"Satamaa ei lahdata" ja muita kummallisia kommentteja

Perttu Tolvanen

Uutinen Trainers’ Housen YT-neuvotteluista on epäilemättä tavoittanut jo kaikki alalla työskentelevät. Vierityspalkin käyttämä mediaseuranta (Ampparit Pro) on viime päivät tulvinut artikkeliviittauksia joissa on mainittu Trainer’s House.

Trainers’ Housen YT-neuvotteluista ovat Suomessa kirjoittaneet lähes kaikki mediaksi itseään kutsuvat tahot.

Tietokone-lehti uutisoi keskiviikkona aiheesta näkökulmalla joka varmasti on ollut ainakin digimedia-ammattilaisten mielessä. Artikkeli "Trainer’s House: Satamaa ei lahdata" pyrkii todistamaan, että Sarasvuon firman YT-neuvotteluissa ei olla Sataman jäänteitä pyyhkimässä kokonaan maailmankartalta.

tietokone-sarasvuo

Artikkelissa kommentoidaan esimerkiksi digitaalisen median alihankintatöiden liiketoimintalogiikkaa:

"Digitaalisen median alihankintatöissä on kaksi vaikuttavaa komponenttia. Työn kate on heikentynyt jo vuosikausien ajan, ja nyt taantuman myötä kysyntä on samanaikaisesti vähentynyt. Tämä on kestämätön yhtälö", perustelee väenvähennysten tarvetta Trainers’ Housen hallituksen puheenjohtaja Aarne Aktan.

Artikkeli painottaa sitä, että kyseessä ei ole Sataman toimintojen täydellinen lopettaminen:

Aktan sanoo, että Satamalta ostetussa liiketoiminnassa on yhä paljon kannattavaa ja yritykselle strategisesti tärkeää osaamista, eikä kyse ole nyt Sataman toimintojen lopettamisesta.

Myös Uusi Suomi on tarttunut aiheeseen ja haastatellut Sarasvuota YT-neuvottelujen osalta. Artikkelin mukaan töitä on tehty jo vuoden ajan tilanteen parantamiseksi:

Sarasvuon mukaan yhtiö on tehnyt yli vuoden töitä saadakseen kannattamattomien liiketoimien kurssin käännetyksi. Sarasvuon mukaan kyse on yritysfuusiossa mukana tulleen Sataman toiminnoista.

Kommenttina voisi todeta, että varsin paljon Trainers’ Housessa käytetään voimia siihen, että todistellaan ettei olla Satamaa lopettamassa. Sarasvuon taannoinen Vierityspalkissa julkaistu anteeksipyyntö oli myös ihan linjassa tämän toiminnan kanssa. Digimedian osaajista halutaan pitää kiinni myös Trainers’ Housessa. Tai ainakin mielikuvan eteen tehdään poikkeuksellisen paljon töitä.

Mielenkiintoinen kysymys on kuitenkin, että mitä tällä kohutulla alihankkijaduunilla nyt oikeasti tarkoitetaan? Kaikissa lausunnoissahan viitataan siihen, että tämä toiminta tuli Trainers’ Houselle jo Sataman myötä. Kuinka suuri osa "vanhan Sataman" toiminnasta oli tällaista kannattamatonta, puhdasta alihankintatyötä, muille yrityksille, kuten Nokialle?

Aiheet: Uncategorized

Tagit: ,

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!
 1. pnuk! says:

  Lausahduksia…

  “Satamaa ei lahdata” ja muita kummallisia kommentteja. Lempparini tältä päivältä on Taloussanomissa mainittu murhaturska.
  ……

 2. PerttuT says:

  Totta. Tuossa Talsan artikkelissa on ehdottomia helmiä.
  http://www.taloussanomat.fi/teknologia/2009/02/26/sarasvuo-yrityksille-lkaa-tehko-liian-hienoa/20095366/133

  Esimerkiksi:

  “Sarasvuo muistutti myös, että tietotekniikka-ala on tuottavuudeltaan Suomen tuottamattomin ala.”

  “– Nousukauden palkat, ette selviä niillä tästä lamasta. Eräänä päivänä tuotantotekijät on hinnoiteltu taas oikein, Sarasvuo sanoi.”

  “– Ensisijaista on siis se, että joku haluaa maksaa meille, ja että me saamme siitä preemiota. Katteiden olisi siksi hyvä olla jopa yli 70 prosentin tasolla, Sarasvuo pohti. ”

  “Sarasvuon mukaan ei kannata juuri koskaan myydä mitään markkinaosuuden kasvattamiseksi. – Eräänä päivänä tulee murhaturska, joka pilaa koko bisneksen.”

  Iskikö Satamaankin siis vain yksi murhaturska?