Twitter Suomessa 12/2009: 4000 suomalaista käyttäjää

Perttu Tolvanen

Mediassa Facebook ja Twitter mainitaan usein parivaljakkona. Käyttäjämäärien näkökulmasta Twitter on kuitenkin Suomessa vielä aivan vauva-asteella. Tuomas Lonka* teki Twitter-keskusteluiden innoittamana hieman kartoitusta ja arvioi suomalaisten käyttäjien määrän olevan reilut 4000 käyttäjää.*

Tuomaksen selvityksen perusteella* reilut 3000 käyttäjää on asettanut sijainnikseen Twitterissä “Finland”. Lisäksi “Helsinki” sijaintipaikakseen on määrittänyt reilut 1200 käyttäjää. Muista suurista kaupungeista on käyttäjiä muutamia kymmeniä per kaupunki.

Twitterin saamaan medianäkyvyyteen nähden tulos on aika yllättävä. Toisaalta Twitteriä aktiivisesti käyttävät henkilöt todennäköisesti osasivat tämän tuloksen ennustaa. Twitterissä esitetyissä arvioissa moni arvioi luvun olevan vielä merkittävästi pienempi kuin Tuomaksen selvityksen tulos.

Selvää on, että tällä hetkellä Twitter on vielä pienen porukan käytössä ja Twitterin erilaisia käyttötarkoituksia vasta tutkitaan.

Luonteeltaan avoimena yhteisöllisenä mikrobloggauspalveluna Twitter on myös ratkaisevasti erilainen palvelu kuin esimerkiksi Facebook. Twitterissä käydyt keskustelut ovat julkisempia kuin Facebookin keskustelut ja täten Twitterin vaikuttavuuspotentiaalia voitaneen pitää Facebookin suljettua ja siiloutunutta maailmaa suurempana.

Vain muutaman tuhannen käyttäjän palveluksi Twitter on Suomessa poikkeuksellisen aktiivinen ja nopeasti muuntuva ilmiö. Jos Twitterin kasvu ja kehitys jatkuu vuonna 2010 samaan malliin, niin Twitterin rooli monenlaisten ilmiöiden taustakanavana voi saada edelleen uusia ulottuvuuksia.

Suositeltavaa luettavaa Twitteristä Suomessa:

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Aiheet: Ilmiöt, Twitter

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!
 1. Aleksi Rustholkarhu says:

  Loistava kirjoitus, olenkin jo pitkään miettinyt millä “asteella” Twitter Suomessa on. On mielenkiintoista seurata missä vaiheessa Twitter lyö itsensä läpi ja mitkä ovat ne lopulliset valttikortit, joilla suuret massat tavoitetaan.

 2. Kennu says:

  Itse kaiutan aina tweetit Facebookiin, sinne tulee paljon enemmän kommentteja ja keskustelua oman verkoston kesken.

  Twitterissä ehkä mielenkiintoisinta on se, että kun mainitsee jonkin avainsanan, kyseisen tuotteen tai projektin edustaja saattaa hätkähtää hereille ja vastata jotain. Olen saanut nopeita vinkkejä ja ratkaisuja ongelmiin tällä tavalla.

 3. Tuija Aalto says:

  Hienoa, että joku näitä laskeskelee!

  Twitterin merkitys verkostoissa aktiivisten ihmisten solmukohtana kai on se syy, miksi siihen panostettu aika on sen väärti: visertäjät ovat aktiivisia myös muissa sosiaalisissa verkostoissa, joten kun he jostakin innostuvat, on viestin potentiaalinen yleisö vastaavasti suurempi.

 4. Janne Jämsén says:

  Itse olen ainakin ollut huomaavinani muutamien viime kuukausien aikana parannusta suomalaisten Twitterin käyttäjien määrässä/laadussa.

  Vielä puolivuotta sitten tuntui, että jos sieltä jonkun mielenkiintoisen ihmisen sattui löytämään, ei se ainakaan mitään sinne usein päivittänyt. Nykyään on parhaimmillaan niin paljon mielenkiintoista seurattavaa, ettei meinaa perässä pysyä! Voihan se ehkä olla niinkin, että olen vain vihdoin löytänyt kohtuu hyvän verkoston Twitteriini. :)

 5. Mirko Erkkilä says:

  Olipas pieni luku. Itse kun seuraa näitä mediablogeja, niin tuntuu että kaikilla on twitter käytössä. Vielä kun kaikki mainostavat miten hyödyllistä yritykselle twitterin (ym. sosiaalisen median) käyttö on . Ehkäpä tietyillä aloilla jo nyt, mutta putkimiehen tuskin tarvii aloittaa twittaamista ihan lähiailoina… ;)

 6. Anssi Uimonen says:

  Uskoakseni twitteriä käyttävä käyttäjäryhmä on hyvin teknologia/viestintä/musiikkipainotteista. Omasta verkostostani taitaa löytyä maksimissaan 1-2 henkilöä, joilla ei ole em. taustaa.

  Mielenkiinnolla seuraan, millaisen muutoksen käyttäjäkanta on kokenut ensi vuoden joulukuuhun mennessä. Hitaastihan me täällä pohjolassa sytytään, ja eipä esim. muutama vuosi sitten Facebookistakaan löytänyt kuin muutaman kourallisen tuttuja (nekin taisivat olla jollain tapaa teknologiataustaista porukkaa).

  Hyvä artikkeli kaikkinensa, kiitän.

 7. @mc_deli says:

  I don’t doubt that Twitter usage in Finland is in its infancy, and that Twitter may never take off here. However, these numbers, and the search-based methodology is totally unreliable.

  Using the link’s search string, I am unable to find large numbers of people I follow who have their locations set as Finland or Twitter. One of the best sources of Twitter stats is Twitterholic. This only tracks 1300 Finnish Twitter users.

  This suggests to me that e.g. some Twitter account settings are stop large numbers of users being tracked and/or searched. I am not saying that Twitter use is exciting here – but this 4000 number is a wild guess and probably totally inaccurate. My guess is that more like 20k+ have registered but that 5k+ post tweet a week or more – which is still nothing.

  *linkki poistettu toimimattomana*

 8. sami keinänen says:

  pikaisen pienen empriisen tutkimuksen perusteella, noin viidesosalla omista suomalaisista seuraajista — joita ei ole kovin paljon — ei ole merkitty sijaintia ollenkaan. ja mukana on esim @ssalmenkivi, jonka sijanti on twitter. täytyyhän niitä olla enemmän kuin 4k?

 9. Timo Paloheimo says:

  Hienoa selvitystyötä, mutta se kertoo oikeasti vain sen, kuinka moni on määritellyt profiilissaan olevansa Suomessa.

  Sysymosin tutkimuksen (*linkki poistettu toimimattomana*) mukaan vain 44% kaikista Twitterin käyttäjistä kertoo sijaintinsa. Täten voidaan hyvinkin arvioida, että todellinen Twitterin käyttäjämäärä Suomessa on n. 10000.

 10. KimmoAhola says:

  Kiinnostavaa tietoa ja siitä keskustelua.
  Fb ja Twitterin perimmäiset käyttötarkoitukset ovat varsin erilaiset. Twitter on todella broadcast ja kaikille se ei ole oikea kanava. Tweettien aiheet ovat myös usein hyvin reaaliaikaan ja eventteihin kytkeytyneitä eivätkä aina haekaan sosiaaliseen sitoutuneeseen suhteeseen tähtäävää syvällisyyttä. Sama platformi (molemmissa) sopii sekä ammatti että sosiaaliseen viestintään. Seurataan, edelleen kiinnostuksella, miten statistiikka kehittyy.

 11. Mikko Hypponen says:

  Onko kukaan katsonut saisiko Twitterin APIn kautta haettua todellisia käyttäjästatistiikkoja? Googlaaminen ei tunnu kovin tieteelliseltä.

  Lisäksi ihmisten Location-kentän sisältö vaihtelee todella paljon. “Suomi”. “Manse”. “Pohjois-Espoo”. “Helsinki, Finland”. “Finland, Helsinki”. GPS-koordinaatteja, jne.

  Esim. ylläoleva Twitterholicin TOP-lista listaa siis vain ne Twitter-käyttäjät joiden location-kenttänä on kirjaimellisesti “Finland”.

  Mikko

 12. @kati_sulin says:

  Mielenkiintoista keskustelua!
  MPS:n ja H&K:n tuoreessa sosiaalisen median tutkimuksessa 4% henkilöstön edustajista (n=2647) ilmoittaa käyttävänsä Twitteriä työtarkoituksiin. Tässä kommentissa haluan korostaa, että merkityksellistä ei ole pelkästään twitterin käyttäjien määrä vaan myös laatu. Monet ovat palvelussa mukana pelkästään seuraajina (eikä siinä ole mitään moitittavaa!) tai käyttää tweetteja privaattiviestintään.
  Tutkimuksesta lisää: *linkki poistettu toimimattomana*

 13. Ville Venäläinen says:

  Kyseenalaistan kyllä tän tavan tulkita asiaa aika mielivaltaisena. Tällä hetkellä samoilla google hauilla “site:twitter.com “on twitter” “location helsinki” tulee tulokseski 2290. Vastaavasti “site:twitter.com “on twitter” “location finland” tuottaa 2250. Eli Suomessa on 40 käyttäjää vähemmän kuin Helsingissä. Vastaasti Mikkelistä löytyi 7 twitterkäyttäjää. Omassa työyhteisössäni on jo 20 enemmän. Oikea luku voi olla missä vain 10 000:sta 100 000… :-)

 14. Tuija Aalto says:

  JRuutu viritti geodata-APIin Suomessa visertävien Tweettaajien haun

  [*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.]

 15. Vesa says:

  Jakamisen asteet vaihtelevat. Itse käytän aktiivisesti Twitteriä, Facebookkia, ircciä, skypeä ja iChattia. Näissä jaettujen kommenttien julkisuus menee samassa järjestyksessä julkisesta luottamukselliseen. Osa esimerkiksi “status päivityksistä” menee useammalle tasolle ja esimerkiksi Twitterissä on aika puhtaasti työjuttuja, iChatissä puolestaan luottamuksellista asiakasviestintää tai henkilökohtaisia jutusteluita.

  Luulen että iso osa käyttäjistä käyttää vain 1-2 eri mediaa ja valinta on isommilla massoilla silloin fb tai mese (tai irc-galleria junnuilla) koska kaveritkin ovat siellä. Clientit ovat kuitenkin kehittyneet hyvää kyytiä ja jo nyt saa usein valita mitä kanavia samalle viestille käyttää. Jännä nähdä yleisyykö twitterin kaltainen todella julkinen viestintä silti Suomen kulttuurissa koskaan.

  @wesku on twitter

 16. Jasso says:

  Jännää tässä tilanteessa on mielestäni juuri se, mistä puhutaan ja mistä ei.

  Ihan kaveriotannalla ja tietenkin itse kanavia seuraamalla on helppo vetää karkeita arvioita siitä missä palveluissa suomalainen verkostoitunut keskustelu majailee. Kärjessä on mm. Facebook, webfoorumit ja IRC-kanavat. Facebookista ja Twitteristä on kirjoiteltu jos vaikka miten paljon mutta nuo kaksi muuta ovat jäänee hyvin vähälle huomiolle. Liekö median kannalta syynä vaikka “epäseksikkyys” – toisessa porukka on usein aiheeseen fakkiintunutta ja toisen idea on jo 80-luvulta. (Joo, itse asiassa toi kyyninen kuvaus sopii molempiin.)

 17. @mc_deli says:

  This was reported on YLE and Marmai as news – amazing really when Google Ad Planner shows Twitter has 140,000 unique users in Finland – slightly different from 4000 !

 18. Perttu Tolvanen says:

  Tällä kertaa mediat muuten myös linkittivät lähteille varsin tyylikkäästi. Esim tivi: *linkki poistettu toimimattomana*

  Kovin paljon purnausta tuohon 4000:een käyttäjään ei ole tullut, joten luulen että siinä olaan kuitenkin aika lähellä todellisuutta. Mitään tuollaista 140 000 käyttäjää ei Twitterissä aivan varmasti ole Suomesta. Tuollainen luku kuulostaa just jostain “ad plannerista” revityltä ;)

  Jassolle voisi kommentoida, että mitä tulee noihin foorumeihin ja IRCiin, niin kyllähän ne ovat ihan eri tavoilla siiloutuneita alustoja kuin Twitter. Facebookin kanssa ne ovat kohtuullisen samankaltaisia, mutta Facebookikin on joustavampi ja eri verkostojen raja-aidat voivat palvelussa aueta helpommin. Foorumeita on Suomessa muutamia merkittäviä ja nämä eivät keskenään ole mitenkään sidoksissa. IRC on periaatteessa yhteinen systeemi, mutta käytännössä siiloutunut kanaviksi joihin ei pääse katsomaan ellei liity mukaan. Twitter on näihin verrattuna aivan uudenlainen alusta ja edustaa ihan eri tavalla aidosti maailmanlaajuista foorumia jossa voidaan keskustella myös aiheiden ja ryhmien ympärillä, mutta ilman että keskustelu silti siiloutuu. Täten sen saama mediahuomio on sen konseptin poikkeavuuteen nähden ansaittua.

 19. Juhani Lohikoski says:

  Kiinnostavaa pohdintaa käyttäjien määrästä. Itselläkin oli vain merkkatu paikaksi Kerava, muutin sen Finland Kerava ;p

  Mutta tuo location voi olla monilla suomalaisillakin ihan jotain muuta kuin se mistä he kirjoittajat. Esimerkiksi Iranin protestien aikaan aktivistit kehottivat kaikkia muuttamaan paikakseen Teheran, että sensurointi olisi hankalampaa.

  Tuon geodatakin taitaa twitterin oletuksena olla pois päältä, joten sitäkin kautta katoaa aika paljon porukkaa.

  Onhan twitter kokoluokassaan ihan eri maailmaa fb:n kanssa, mutta sillä on muutenkin varsin erilainen rooli. Näen sen nimenomaan erilaisten verkostojen toimintakenttänä ja globaalisuus on siinä hyvin keskeisessä asemassa. Twitter on paljon joustavampi kuin fb.
  Mutta komppaan

 20. Pauliina Mäkelä says:

  Olen listannut joulukuun aikana Twitterissä suomalaisia yli 5300: https://twitter.com/PauliinaMakela/lists Listoilta löytyvät suomalaisia henkilöitä, yrityksiä ja median edustajia, hiljaisia sekä yhden liverryksen tehneitä.

  Listatessa olen huomannut, että suomalaiset kaipaavat kunnon Twitter-koulutusta. Olen livertänyt monesti siitä, että olisi hyvä, jos ihmiset lisäisivät sijaintitietonsa Twitteriin, niin heitä olisi helpompi löytää alueellisesti. Samoin olen törmännyt blokkauksiin eli on haluttu estää minun seuraavan tiettyjä suomalaisia livertäjiä. Omituisin tapaus on ollut yhden suomalaisen politiikon blokkaus. Ihmettelen suuresti, miksi suomalainen poliitikko blokkaa minut seuraamasta itseään. Pelkkä unfollow riittäisi. Ehkä tämäkin asia johtuu siitä, ettei työkalua osata käyttää oikealla tavalla.

  Harrastan/fanitan sosiaalista mediaa eli olen sosiaalisen median fani. Twitterin käyttöni on ollut yhdeksän kuukauden ajan pelkästään vapaa-ajan harrastustoimintaa. En ole kertaakaan käyttänyt mitään automaattia tai bottia seuraajien lisäämiseksi. Pyrin läheiseen vuorovaikutukseen seuraajieni kanssa ja verkostoidun mielelläni.

 21. Ville says:

  En ymmärrä, miksi sijaintiin pitäisi pistää “Finland”, jos kirjoittaa suomeksi? Eivät ne ulkomaalaiset mitään kuitenkaan ymmärrä.

  Itselläni on siinä “kotona”, “otaniemessä” jne. Kavereiltani löytyy kaupunginosien nimiä. 4000 kertoo pikemminkin suomalaiset englanniksi kirjoittavat Twitter-käyttäjät.

 22. Pauliina Mäkelä says:

  Useilla suomalaisilla Twitter-käyttäjillä ei lue mitään sijaintia, joten Suomi, Finland, kaupungin nimi, koti tai mikä tahansa Suomeen viittava sijainti on hyvä juttu.

 23. Ezka says:

  Tässä olisi yksi sivusto joka kerää suomalaisten Twitter käyttäjien päivityksiä:

  *linkki poistettu*