Luettua: Sisältöstrategian lyhyt oppimäärä – Content Strategy for the Web ★★★★☆

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Digin mitalla -kirja selventää verkkomainonnan jargonia.

kirjan kansikuvaContent Strategy for the Web on Kristina Halvorsonin tuoreehko kirja verkkosivujen olennaisimmasta asiasta: sisällöstä ja tarkemmin sanottuna strategiasta sen takana.

Halvorsonin artikkeli A List Apartissa reilu vuosi sitten herätteli meitä web-ammattilaisia havahtumaan todellisuuteen: alalla tunnutaan puhuvan kaikesta muusta paitsi itse sisällöstä. Tämä on valtava ongelma.

Sisältöstrategia tarkoittaa sisällön luonnin, jakelun ja hallitsemisen suunnittelua. Sisältöstrategia on osa laajempaa verkkostrategiaa.

Sisältöstrategian käsite on todennäköisesti peräisin vuodelta 2007, jolloin Rachel Lovinger kirjoitti artikkelin Content Strategy: The Philosophy of Data Boxes and Arrows -julkaisuun. Sisältöstrategiaa on tietenkin tehty jo ennen sitäkin, sillä vain ei ole ollut nimeä.

Suomeksi sisältöstrategiasta on kirjoittanut ainakin kollegani Janne Toivola* A List Apartin artikkelien pohjalta.

Kristina HalvorsonKun ongelma ja käsite on määritelty, päästään kirjassa asiaan. Varsinainen suunnitteluprosessi koostuu kolmesta osasta: olemassa olevan sisällön auditointi, analyysi ja strategian muodostaminen. Lisäksi Halvorson ohjeistaa työnkulun määrittelemiseen, kirjoittamisprosessiin, sisällön jakeluun, mittaamiseen ja ylläpitoon.

Kirja ei lopulta ole kovin käytännöllinen, vaan enemmänkin siinä on kyse yhden ammatin eri osasten määrittelystä. Tätä korostaa Halvorsonin runsaat viittaukset sisältöstrategian osasia kuvaaviin kirjoihin. Kirja opettaa kysymään joitain kysymyksiä, mutta ei anna valmiita vastauksia.

Verkkopalveluiden jatkuvan kehityksen puolestapuhujana minua innosti erityisesti Halvorsonin näkemys sisältöstrategiasta ja koko sisällöstä: sisältö ei ole projekti, joka voidaan päättää ja saada valmiiksi julkaisun yhteydessä, vaan jatkuva prosessi.

Kannattiko lukea?

Kirja on miellyttävän lyhyt ja helppolukuinen – kuin hyvä verkkoteksti. Ehdotetut toimintamallit olisivat varmasti avautuneet paremmin käytännön esimerkkien kautta, mutta ne toisaalta olisivat tehneet kirjasta pidemmän.

Lyhyyden ja yksinkertaisen tekstin ansiosta kirjan jaksanee kahlata läpi myös englantia vähemmän sujuvasti lukeva, mikäli aihe vain kiinnostaa.

Content Strategy for the Web on ehdottomasti lukemisen arvoinen ja avaa varmasti kaikkien sisällön parissa työskentelevien silmiä (ja niiden joiden pitäisi ajatella myös sisältöä).

[Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.]

2 kommenttia on “Luettua: Sisältöstrategian lyhyt oppimäärä – Content Strategy for the Web ★★★★☆”

 1. Teemu Kinnunen

  Hmm Mielenkiintoista.. Pitääpäs lukaista tuo opus!

 2. […] Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia järjestää yhdessä Vapa Median kanssa jatkoa sosiaalisen median seminaarisarjaan. Nyt seminaarin aiheena on sisältöstrategia. Muodikkaasta sisältöstrategia-aiheesta on hieman Vierityspalkissakin puhuttu aiemmin, esimerkiksi Kristina Halvorsonin Content Strategy -kirjan arvostelun yhteydessä. […]

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun