Yle.mobi saapuu parantamaan sisältötarjontaa kännyköissä

Perttu Tolvanen

Yle on tuonut ensimmäisen version mobiilisaitistaan julkisuuteen*. Yle.mobi* kokoaa yhteen Ylen nettitarjontaa ja sisältää niin uutisia kuin uutisvideoita. Uutisvideoissa luotetaan tuttuun Real Mediaan vielä toistaiseksi, mutta syksyllä on jo tarkoituksena tarjota myös flash-pohjaista videota*.

Nokia E61 ja Yle.mobi

Tavoitteena on tuoda yhä enemmän Areenan sisältöä saataville myös mobiililaitteisiin. Toteutus tapahtuu Ylen ja Steam Communicationsin yhteistyönä*. Steam Communications* valittiin hiljattain toteuttamaan Ylen seuraavan sukupolven mobiilipalveluita.

Videosisältöjen tuominen mobiililaitteisiin ei taida kuitenkaan olla ihan nykypäivää vielä, koska Ylenkin mobiilisisällöt vaativat varsin kehittyneen puhelimen. Flash-videotukikin löytyy vasta viimeisimmistä ja kalleimmista Nokialaisista. Ylen panostus mobiilipalveluun on kuitenkin loistava osoitus siitä, että yhtiö seuraa aikaansa ja haluaa edistää alan kehitystä myös sektoreilla joissa ei vielä ole olemassa selkeätä liiketoimintamallia tai edes vakaata teknologiapohjaa.

On demand televisio” kännykässä tuntuukin paljon järkevämmältä kuin perinteinen telkkari postikorttikoossa. Viime aikoina mainostettu mobiilitelevisio* tuntuu varsin antiikkiselta viritykseltä kun ottaa rinnalle mobiilin Yle Areenan jossa pääsee selailemaan valtavaa tarjontaa ja valitsemaan mitä katsoo ja milloin katsoo.

Nyt on ainakin Ylellä pystyssä mielenkiintoinen testilaboratorio sen suhteen, että kuinka ihmiset kuluttavat mobiilivideoita ja kuinka se poikkeaa esimerkiksi Yle Areenan muusta käytöstä. Katsommeko eri sisältöjä mobiilisti, katsommeko niitä eri tavoin, milloin katsomme niitä, ja kuinka usein?

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

 1. Pekka P says:

  Aika vakuuttava määrä sisältöä ja taas uusi tapa katsoa urheiluruutu muuhun aikaan kuin mitä se tulee telkasta! Hyvä! Mutta Ylen perisynti eli epämielenkiitoiset etusivut seuraa myös mobiiliin. Kun ei osata/saada päättää mikä on kiinnostavinta sisältöä niin tehdään listauksia. :D

 2. Veikko says:

  .. Uutisvideoissa luotetaan tuttuun Real Mediaan vielä toistaiseksi, mutta syksyllä on jo tarkoituksena tarjota myös flash-pohjaista videota ..

  ===
  Pienenä korjauksena;

  Nuo yle.mobi:n videot ovat 3GPP-videostreameja (RTSP), eivätkä siis perustu Real Networksin kehittämiin kodekkeihin (Real Media).

  Toki useimmissa puhelimissa videosoittimena on Real Networksin toteuttama Real Player. Videota voi kuitenkin katsella millä tahansa 3GPP-yhteensopivalla videotoistimella.