Helsingin Sanomat tavoittelee Suomen johtavan internet-median paikkaa?

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 16 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Facebook blokkasi uutiset Kanadassa ja pienet mediat kokivat kovimman iskun.

Helsingin Sanomat on päättänyt ottaa kärkipaikan internettiä käsittelevänä suomenkielisenä julkaisuna. Ehkä hieman yllättäin asema on päätetty ottaa kuitenkin printtimediassa, eli julkaisemalla internettiä käsitteleviä artikkeleita Helsingin Sanomissa ja myymällä omaa internet-aiheista teemanumeroa.

Idea ei ole ihan huono. Merkittävä osa internetin käyttäjistä on Suomessakin vielä vannoutuneita printtimediaihmisiä. Erityisesti suurten ikäluokkien innostuessa yhä enemmän webistä, on tarvetta myös selkeälle perustiedolle internetin ihmemaailmasta. Eikä tällöin ole ollenkaan huono asia, että tietoon voi syventyä sohvalla, parvekkeella tai mökillä.

Sanomalehdessä on nähty viime päivinä useampia artikkeleita internet-ilmiöistä ja kaikki artikkelit muistavat mainita myös, että viimeisin Teema-numero käsittelee internettiä.

google-ja-internet-teema-helsingin-sanomat-200809

Ihminen ja Internet -teemasta* voikin löytyä uutta asiaa myös alaa aktiivisesti seuraavalle. Ainakin hyvä peruspaketti ko. lehti on lähipiirin vanhemmalle väelle joka ei välttämättä ole ihan samalla tavalla mukana internet-maailmassa kuin Facebookissa temmeltävä jälkikasvu. Toisaalta teema käsittelee myös sellaisia perusasioita joita ei jälkikasvu välttämättä ole tullut ajatelleeksi. Esimerkiksi muuttuva yksityisyyden käsite ja kasvava verkkorikollisuus ovat asioita joista kannattaa kaikkien tietää edes perusasiat.

Sunnuntain Helsingin Sanomien “Googlen vangit” -artikkelissa on muuten poimittavissa aika räväkkä sitaatti toimittajalta (Tommi Nieminen):

“Googlea pidetään lähes messiaanisena yhtiönä, jonka hakuohjelma on itseoppiva kone, bittiaikakauden Jumala 2.0, jolla on kyky parantaa ihmiskunnan elämänlaatua ihmisten tiedonmäärää lisäämällä.”

Kokonaisuutena toimittaja on myös onnistunut varsin hyvin tasapainottamaan Googlen maailmanvalloitukseen liittyvät pelot ja hyvät puolet. Esimerkiksi professori Kemppinen kommentoi artikkelissa hyvin asiallisesti, että vaikka Google tallentaisikin tavallisten ihmisten kirjeenvaihdon niin suurin osa on kuitenkin turhanpäiväistä tietoa jonka tallentamisesta ei yksilölle synny todennäköisesti mitään haittaa.

Toisaalta jokaisen Googlen käyttäjän kannattaa myös olla tietoinen, että Google tekee itsekin ajoittain “hakukoneoptimointia”:

“Kiinan kommunistinen puolue vaati Googlea sensuroimaan palveluaan Kiinassa. Pian hakusanalla Tiananmen oli vaikea löytää sivuja, joilla kerrotaan demokratia-aktivistien teurastuksesta Tiananmenin aukiolla vuonna 1989.”

HS:n Ihminen ja Internet -teemanumeron saa tilattua internetistä*, mutta lehti tulee kotiin vain postilaatikon kautta.

[* Linkkejä poistettu toimimattomina tai vanhentuneina.]

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

3 kommenttia on “Helsingin Sanomat tavoittelee Suomen johtavan internet-median paikkaa?”

 1. Teeman julkaisemattomuus netissä kertoo kaiken Sanomien tasosta.

 2. Eikä kerro. Se kertoo Sanoman käyttäjäkunnan profiilista sekä kaupallistamismallien puutteesta. Sinäkään et tästä teema-julkaisusta netissä olisi mitään tietenkään halunnut maksaa, eikö niin?

 3. Kemppinen kommentoi Internet Teemaa omassa blogissaan:
  “selailin HS Teeman ”Ihminen ja Internet” ja häpesin silmät päästäni. Jutut oli mitoitettu keskivertolukijoille liian vaikeiksi ja asioita tunteville liian helpoiksi.”

  Lähde: http://kemppinen.blogspot.com/2008/09/janne-virkkuselle.html

  Osuva kommentti ainakin osaan artikkeleista, ei ihan kaikkiin. Tosin edelleen omituisin fiilis tulee kun lukee internetistä ja ilmaisuuteen perustuvista liiketoimintamalleista lehdestä joka on saatavilla vain paperilla, ja vain maksua vastaan…

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun