Artikkelit
Vierityspalkin lukijakysely – kerro mielipiteesi!

Viime syksynä julkaistu MeetFrank-palvelu on uudenlainen rekrytointikanava, jonka perusidea on avata palkkatietoja hakijoille jo aivan prosessin alkuvaiheessa. Palvelussa voi anonyymisti selailla työtarjouksia, joista kaikista on myös avoinna niiden palkkaustiedot. Ilmoittajilta siis edellytetään palkkatietojen julkaisemista.
Palvelu on lanseerattu Suomessa ja Virossa, mutta todellinen tähtäin on varmasti USA:ssa, koska siellä tämänkaltainen palvelu varmasti puhuttelee luontevammin työntekijöitä ja yrityksiä. Suomessahan palkkatiedot ovat varsin hyshys-tietoa, josta harvemmin vaihdetaan tietoja edes kollegoiden kesken.
Suomessa harvalla alalla myöskään vaihdetaan työpaikkaa yhtä herkästi kuin esimerkiksi USA:ssa, joten palkkauksen yksityiskohdat eivät ole samalla tavalla yleensä ratkaisevia asioita, etenkään jo kokeneemmilla työntekijöillä.
MeetFrank puhuttelee kuitenkin varmasti osaa työn tarjoajista, koska esimerkiksi IT-alalla monilla tahoilla on vaikeuksia palkata osaavaa työvoimaa, koska työnhakijat preferoivat tunnettuja alan toimistoja. Etenkin asiakaspuolella usein valitetaan rekrytoinnin vaikeuksia, ja käytännössä moni iso konserni päätyy kilpailemaan työntekijöistä juuri palkalla. Esimerkiksi vaikkapa teleoperaattorit eivät yleensä ole valtavan houkuttelevia IT-alan ammattilaisille, joten nämä usein joutuvat kisaamaan parhaista osaajista nimenomaan palkalla.
Täten MeetFrank löytänee juuri näistä asiakasorganisaatioista eniten kiinnostuneita työn tarjoajia. Työnhakijoista palvelu taas viehättänee juuri niitä jotka haluavat kilpailuttaa palkkaansa tai ovat ylipäätään herkkiä vaihtamaan työpaikkaa juuri paremman palkan toivossa.
Vierityspalkki tiedusteli MeetFrankilta tämänhetkisiä lukuja palvelun käytöstä ja tarjousten keski-arvopalkkoja muutamaan web-alalle tyypilliseen työpaikkaan.
Luvut viittaavat vahvasti siihen, että palvelussa myös nimenomaan kilpaillaan palkalla, koska mitään keskiarvopalkkauksia nuo eivät IT-alalla edusta, vaan ehkä lähinnä pääkaupunkiseudun tasoja erittäin kokeneille osaajille. Todennäköisesti merkittävä osa tarjouksista on myös juuri aiemmin viitatuilta isoilta asiakaspuolen organisaatioilta. Alan toimistot eivät yleensä tähtipalkkoja maksa, vaan pyrkivät kilpailemaan muilla eduilla.
Konseptillisesti palvelu myös edustaa hieman “Tinder-tyyppistä lähestymistä”, jossa pyritään helpottamaan ensikohtaamista tuomalla perustiedot tarjonnasta helposti selattavaksi. Näin ainakin teoriassa palvelu pyrkii parantamaan nimenomaan työnhakijoiden asemaa, koska se pakottaa työnantajat laittamaan “kortit pöytään” ennenkuin työnhakijalta edellytetään sitoutumista. Palvelu myös mahdollistaa tarjousten arvioinnin ja keskustelun anonyymisti, jolloin työnhakijat pystyvät helpommin “flirttailemaan” uuden työpaikkatarjoajan kanssa ilman identiteettinsä täydellistä paljastamista.
MeetFrank on kiinnostava avaus työnhakumarkkinaan, ja etenkin IT-alalla malli voi jopa toimia, etenkin erittäin kilpailluissa markkinoissa joissa työntekijät vaihtavat herkästi työpaikkoja.
Suomessakin palvelu voinee toimia etenkin pääkaupunkiseudulla kaikkein kilpailluimpien teknologiaosaajien rekrytoinnissa.
Kiitos hyvästä analyysistä! MeetFrank ylitti 100 000 käyttäjän rajan tässä kuussa, ja Suomessa käyttäjiä on jo yli 13 000.
Suomessa palvelussa olevien IT-alan työpaikkojen keskipalkka huitelee nyt 4600 euron tietämillä, jota voi verrata Tietoala ry:n palkkatilastoon vuodelta 2017: 4060 euroa. TES-korotus on kahden vuoden aikana 3,2%, joten helpoin vaihtoehto palkan korotukseen lienee monelle miettiä uutta työpaikkaa tässä noususuhdanteessa.