Uutisointia Facebook-ryhmästä ilman linkkejä kyseiseen Facebook-ryhmään

Perttu Tolvanen

Verkossa julkaistavat sanomalehdet ja erilaiset mediasivustot ovat vuosien varrella kiukutelleet sitkeästi sivustoiltaan ulospäin linkittämistä vastaan. Kaikenlaisia syitä on esitetty, mutta kuten Vierityspalkissakin on useaan otteeseen keskusteltu, niin hyviä syitä linkkien poisjättämiseksi ei mediataloilla ole.

Edelleen linkittäminen tuntuu kuitenkin olevan ylivoimaista useimmille uutisia julkaiseville tahoille. Järkeviä perusteluja tälle toiminnalle on mahdotonta löytää.

Esimerkiksi viime päivien uutisaihe Facebook-ahtaajien ryhmästä* ja järjestäytymisestä Facebookissa on kuvaava esimerkki. Kuinka moni mediatalo julkaisee uutisia aiheesta ilman, että linkittää kyseiseen Facebook-sivuun*?

Häpeälista:

Häpeälistan isoimmaksi syntipukiksi menee tietysti STT* jonka uutiset suurin osa Suomen mediasivustoista julkaisee sellaisenaan. Tilanne muuttuisi todennäköisesti kertaheitolla parempaan suuntaan mikäli STT katsoisi tarpeelliseksi lisätä omiin uutisiinsa asiaankuuluvat lisätietolinkit – tai edes kehotuksen täydentää verkossa julkaistavia uutisia lisätietolinkeillä.

Mainetta ja kunniaa jaetaan seuraaville:

 • Kauppalehti: Facebookissa värvätään jo lakon murtajia*
 • MTV3: Ahtaajien tuuraajia värvätään Facebookissa*
 • M&M: Tyrmääkö Facebook ahtaajat?*

Varsinaisia linkittämisen huippusuorituksia ei vielä kovin usein näe. Kauppalehti on yhtenä harvoista aina välillä kunnostautunut panostaen monipuoliseen ja kattavaan linkitykseen. Kilpailijoista myös Talouselämä on verkossa varsin aktiivinen ja osaava.

Muutamia hyviä esimerkkejä linkkien hyödyntämisestä artikkeleissa:

 • Kauppalehti: Kolme kauppaa, jotka heittivät Parocin susille*
 • Talouselämän viikkokatsaukset linkittävät reilusti kilpailijoiden ansiokkaimpiin artikkeleihin: “Talouselämä: Facebook-ahtaajat saapuvat Satamiin.*
 • Myös Suomen Kuvalehden koko verkkosivusto edustaa rohkeata ajattelua siitä miten uutismedia voisi verkossa toimia.

(toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Aiheet: Ilmiöt, Mediat verkossa

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!
 1. Matias says:

  Hyvä älähdys. Sama ärsytti minuakin suunnattomasti Uuden Suomen uutista lukiessani.

 2. Janne Kauppi says:

  Useissa uutispalveluissa voi kuitenkin kommentoida uutista. Jos jokin Facebook-ryhmä tai postituslista saisi aikaan sen, että tärkeät linkittömät uutiset saisivat sata tai pari sataa kommenttia tyyliin; kiitos kun opetatte meitä käyttämään hakukoneita jättämällä lähdelinkit lisäämättä / Annan linkittämättä jättämisen vuoksi uutiselle arvosanan -1 / yms.jne. niin muutosta saattaisi tapahtua melko piankin. Tuo olisi siitä hauska juttu, että mediatalot eivät varmaankaan odota, että sosiaalinen media pakottaisi heidät kuuntelemaan käyttäjiä.

 3. Perttu Tolvanen says:

  Taloussanomat ainakin reagoi palautteeseen. Linkit kuulemma nyt lisätty. Vastaukset tulivat Twitterissä.
  http://twitter.com/taloussanomat/status/10675560176
  http://twitter.com/taloussanomat/status/10675626249

  Ja kuulemma Taloussanomilla on tapana lisätä linkkejä aina kun ne tuovat lisää tietoa. Tämän uskon kyllä, koska kaikissa mainituissa toimituksissa on paljon fiksua jengiä – mutta kiireessä unohtuu ja poisoppiminen printin tekemisestä on hidasta.

  Oma mielipiteeni on kuitenkin se, että sellaisen artikkelin jossa EI ole linkkejä pitäisi olla poikkeustapaus verkkouutisissa. Vaikea kuvitella todellista uutista johon ei voisi laittaa todella hyviä lisätietolinkkejä. Linkkejä ei pitäisi ajatella vain “lisäjuttuna” vaan keskeisenä verkkotekstin osana.

  Artikkeli verkossa ilman linkkejä on kuin juttu lehdessä ilman otsikkoa – mielestäni.

 4. Facebook-ahtaaja says:

  Loistavaa toimintaa Taloussanomilta. Hyvää reagointia sos.medioiden kautta.

 5. Ukko says:

  Aiheesta artikkeli: *linkki MikroPC-julkaisuun poistettu toimimattomana*