Yle.fi:n etusivu uusiksi

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 17 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Facebook blokkasi uutiset Kanadassa ja pienet mediat kokivat kovimman iskun.

YLEn verkkopalvelun etusivu ja päänavigaatio uudistuivat tänään 4.12.2007. Uudistuksen päälähtökohtana on ollut käyttäjälähtöisyys ja kaikkien YLEn sisältöjen tekeminen aiempaa helpommin löydettäväksi.

Visuaalisesti etusivu on radikaalisti erilaisempi kuin aikaisemmin. Uuden palvelun värimaailma on suunniteltu sellaiseksi, että se reagoi vuodenaikojen ja tapahtumien mukaan. Etusivu ei siis tule olemaan aina oranssi, sillä oranssisävyinen teema on joulun ajalle. Ensimmäisen kerran väriteeman muutoksen voi nähdä itsenäisyyspäivän tienoilla.

Ilmeen muuttumisen lisäksi merkittävin uudistus tapahtuu päänavigaatiossa. Vanhan palvelun päänavigaatiossa olivat kanavat, joten käyttäjän tuli tietää miltä kanavalta mahdollisesti kiinnostava sisältö tuli, jotta hän löysi sen. Uudessa päänavigaatiossa on pyritty tarjoamaan käyttäjälle uusia reittejä sisältöihin:

 • Etusivu, jossa ovat päivän tärkeimmät tapahtumat ja nostot
 • Uutiset, jonka alta löytyvät myös urheilu ja sää
 • Ohjelmaopas, jonka alta löytyvät kaikki YLEn ohjelma- ja kanavatiedot
 • Areena, eli kaikki netissä kuunneltavat ja katsottavat sisällöt
 • Löydä A-Ö -hakemisto, josta löytyvät kaikki yle.fi:n sisällöt

Vanhasta kanavarakenteesta luovuttiin, kun eri testeissä kävi ilmi, että monet ihmiset eivät löytäneet yle.fi:stä haluamiaan sisältöjä. Käyttäjän tuli tietää miltä kanavalta mahdollisesti kiinnostava sisältö tulee, jotta sen löysi verkkopalvelustamme.

Nyt kanavanavigoinnin rinnalle on myös tuotu teemakohtaisia paketteja, joiden tavoitteena on mahdollistaa hyvien sisältöjen löytäminen myös heille, jotka eivät välttämättä seuraa YLEn sisältöjä televisiosta ja radiosta. Näistä hyvänä esimerkkinä toimii Pop, ja vastaavia sisältökokonaisuuksia tullaan tekemään jatkossa useampiankin.

Toinen selkeä syy uudistukseen oli myös se, että yle.fi:ssä on jo ja tulee jatkossa olemaan yhä enemmän sisältöjä, jotka eivät suoranaisesti kuulu minkään perinteisen tv- tai radiokanavan alle. Vanhan verkkopalvelun rakenteessa näille sisällöille ei ollut minkäänlaista paikkaa.

Ensimmäisessä vaiheessa julkaistaan etusivun lisäksi Ohjelmaopas ja Löydä A-Ö -hakemisto, sekä parannettu hakutoiminto. Uutiset ja Areena tullaan uudistamaan vuoden 2008 aikana.

Uuden päänavigaation mukainen yläreuna tullaan päivittämään pikkuhiljaa kaikkiin YLEn palveluihin. Nyt alkuvaiheessa useissa palveluissa on vielä vanhanmallinen harmaa yläpalkki.

Uuden etusivun palautetta voi lukea myös YLE Uusien palveluiden Kehitys kehittyy -blogista*.

Kirjoittaja työskentelee YLE Uudet palvelut -yksikössä strategisena suunnittelijana.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomana.)

8 kommenttia on “Yle.fi:n etusivu uusiksi”

 1. Visumielessä valitettavasti aika kehnoa :( Sisältöä on kyllä nyt lähtökohtaisesti paremmin esillä, mutta hyvin pian se sitten jakautuu taas useisiin sivustoihin = ollaan taas hukassa, hieman vielä sitä sisällön niputusta jookos? Kaikkien kanavien yhteinen ohjelmaoppas ideana hyvä, mutta lisää tärppejä kiitos.

 2. Ei kyllä mene ainakaan etusivu läpi validaattorista, vaikka doctypenä näyttää olevan HTML 4.01 Transitional. Ja kovasti on edelleen käytetty table-tägiä. Ja font-tägiä! Ja what not… voiko tosiaan olla niin että jos kerran uudistamaan lähdettiiin niin ei voitu samalla tehdä sivuja oikeastaan uusiksi moderneja (korrekteja) tekniikoita käyttäen.

  Täällä lienee tarpeetonta ruveta em. tekniikoiden hyötyjä kertaamaan.

 3. Visupuolta tullaan kyllä kehittämään koko ajan, sen lupaan. Väripalautteiden kanssa onkin aikalailla tasapainoteltavaa: Olipa ratkaisu mikä vain, toiset tykkäävät ja toiset eivät!

  Sisällön niputtamista pyrimme tekemään jatkossa enemmänkin. Tämänpäiväisen uudistuksen voi nähdä vasta ensiaskeleena siihen suuntaan, johon tulemme palvelua kehittämään: Lisää käyttäjälähtöistä sisällön paketointia.

  Nyt meillä alkaa vasta olla pohja kunnossa, jonne voimme lähteä rakentamaan uusia sisältökokonaisuuksia!

 4. Matti Virtanen

  Miten on noitten digikanavien tekstitysten kanssa? Milloin ne saadaan kuntoon?

 5. Safarilla sain mielenkiintoisen vastaanoton sivuille – pieniä lastentauteja ilmeisesti vielä ilmassa.

 6. ja kuva siis:

  img225.imageshack.us/my.php?image=kuva3vl4.png

 7. Pidän erityisesti tuosta teidän tv-oppaasta. Siinä on AJAX-tyyppistä ikkunaratkaisua käytetty hyvin. Esimerkiksi IS:n uudistunut tv-opas (http://tv.iltasanomat.fi/tvopas) on periaatteessa lähtenyt samantyyppiseen ratkaisuun, mutta tehnyt sen kuitenkin vain puolittain. Ylen tv-oppaassa voi katsoa toisen ohjelman tietoja ilman että tarvitsee sulkea edellistä ikkunaa.

  Myös Netti-opas on ajatuksena hieno. Opiskelen vielä toistaiseksi että miten se oikein toimii…

 8. Täytyypi tutustua etusivun uudistukseen, itse olen mennyt sisään yleensä vain osoitteesta yle.fi/uutiset. Siellä olenkin sitten ollut sormi suussa, että missäs niitä tuoreita uutisia onkaan… Vasemmella palstalla on joitain tuoreita uutisia, keskipalstalla toisia tuoreita uutisia, ja kas, tuonne alhaallekin saatu listautumaan tuoreita uutisia. Pitkällisen ja ahkeran perehtymiseni jälkeenkään en ole aikain saatossa päässyt selville, mikä logiikka eri listojen “tuoreiden uutisten” niputtamisessa on… Niinpä olenkin luovuttanut ja siirtynyt muille kotimaisille uutisportaaleille.

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun