Havaintoja: Netti on käyttäjiensä peilikuva

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 13 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Verkkokaupat panostavat elämyksellisyyteen.

Suomen Kuvalehden tuoreessa numerossa (8.7.2011) julkaistiin kevään 2011 parhaita äidinkielen esseitä. Mielenkiintoinen essee on Milla Huuskosen “Internet, ihmisen kuva”. Essee referoi mm. HS:n toimittajan Pekka Pekkalan juttua “Internet pilaa aivoni” ja pohtii internetin vaikutuksia oppimiseen.

“Artikkelissaan “Internet pilaa aivoni” (HS Teema 3/2008) Pekka Pekkala kirjoittaa monille tutusta ilmiöstä: ennen jaksoi lukea tuntikausia putkeen, mutta netin selailuun totuttua ei enää osaa keskittyä samalla tavalla. Pekkala pohtii aihetta omien kokemustensa lisäksi Nicholas Carrin tunnetun “Is Google Making Us Stupid?” -artikkelin, Publishing 2.0 -blogin ja brittiläisen tutkimuksen pohjalta: huoli siitä, että surffailu saattaa vahingoittaa aivojamme, näyttää laajalle levinneeltä. Kasvaako Google-sukupolvi kieroon tietokoneen äärellä?”

Essee pohtii erityisesti internetin samankaltaisuutta verrattuna ihmisaivojen toimintaan. Essee argumentoi aivojen olevan kovin samankaltainen rakennelma kuin miljoonista solmuista koostuva ristiinlinkitetty tietoverkko. Tästäkin syystä ihminen on hyvin altis “verkon houkutuksille”, koska internet luontevasti vastaa ihmisaivojen rakennetta ja tapaa toimia. Essee havainnoikin, että esimerkiksi pitkää keskittymistä vaativat kirjat eivät ole ihmiselle kovin luontainen tapa sisäistää tietoa.

Essee päättyy herättelyyn siitä, että ehkä netin nykytilaa kannattaisi useammin miettiä suhteessa laajempaan kehityskulkuun. Netti kuitenkin rakentuu meidän kaikkien toimesta – ja on siten paljon enemmän meidän toiminnan seuraus kuin syy.

“Nähdessään tilastoja ADHD-diagnooseista ei voi kieltää sitä, että nykyihmisellä on keskittymisvaikeuksia, mikä näkyy verkossakin Twitterin superlyhyissä viesteissä ja sivustojen vilkkuvassa kuvasekamelskassa. Netin tila on kuitenkin oire, ei syy. Pekkalan mukaan luemme “silmäillen ja nopeasti”, mutta emmekö me ylipäätään elä silmäillen ja nopeasti? Kyse on laajemmasta ongelmasta, joka heijastuu myös verkkoon ja sen käyttöön, mutta joka ei ole pätevä syy demonisoida lupaavaa teknologiaa.

Samaan tapaan kuin kristinuskon mukaan Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, olemme mekin luoneet Internetin kuvaksemme. Sen tietorakenne on kuin omat aivomme, sen tasa-arvo tai julmuus peilikuva omasta moraalistamme ja sen vaikeus keskittyä seurausta omista tarkkaavaisuushäiriöistämme. Siinä näkyvät meidän virheemme ja heikkoutemme, mutta se ei tee meistä virheellisiä tai heikkoja.”

Lisätietoa jutussa mainituista lähteistä:

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen kävijöistä

 • 1140+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.

 • 29 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen.

Siirry takaisin sivun alkuun