"Satamaa ei lahdata" ja muita kummallisia kommentteja

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 15 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Miltton terästää digitoimistoprofiiliaan.

Uutinen Trainers’ Housen YT-neuvotteluista on epäilemättä tavoittanut jo kaikki alalla työskentelevät. Vierityspalkin käyttämä mediaseuranta (Ampparit Pro) on viime päivät tulvinut artikkeliviittauksia joissa on mainittu Trainer’s House.

Trainers’ Housen YT-neuvotteluista ovat Suomessa kirjoittaneet lähes kaikki mediaksi itseään kutsuvat tahot.

Tietokone-lehti uutisoi keskiviikkona* aiheesta näkökulmalla joka varmasti on ollut ainakin digimedia-ammattilaisten mielessä. Artikkeli “Trainer’s House: Satamaa ei lahdata”* pyrkii todistamaan, että Sarasvuon firman YT-neuvotteluissa ei olla Sataman jäänteitä pyyhkimässä kokonaan maailmankartalta.

tietokone-sarasvuo

Artikkelissa kommentoidaan esimerkiksi digitaalisen median alihankintatöiden liiketoimintalogiikkaa:

“Digitaalisen median alihankintatöissä on kaksi vaikuttavaa komponenttia. Työn kate on heikentynyt jo vuosikausien ajan, ja nyt taantuman myötä kysyntä on samanaikaisesti vähentynyt. Tämä on kestämätön yhtälö”, perustelee väenvähennysten tarvetta Trainers’ Housen hallituksen puheenjohtaja Aarne Aktan.

Artikkeli painottaa sitä, että kyseessä ei ole Sataman toimintojen täydellinen lopettaminen:

Aktan sanoo, että Satamalta ostetussa liiketoiminnassa on yhä paljon kannattavaa ja yritykselle strategisesti tärkeää osaamista, eikä kyse ole nyt Sataman toimintojen lopettamisesta.

Myös Uusi Suomi on tarttunut aiheeseen ja haastatellut Sarasvuota YT-neuvottelujen osalta. Artikkelin mukaan töitä on tehty jo vuoden ajan tilanteen parantamiseksi:

Sarasvuon mukaan yhtiö on tehnyt yli vuoden töitä saadakseen kannattamattomien liiketoimien kurssin käännetyksi. Sarasvuon mukaan kyse on yritysfuusiossa mukana tulleen Sataman toiminnoista.

Kommenttina voisi todeta, että varsin paljon Trainers’ Housessa käytetään voimia siihen, että todistellaan ettei olla Satamaa lopettamassa. Sarasvuon taannoinen Vierityspalkissa julkaistu anteeksipyyntö oli myös ihan linjassa tämän toiminnan kanssa. Digimedian osaajista halutaan pitää kiinni myös Trainers’ Housessa. Tai ainakin mielikuvan eteen tehdään poikkeuksellisen paljon töitä.

Mielenkiintoinen kysymys on kuitenkin, että mitä tällä kohutulla alihankkijaduunilla nyt oikeasti tarkoitetaan? Kaikissa lausunnoissahan viitataan siihen, että tämä toiminta tuli Trainers’ Houselle jo Sataman myötä. Kuinka suuri osa “vanhan Sataman” toiminnasta oli tällaista kannattamatonta, puhdasta alihankintatyötä, muille yrityksille, kuten Nokialle?

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

2 kommenttia on “"Satamaa ei lahdata" ja muita kummallisia kommentteja”

 1. Lausahduksia…

  “Satamaa ei lahdata” ja muita kummallisia kommentteja. Lempparini tältä päivältä on Taloussanomissa mainittu murhaturska.
  ……

 2. Totta. Tuossa Talsan artikkelissa on ehdottomia helmiä.
  *linkki Taloussanomiin poistettu toimimattomana*

  toim. huom. artikkeli on ilmeisesti siirretty Ilta-Sanomien puolelle, vaikka onkin alunperin julkaistu osana Taloussanomat-sivustoa: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001619483.html

  Esimerkiksi:

  “Sarasvuo muistutti myös, että tietotekniikka-ala on tuottavuudeltaan Suomen tuottamattomin ala.”

  “– Nousukauden palkat, ette selviä niillä tästä lamasta. Eräänä päivänä tuotantotekijät on hinnoiteltu taas oikein, Sarasvuo sanoi.”

  “– Ensisijaista on siis se, että joku haluaa maksaa meille, ja että me saamme siitä preemiota. Katteiden olisi siksi hyvä olla jopa yli 70 prosentin tasolla, Sarasvuo pohti. ”

  “Sarasvuon mukaan ei kannata juuri koskaan myydä mitään markkinaosuuden kasvattamiseksi. – Eräänä päivänä tulee murhaturska, joka pilaa koko bisneksen.”

  Iskikö Satamaankin siis vain yksi murhaturska?

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun