Helsingin bussit viilettävät kartalla reaaliaikaisesti

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Nettiauto.com uudistui ja erillinen mobiiliversio jäi vihdoin historiaan.

Sarjassamme hämmentävän hienoja kartta-mash-uppeja esittäytyy HSL:n Ajoneuvot-karttasovellus:

image

HSL:n bussit ja ratikat viilettävät reaaliaikaisesti Google Mapsin päälle tehdyssä karttasovelluksessa. Zoomaamalla yksittäisen pysäkin lähelle voi vaikka seurailla kotoaan käsin, että milloin seuraava sopiva bussi viilettää ohi:

image

Yksittäiseen ratikkaan voi sovelluksessa myös “tarttua” ja kulkua voi seurata.

image

Tällaiset sovellukset antavat uskoa tulevaisuuteen jossa toisistaan erillään olevista palveluista tulee “aidosti fiksumpia”. Esimerkiksi organisaatioiden mobiilisivustot osaisivat sanoa automaattisesti miten kohteeseen pääsee julkisilla kulkuneuvoilla juuri kyseisellä hetkellä ja käyttäjän sijainnista käsin. Eat.fi:n kaltaiset ravintolaoppaat voisivat suositella ravintoloita perustuen kulkuyhteyksiin tai vaikkapa henkilöautojen navigaattorit voisivat hyödyntää tietoja ruuhkapaikkojen välttelyssä.

Kannattaa käyttää muutama minuutti vaikka pelkästään tuon palvelun tuijotteluun. Mitä kaikkea muuta voisimmekaan sijoittaa kartalle ja saada visualisoitua reaaliaikaista kaupungin sykettä?

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

9 kommenttia on “Helsingin bussit viilettävät kartalla reaaliaikaisesti”

  1. Näyttävä palvelu.
    Mutta oikeasti olen sitä mieltä, että tuon palvelun rajapinta pitäisi myös saada aukaistua. Sitten voisi saada vaikka kännykkään sellaisen sovelluksen, joka kertoisi koska bussi tai joku muu on juuri tulossa pysäkille minun lähelle. Mielestäni HSL:n ei pitäisi tehdä kaikkia mahdollisia käyttöliittymiä kaiken maailman Iphoneihin/meegoihin ja mitä niitä nyt onkaan. Rajapinnat auki, kiitos!

  2. Samaa mieltä Pekan kanssa.

    Ei tarvitsisi itsenikään enää kiroilla sitä, että 106 on aina myöhässä, kun voisin koodata omaan kännykkääni hälytyksen kun bussi on Tapiolan keskustan kohdalla.

  3. Iso plussa HSL:lle siitä, että palvelu toimii moitteetta N900 selaimessa. Eli mobiilikäyttö on jo nyt mahdollista.

  4. Toimii tuo iPhonenkin selaimessa ihan ok. Ei vaan ole käli kovin optimoitu sille, eli käyttäminen ei järin juhlaa ole. Mm. zoomaaminen vaatii melkoista akrobatiaa.

  5. Ei vaan taida nuo bussit toimia kartalla. Ainakin itse näen vain ratikoita.

  6. jos ei vielä ole tuttua niin lisää reaaliaikaista tavaraa löytyy täältä:
    flygarit: flightradar24.com
    botskit: aprs.fi/

    t. Jii

  7. Tilaaja (HSL) voisi edellyttää, että kaikki bussit, jotka hyväksyvät matkakortteja, myös lähettävät sijaintiaan. Homma pitäisi saada ensiksi käyntiin niillä linjoilla, jotka myöhästelevät eniten aikataulustaan (ja joilla on harva vuoroväli).

    Tätä voisi perustella vaikka kansantaloudellisella hyödyllä: aika paljon enemmän työtunteja ehdittäisiin tehdä, kun pysäkeillä notkuminen vähenisi.

  8. HSL:ssä on tekeillä tuo Lippu- ja informaatiojärjestelmän uudistaminen (LIJ 2014) ja muistelen, että siinä olisi tulossa tuo bussien (ja muiden liikennevälineiden seuranta).
    En tiedä onko toimittaja jo tälle valittu.

    Lisätietoja: *linkki poistettu*

  9. iPadilla tämän käyttö on todella haastavaa. Toivottavasti tulevaisuudessa otatte huomioon myös mobiilikäytön.

Kommentointi on suljettu.



Vierityspalkki.fi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset. Uutiskirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.


Tilaa uutiskirje.

  • 40-50 asiantuntija-artikkelia vuosittain.

    Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja. Julkaistuja artikkeleita jo yli 1000 kappaletta.


    Kaikki artikkelit

  • 150-200 julkaistua referenssicasea joka vuosi.

    Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


    Selaa toimistojen julkaisuja

  • 300-400 työpaikkailmoitusta vuosittain.

    Vuodesta 2007 toiminut ilmoituspalsta on edelleen sivuston suosituin osio. Moni asiantuntija on löytänyt useammankin työpaikan palstan kautta vuosien varrella.


    Selaa avoimia työpaikkoja

  • 31 kokenutta digitoimistoa

    on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


    Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun