Suomessa: "30-40 miljoonaa euroa".

Janne Kalliola on Exoven perustaja ja toimitusjohtaja, ja Suomen Drupal-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

DrupalCon Amsterdamin osallistujat yhteiskuvassa. Kuvaaja: Josef Jerabek
DrupalCon Amsterdamin osallistujat yhteiskuvassa. Kuvaaja: Josef Jerabek

DrupalCon on Drupal-yhteisön suurin tapahtuma: konferenssi, messut ja seurakunnan kokous – kaikki yhtä aikaa. Tapahtumia järjestetään nykyään kolme kappaletta vuodessa, keväällä Yhdysvalloissa, syksyllä Euroopassa ja talvella eteläisellä pallonpuoliskolla – seuraava on Bogotassa, edellinen oli Sydneyssä.

DrupalConit järjestää Drupalin taustataho Drupal Association ja tapahtumasta saadut tulot käytetään Drupal-yhteisön hyväksi, esimerkiksi Drupal.org pyörii pitkälti Conien tulovirralla.

Yhdysvaltain DrupalCon on tapahtumista suurin, Austinissa järjestetty viimeisin Con keräsi 3 500 henkilöä yhteen Drupalin ääreen. Syys- ja lokakuun vaihteessa Amsterdamissa pidetyssä Conissa oli puolestaan 2 300 kävijää. Molemmat kävijämäärät ovat mantereidensa ennätyksiä ja DrupalCon on käytännössä kasvanut tapahtumana vuosi vuodelta. Drupal Association on pitänyt kirjaa kävijämääristä.

Konferenssin suosioon vaikuttaa sekä Drupal-yhteisön valtava koko – se on itse asiassa maailman suurimpia avoimen lähdekoodin yhteisöjä (lähde, kts. kalvo 42) – ja lippujen edullinen hinnoittelu. Edullisuus varmistaa, että myös yhteisön jäsenillä on varaa tulla paikalle ilman isoa yritystä taustatahona, ja näin pidetään huolta myös pienemmistä toimijoista ja innovoinnista.

Konferenssi

DrupalConin kovan ytimen muodostaa kolmipäiväinen Drupal-konferenssi, joka alkaa tiistaiaamuna Drupalin alkuperäisen kehittäjän ja nykyisen avoimen lähdekoodin projektia johtavan Dries Buytaertin keynote-esityksellä – joka tunnetaan yhteisössä DriesNotena. Tätä ennen yleisöä lämmitellään Prenotella, jossa asiat käsitellään kevyemmin ja osittain huumorin keinoin. Tänä vuonna Prenotessa lavalla oli joukko ihmisiä, jotka kertoivat kuinka Drupal on muuttanut heidän elämäänsä.

DrupalConin kaikki esitykset nauhoitetaan ja ne ovat katsottavissa ilmaiseksi DrupalConin sivuilta ja YouTubesta.

>> Katso Driesin keynote
>> Katso prenote

Driesin keynoten viestit ovat vaihdelleet hieman vuodesta toiseen. Välillä on puhuttu Drupalin kehittymisestä ja asiakkaiden tarpeista, joskus taas juhlistettu uusia julkaisuja ja välillä, kuten tänä vuonna, puhuttu yhteisöasioista. Keynotessaan Dries vertasi avoimen lähdekoodin järjestelmiä julkiseen infrastruktuuriin ja sen kehittymiseen aikojen saatossa. Koska infrastruktuurin ylläpito on kaikkien ja ei-kenenkään työtä, siitä saatavan palkinnon tulisi kannustaa ihmisiä ja yrityksiä osallistumaan talkoisiin.

Drupal-yhteisön sisäisenä “valuuttana” toimii maine, käytännössä henkilön tekemät kontribuutiot, eli työ yhteisen hyvän eteen. Mitä enemmän joku on tehnyt kontribuutioita, tyypillisesti uusia featureita, moduuleja tai bugikorjauksia, sen suurempi on hänen arvovaltansa yhteisössä. Tällä hetkellä tämä valuutta sataa ainoastaan yksittäisen koodaajan laariin, vaikka hän voi tehdä asioita työajalla työnantajansa tai asiakkaansa laskuun. Driesin mielestä myös näiden tahojen olisi hyvä saada ansaitsemaansa huomiota Drupalin kehittämisessä ja keynotessa esiteltiin tähän yksi mahdollinen tapa, jota tullaan testaamaan lähitulevaisuudessa.

Keynoten jälkeen alkaa varsinainen konferenssi, joka jatkuu torstai-iltapäivään saakka. Konferenssissa on kahdeksan polkua (track), muun muassa “Coding and Development”, “Dev Ops”, “Drupal Business” ja “Site Building”. Jokaisella polulla on vajaat viisitoista esitystä, jotka on valittu yhteisön jäsenten ehdottamien aiheiden joukosta.

>> Kaikki Amsterdamin esitykset

Valinnasta vastaavat samoin yhteisön jäsenet. Aiemmin tämä hoidettiin äänestämällä, mutta viimeisiä Coneja varten on perustettu erillinen Track Chairs –komitea, jossa on kaksi tai useampia valitsijoita per polku. Yksi näistä on valitsijoista toimii kyseisen polun puheenjohtajana (Local Track Chair) ja muut ovat emeritus-tason ihmisiä (Global Track Chair), eli ovat toimineet aiemmin puheenjohtajina ja pitävät huolen konferenssin jatkumosta.

Olen itse toiminut vuonna 2013 Local Track Chairina Drupal Business –polulle Prahan DrupalConissa ja nyt Amsterdamissa olin vuorostani Global Track Chair samaiselle polulle. Kävin kesän aikana Steve Parksin (Wunderroot UK) kanssa yli sata ehdotusta läpi ja valitsimme niistä neljätoista itse konferenssiin. Steve perkasi esitykset vielä läpi jokaisen puhujan kanssa, jotta esitys on korkeatasoinen ja kohdistettu DrupalConin osallistujakunnalle. Tämän työn määrä on valtava, ja kiitos siitä tulee ihmisten antaessa positiivista palautetta esityksistä.

Lisäksi track chairit keskustelevat keskenään ja laativat linjat DrupalConille, ohjaten näin puhujia tiettyjen aihealueiden pariin. Esityksiä on kaikkiaan useita kymmeniä, joten tietty fokus on syytä ollakin.

Tässä muutama mielenkiintoinen esitys:

Todettakoon, että en ole noita käynyt itse katsomassa, vaan kuullut joko hyvää tuosta aiheesta tai tiedän muuten asian olevan ajankohtainen Drupalissa.

Suomalaisia oli muutama lavalla:

Lisäksi keskiviikon Cory Doctorowin keynote on erittäin hyvä ja kiinnostava puhe kaikille yksityisyyden suojasta kiinnostuneille.

Kaikki DrupalConin esitykset voi katsoa myös YouTubesta.

Muita tilaisuuksia

Konferenssiesitysten lisäksi tiistaista torstaihin järjestetään Birds of a Feather –tilaisuuksia (BOF), joissa samasta asiasta kiinnostuneet ihmiset tulevat puhumaan keskenään ilman edeltä käsin päätettyä tiukkaa agendaa. Drupal-yhteisön tulevaisuutta säädetään paljon BOF-keskusteluissa ja osa osallistujista käykin melkein pelkästään niissä.

Konferenssin aikana on lisäksi tarjolla tapahtumaa sponsoroivien yritysten messuosastot, joissa voi käydä etsimässä kumppaneita, asiakkaita ja erilaista Drupal-tavaraa. Suomalaisista firmoista mukana sponsoroinnissa oli tänä vuonna Druid (Opening Reception –sponsorointi), Exove (platinasponsori), MariaDB (hopeasponsori) ja Wunderkraut (timanttisponsori). Muita maininnan arvoisia sponsoreita ovat Aqcuia, Rackspace, Microsoft Azure, Amazon AWS, MySQL, DPD, CapGemini, MailChimp ja O’Reilly.

Lisäksi maanantaina ennen konferenssia pidetään maksullisia koulutuksia, Drupal-yritysten johdolle suunnattu Business Summit ja yhteisön kehittämisestä kiinnostuneille Community Summit.

Konferenssi päättyy torstaina trivia-iltaan, jossa testataan joukkueiden Drupal-tietämys erittäin kinkkisillä kysymyksillä. Lisäksi tapahtuman aikana on pub crawl –tapahtuma – tänä vuonna veneillä – ja useita yritysten ja paikallisten yhteisöjen järjestämiä tapahtumia.

Drupal-sprintit ja yhteinen kehittäminen

DrupalConin erikoisuutena on tapahtuman ympärillä ja myös sen aikana pidettävät kehittämissprintit, joissa koodataan yhdessä Drupalin ydintä ja moduuleja. Sprintit alkoivat nyt jo lauantaina ja jatkuivat seuraavan viikonlopun yli. Tarjolla oli siis yhteensä yhdeksän päivää Drupalin koodausta.

Tänä vuonna sprinteillä oli erityisenä tavoitteena saada Drupal 8 beta valmiiksi. Silminnäkijäkertomusten mukaan alkupään sprinteissä vietettiin viidentoista tunnin päiviä ja saatiin Drupal 8 beta yhtä bugia vaille valmiiksi ennen DriesNotea tiistaiaamuna. Joku yleisöstä ilmoitti korjanneensa tämän bugin kesken Driesin puheen. Koska betalla on 24 tunnin ikkuna, jonka aikana ei saa tulla uusia bugeja ilmi testauksessa, seuraava betan julkaisun mahdollisuus oli keskiviikkoaamuna. Todellakin, Cory Doctorowin keynoten jälkeen Dries nousi lavalle ja ilmoitti Drupal 8 betan olevan valmis ja ladattavissa Drupal.org:sta. Aplodit olivat valtavat.

Sivuhuomautuksena todettakoon, että kahdessa viikossa on tuotettu jo seuraava beta – jossa on korjattu Drupal 7:ssa havaittu tietoturvahaavoittuvuus ja sen lisäksi 241 muuta tikettiä, jos laskin ne oikein tuolta sivulta. Avoimen lähdekoodin etenemisvauhti on todellakin huimaa.

Näiden tekijöiden joukosta bongasin suomalaisista Druidin Lauri Eskolan ja Tuomas Lanneksen. Muitakin saattoi olla, pahoittelut kun en teitä huomannut.

Drupalin muutokset analysoidaan todella tarkasti ja tikettiä ei suljeta helposti, joten luku on siksikin vaikuttava. Analyysiin ja tarkkuuteen voi tutustua vaikkapa tämän tiketin etenemisestä.

Osanottajista

Suurin osa yleisöstä on Drupal-yritysten palkkalistoilla tai muuten aktiivisia yhteisön jäseniä. Joukossa oli kuitenkin paljon myös loppukäyttäjien edustajia, kuten yliopistoja muun muassa Belgiasta, Britanniasta, Kuwaitista, Norjasta, Ruotsista, Saudi-Arabiasta, Virosta ja Yhdysvalloista; yleishyödyllisiä toimijoita, kuten Human Rights Watch, Lääkärit ilman rajoja, CultuurNet Vlaanderen tai Cancer Research UK; julkisia tahoja, kuten EU, Euroopan komissio, Kööpenhaminan kaupunki; ja tietysti yksityisten yritysten henkilökuntaa.

Me suomalaiset olemme perinteisesti olleet aktiivisia DrupalCon-kävijöitä ja tämäkään vuosi ei ollut poikkeus. Bongasin tapahtumassa ihmisiä ainakin seuraavista firmoista: Activeark JWT, Druid, KWD Digital, MariaDB, ProAgria, Sanoma, Siili Solutions, Soprano, Tekla, Tieto, Vaiste, Valve Vanguard, Wunderkraut ja Yle. Pahoittelut, jos joku jäi mainitsematta – kommenteissa voi oikaista listaani.

Omat fiilikset

DrupalCon on erittäin intensiivinen kokemus monilla mittareilla mitattuna. Tapahtumia ja tuttavia on niin paljon, että unesta joutuu nipistämään, ja se alkaa tuntua loppuviikosta. Toisaalta koko tapahtuma on niin energisoiva, että päivällä ei edes ehdi huomata olevansa väsynyt – hotellilla taas puolestaan ei tarvitse unta houkutella illalla sänkyyn kaatuessaan.

Olen käynyt DrupalConeissa vuodesta 2011. Kaikki sen jälkeiset Euroopan tapahtumat – Lontoo, München, Praha ja Amsterdam – on koluttu ja lisäksi vuonna 2011 kävin katsastamassa Chicagon DrupalConin. Tapahtuman arvo on noussut vuodesta toiseen ja oma osaaminen parhaan sisällön ja kokemuksen löytämiseksi on kasvanut. Koska tuo osaaminen on täysin kiinni omissa kiinnostuksen kohteissa, en lähde tässä antamaan erityisiä ohjeita tapahtumakävijöille. Yleisesti voin todeta, että menkää avoimin mielin katsomaan ja rohkeasti osallistumaan. Avoimen lähdekoodin yhteisö palkitsee sen kanssa vietetyn ajan ja sille tehdyn työn moninkertaisesti vuosien kuluessa.

Koska tänä vuonna olin vielä track chair –komiteassa, tapahtuma oli helmikuussa alkaneen työn päätöspiste. Takki oli samaan aikaan sekä todella tyhjä että harvinaisen täysi lentäessäni perjantaina Amsterdamista Suomeen. Viikko oli juostu todella kovaa ja käteen oli tarttunut paljon analysoitavaa ja pohdittavaa. Nämä DrupalConin jälkeiset viikot ovat olleet pohdinnan ja tekemisen viikkoja, jälleen kerran sekä minä että firmamme kehittyivät eteenpäin Conin ansiosta.

Seuraavat DrupalConit

Mikäli syntyi halu olla tässä tapahtumassa mukana, seuraavat tilaisuudet ovat helmikuussa Bogotassa, toukokuussa Los Angelesissa, ja syyskuussa Barcelonassa.

Nähdään viimeistään Barcelonassa!

Tietoa kirjoittajasta

Janne KalliolaJanne on Exoven perustaja ja toimitusjohtaja, ja Suomen Drupal-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

Exove auttaa asiakkaitaan kasvattamaan digitaalista liiketoimintaa. Tarjoamme täyden palveluvalikoimamme konsultoinnista ja suunnittelusta toteutukseen ja ylläpitoon asiakkaidemme käyttöön. Järjestämme joka toinen kuukausi Drupal Cafén, jossa keskustellaan ajankohtaisista Drupaliin liittyvistä aiheista.

Suomen Drupal-yhdistys edistää Drupalin asemaa Suomessa. Yhdistys järjestää kuukausittaisia koodisprinttitapahtumia ja vuosittaisen DrupalCamp Helsingin. Lisäksi tänä vuonna järjestimme Turun Drupal Minicampin. Toivotamme kaikki Drupalista kiinnostuneet henkilöt tervetulleeksi jäsenistöömme.

PS. Lisää kuvia DrupalCon Amsterdamista, by Josef Jerabek
PSS. Haluatko Vierityspalkin artikkelit sähköpostiisi? >> Tilaa kuukausikirje

(EDIT 25.10.2014 klo 16.20: Lisätty yksi suomalaisten pitämä esitys, Olli Erinko ja Joe Baker)

3 kommenttia on “Vieraskynä: Matkaraportti DrupalCon Amsterdamista”

 1. Todella hyvä tiivistys Janne, kiitos! Tämän voisi linkittää Drupal.fi:hin?

 2. Hyvä katsaus! http://www.drupical.com/ näyttää mukavasti tulossa olevia Drupal-tapahtumia.

 3. Teidän paneelissa oli näemmä 2,5 suomalaista: Jeff Walpolella on suomalaisia sukujuuria. :-)

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun