Fi-verkkotunnukset ovat villi länsi jota huijarit hyödyntävät

Kotimaisesta .fi-päätteestä on tullut huijareiden mellastuskenttä, koska moni kuluttaja pitää .fi-päätettä merkkinä sivuston luotettavuudesta, mutta nykyinen todellisuus on kaikkea muuta. Jos on joskus omistanut .fi-päätteisen domainin, kannattaisi siitä pitää kiinni, vaikka ei itse mitään enää julkaisisi.

Artikkeli

Helsingin Sanomien tuoreessa jutussa fi-tunnuksien tilanteesta käytetään esimerkkinä Tarja Halosen domainia, jonka joku lainatarjouksien markkinoija on kaapannut.

Vierityspalkissahan tämä Halosen digitaalisen identiteetin kaappaus huomattiin jo kolme vuotta sitten, kun blogissa käsiteltiin zombie-sivustoja, joita syntyy hyvin usein, kun joku tunnettu taho päästää domainistaan irti.

Ilmiö on ollut pitkään olemassa, ja varmaan vielä jatkuukin, koska siihen on kohtuullisen vaikea puuttua. Esimerkiksi aiemmassa jutussa käsitelty Zipipop-toimiston zombie-sivustokin on edelleen pystyssä. Tosin Zipipopin kohdalla on kyse yrityksen .com-osoitteesta, jonka riitauttaminen voi olla astetta vaikeampaa.

Erityisesti edesmenneiden firmojen domainit ovat hyvin tyypillisiä huijareiden kohteita, koska niihin saattaa johtaa paljonkin linkkejä, ja sivuston asema Googlen silmissä saattaa olla hyväkin. Tällöin on houkuttelevaa perustaa samalle paikalle joko uskottavan oloinen markkinointisivusto tai verkkokauppa, joka keskittyy vain ottamaan rahat pois sinne päätyviltä kuluttajilta.

Voi tietysti kysyä, miksei esimerkiksi Googlella ole minkäänlaista omistajuuden verifiointisysteemiä, jolla se voisi varmistaa, että sivuston takana on joku oikea, kasvollinen ihminen tai pitkään toiminut luotettava yritys. Nykyisinhän tunnetunkin verkkokaupan rinnalle saattaa ilmestyä aivan Googlen kärkituloksiin joku pari viikkoa aiemmin perustettu huijausverkkokauppa. Tällöin huijausta helpottaa se, että huijauskaupallakin on uskottavan oloinen .fi-domaini.

Toisaalta, tämäkin on asia, jossa kotimaiset viranomaiset ovat käytännössä ne, jotka voivat asialle kohtuullisen helposti tehdä jotain, jos haluavat. Halua ei vain käytännössä ole, kuten Helsingin Sanomien juttu hyvin avaa.

”Tunnuksia rajoittaa tällä hetkellä vain tavaramerkkioikeus. Liikenne- ja viestintävirasto ei kuitenkaan tarkista verkkotunnuksia ennen rekisteröintiä.

Tunnuksien sarjahankkijat ovatkin rekisteröineet useita tavaramerkkisääntöjen vastaisia verkkotunnuksia. Niihin kuuluvat Vision selvityksen perusteella esimerkiksi tunnukset, jotka viittaavat Open AI -tekoäly-yhtiöön, verkkokauppa Aliexpressiin, pornosivusto Redtubeen, videopalvelu Twitchiin ja tietokoneyhtiö Logitechiin.

Lakimies Junttosen mukaan Liikenne- ja viestintävirastolla ei ole vireillä näitä koskevia selvityksiä. ”Jos joku kokee, että tunnus loukkaa suojattua nimeä tai tavaramerkkiä, tunnuksen poistoa voi pyytää jälkikäteen”, Junttonen sanoo.

Liikenne- ja viestintäviraston Junttonen kertoo, että nykyisen lainsäädännön aikana arviolta yli 10 000 voimassa olevaa .fi-tunnusta on hankittu vanhentuneita verkkotunnuksia nappaamalla.

Käytännössä nykyinen lainsäädäntö antaa kenelle tahansa mahdollisuuden käyttää .fi-tunnusta hyväkseen, mikäli tunnus ei riko oikeutta tavaramerkkiin.”

Eikä tuo viimeinen lause edes aivan pidä paikkaansa, koska jos mitään tarkistusta ei käytännössä tehdä etukäteen, ehditään kaikenlaisilla valeverkkokaupoilla tehdä vaikka mitä, ennen kuin viranomainen saa tiedon asiasta.

Jälkikäteen tapahtuva valvonta on varmasti viranomaiselle helppo ratkaisu, mutta kun esimerkiksi valeverkkokauppojen tyypillinen elinikä on yleensä joitakin viikkoja, on tällainen jälkikäteen tapahtuva valitusprosessi aivan hyödytön.

Ilman isoja muutoksia viranomaisten taholta, huijareiden mellastaminen jatkunee, eikä .fi-domaini ole mikään tae luotettavuudesta, tai edes siitä, että takana olisi joku jäljitettävissä oleva taho.

PS. Tilaa Vierityspalkin kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje, joka koostaa artikkelit, linkkivinkit, työpaikat ja julkaisut (uutiskirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa).

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!



Vierityspalkki.fi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset. Uutiskirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.


Tilaa uutiskirje.

  • 40-50 asiantuntija-artikkelia vuosittain.

    Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja. Julkaistuja artikkeleita jo yli 1000 kappaletta.


    Kaikki artikkelit

  • 150-200 julkaistua referenssicasea joka vuosi.

    Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


    Selaa toimistojen julkaisuja

  • 300-400 työpaikkailmoitusta vuosittain.

    Vuodesta 2007 toiminut ilmoituspalsta on edelleen sivuston suosituin osio. Moni asiantuntija on löytänyt useammankin työpaikan palstan kautta vuosien varrella.


    Selaa avoimia työpaikkoja

  • 31 kokenutta digitoimistoa

    on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


    Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun