Puolueet tarvitsevat blogiyhteisöjä

Perttu Tolvanen

Aikaisemmin Vierityspalkissa on pohdittu millaisia olisivat hyvät vaalisivustot. Puolueetkin ovat nyt Kunnallisvaalien alla heränneet tarpeeseen markkinoida ehdokkaitaan. Ehdokkaalle sivusto onkin tarpeellinen käyntikortti. Puolueen etu ei kuitenkaan välttämättä ole, että kaikilla on omat, erityiset käyntikorttinsa.

Politiikasta syntyy mielikuva yksilöurheiluna kun jokainen ehdokas rakentaa oman verkkopresenssinsä ja tuo sen avulla esille itseään, ja vain itseään. Ehkä se puolueen logo on jossain siellä yläkulmassa, mutta siihen se monilla jää. Eikö tämä häiritse ihmisiä?

Eikö demokratian juuri pitäisi edustaa keskustelua, avointa ajatuksien ilmaisua ja ryhmätyötä?

Tämän ajatuksen edistäjänä on kunnostautunut mm. Roope Mokka* ja wikipuolueen idea. Wiki on kuitenkin erityisesti yhteistyön väline ja sikäli se soveltuu ehkä paremmin käytännön poliittiseen työhön. Blogeille sitävastoin on leimallista juuri keskeneräisten ajatusprosessien avaaminen laajemmalle yleisölle – ja eikö sitä politiikka juuri tarvitse?

Uuden Suomen blogiyhteisö Kunnallisvaaleille on täten loistava idea. Äänestäjien kannalta se on myös käytännössä toimiva juttu. Puolueiden kannalta se edustaa kuitenkin pelottavaa suuntausta. Yhdelläkään puolueella ei ole avointa blogiyhteisöä.

Eikö Vihreillä pitäisi olla oma, avoin blogiyhteisö kaikille Vihreiden edustajille? Eikö Kokoomuksen tulisi rakentaa omaa bloggaajayhteisöään joka käy avointa keskustelua yhteisössä mukana olevien ihmisten kanssa?

Eikö SDP:n tulisi käydä keskustelua ensisijaisesti omassa yhteisössään, ajatuksia jakaen ja toisten ideoita kommentoiden?

Jos Uuden Suomen taktiikka onnistuu, niin toimittajat moderoivat poliitikkoja, kirjaimellisesti.

Näyttääkö Uuden Suomen Kunnallisvaaliblogit meille suuntaa siihen minne verkkodemokratia ja poliittinen keskustelu on menossa seuraavaksi? Vai ennakoiko Uuden Suomen palvelu sitä että media ottaa niskalenkkiä poliittisen keskustelun nettifoorumeista?

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)