Wolt hellittää ravintoloiden sopimusehtoja – KKV:n tutkinta päätöksen taustalla

Muutama vuosi siinä meni, mutta nyt kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkinnan edetessä, on Wolt päättänyt syksyllä viimeistään luopua sopimusehdoista, jotka vaativat ravintoloita hinnoittelemaan tilattavat tuotteet samalla tavalla kuin ravintolassa. Myös yksinoikeussopimukset loppuvat, ja edessä on ehkä enemmän mahdollisuuksia ravintoloille kilpailuttaa Wolttia ja Foodoraa toisiaan vastaan.

Artikkeli

Tässäkin blogissa kirjoitettiin Woltin todella erikoisista sopimusehdoista korona-aikaan, mutta mitään nopeata muutosta ei silloin tapahtunut. Ravintoloiden järjestö kuitenkin kanteli sopimusehdoista KKV:lle, joten jonkinlainen prosessi käynnistyi. Nyt, useampi vuosi myöhemmin, tutkinta on edennyt, ja Woltin reaktio on välitön. Kaikki Woltin sopimukset ravintoloiden kanssa muuttuvat syyskuun loppuun mennessä.

Talouselämä: Viranomainen ärähti – Wolt muuttaa sopimuksiaan

Tätä voi varmaan ajatella monella tapaa, joko todella hitaana prosessina tai todisteena viranomaisten kyvystä huolehtia pienten yritysten eduista ja asiallisesta kohtelusta. Ehkä kumpikin voi jopa olla totta.

Woltin oma ilmoitus tapahtui kesäkuussa ja muutokset tulevat voimaan syksyn aikana. Tästä eteenpäin ravintoloiden annoshintojen ei enää tarvitse olla samat Woltissa ja ravintolan sisällä asioidessa tai muissa kanavissa.

Laajemmin ajatellen tämä on kotimainen esimerkki markkinapaikkojen ja erilaisten alustapalveluiden toiminnasta, jossa usein markkinapaikka käyttää valtaansa juuri kumppaniyrityksiä kohtaan, eivätkä pienet yritykset pysty kovin helposti taistelemaan sopimusehtoja vastaan. Kuluttajalle tämä taistelu ei myöskään näy yleensä mitenkään, joten tässä on myös medialla tärkeä rooli asioiden nostamisessa keskusteluun.

Woltinkin tapauksessa kuluttajat tuskin huomaavat mitään muutosta, mutta ravintoloille muutos voi olla merkittäväkin, koska se antaa mahdollisuuden erilaiseen hinnoitteluun eri kanavissa. Myös yksinoikeussopimuksiin puututtiin, joten jatkossa useampi ravintola todennäköisesti löytyy niin Foodorasta kuin Woltista.

KKV:n perustelut eivät ole julkista tietoa, koska mitään varsinaista päätöstä ei ole tehty. Wolt on vain päättänyt muuttaa käytäntöjään prosessin aikana jo. Oletettavasti kyse on hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä, koska alkuperäinen valitus myös käytti tätä argumenttina.

Lue lisää: Verkkokaupan alustat ja järjestelmät – kaikki artikkelit Vierityspalkissa

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!



Vierityspalkki.fi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset. Uutiskirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.


Tilaa uutiskirje.

  • 40-50 asiantuntija-artikkelia vuosittain.

    Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja. Julkaistuja artikkeleita jo yli 1000 kappaletta.


    Kaikki artikkelit

  • 150-200 julkaistua referenssicasea joka vuosi.

    Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


    Selaa toimistojen julkaisuja

  • 300-400 työpaikkailmoitusta vuosittain.

    Vuodesta 2007 toiminut ilmoituspalsta on edelleen sivuston suosituin osio. Moni asiantuntija on löytänyt useammankin työpaikan palstan kautta vuosien varrella.


    Selaa avoimia työpaikkoja

  • 31 kokenutta digitoimistoa

    on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


    Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun