RSS-syötteitä suomalaisista verkkopalveluista

Perttu Tolvanen

RSS-syötteet ovat lyöneet itsensä läpi tänä vuonna ainakin isompien organisaatioiden piirissä. Vielä on harvassa pienet firmat tai palvelut joista saisi RSS-syötteitä tilattua, mutta isommat organisaatiot ovat päivitelleet verkkopalveluitaan ahkerasti RSS-aikaan. RSS-syötetarjonnan lisääntyminen on ainakin tärkeä avaus sen suhteen, että erilaiset koostepalvelut voivat lähteä kehittymään. Esimerkiksi Yahoo Pipesin* kaltaiset palvelut ovat jääneet vähän “hieno juttu, mutta…” -tasolle, koska ei ole ollut riittävästi aineistoa omien, räätälöityjen RSS-koosteiden tekemiseen. Tai näin ainakin Suomessa.

Nyt on kuitenkin alkanut tilanne muuttumaan, alla muutamia erilaisia esimerkkejä RSS-aikaan hyvin lähteneistä suomalaisista sivustoista:

 • Monster.fi, työnhakupalvelupalvelu tarjoaa RSS-syötteen* mistä tahansa hausta jonka palvelussa tekee, eli itselleen voi koostaa syötteen uusista ilmoituksista sopivissa kategorioissa, sopivilla hakutermeillä. (Nyt kun vielä Mol.fi tarjoaisi saman…)
 • Hesari tarjoaa melkein joka osiosta oman RSS-syötteen ja muutamista osioista voi vielä räätälöidä itselleen RSS-syötteen (esim. tiettyyn automerkkiin liittyvät uutiset).
 • Eduskunnan uudistunut sivusto* tarjoaa valiokuntakohtaisia RSS-syötteitä.
 • Ylipäätään julkishallinto on kunnostautunut RSS-palveluiden tarjoamisessa aivan esimerkillisesti, koska esimerkiksi tämä pitkä lista julkishallinnon RSS-syötteistä* on varsin vaikuttava. Jopa Poliisi tarjoaa kokoelman erilaisia RSS-syötteitä.*
 • Ylen RSS-palveluiden lista on myös varsin pitkä ja mielenkiintoinen.* Alueellisista uutisista saa kätevästi syötteen eikä tarvitse koko Ylen uutistarjontaa seurata.
 • Pelikone.fi tarjoaa tiedot uusimmista palvelussa julkaistavista peleistä RSS-syötteenä.*
 • Sitra tarjoaa valmiita RSS-koosteita* eri toimintaohjelmien tapahtumista.
 • Etuovi* tarjoaa RSS-syötteen vahtipalvelustaan ja lisäksi Etuovi tarjoaa jopa henkilökohtaisen WidSetsin* omien hakujen seuraamiseen. Lisätietoa Etuoven Widsets-palvelusta on täällä.* Ehdottoman hienoa suomalaista Web 2.0:aa.

RSS:n potentiaali on valtava ja varmasti merkittävä osa lähitulevaisuuden “Web 2.0 -sovelluksista” tulee rakentumaan juuri RSS-syötteiden varaan. Täten on valtavan hienoa nähdä, että Suomessakin on RSS:ää lähdetty hyödyntämään ennakkoluulottomasti. Mitä muita hyviä RSS-palveluntarjoajia Suomesta löytyy?

[* Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.]

 1. Maurelita says:

  Kiitos näistä vinkeistä, kullanarvoisia täällä “Ulko-Blogistanissa” jotta voisi seurata kotimaan menoa.

  Laitoin myös pientä mainosta blogista (meemi ei suinkaan tyrkyllä, vaikka monen ihmisen juttuna voisi paljastautua hykerryttävän moniuloitteiseksi…)

  *terveisin Pariisista*

 2. eb says:

  Eräs asia on mietityttänyt jo pitkään. Miksi TV-ohjelmia ei saa feedinä mistään? Ei löydy YLE:ltä, ei Amppareista, ei MTV:sta eikä Telkustakaan. Olisi kätevä saada ohjelmatkin feedinä, kun nykyään on noita kanaviakin jo niin paljon.

 3. Visa says:

  YLE:ltä saa feedeinä päivän urheiluohjelmat ja elokuvat: http://www.yle.fi/rss.html. Osoitteita muokkaamalla (vaihtamalla id-numeroa) saa näkyviin muitakin listauksia, mutta kaikista ei ihan käynyt selväksi mitä ne sisältävät.

  Jos on satelliittikanavia, niin Showtimen ohjelmatiedot löytyvät osoitteesta.
  *linkit poistettu*

 4. william says:

  löytyykö internetistä suomenkielistä RSS-listaa, johon olisi koottu blogien syötteitä? Onko mahdollista myös oman tilin luominen ja omien syötteiden valikoiminen? Blogilistan (http://www.blogilista.fi) tiedän, mutta onko muita ja nimenomaan suomenkielisiä?

 5. Halo Efekti says:

  williamille, on noita Digg-tyyppisiä suomalaisia palveluita useitakin, mistä saa nimenomaan suomalaisten blogien syötteitä.

  Mielestäni Blogispotti-palvelu on nykäissyt selvän kaulan muihin vastaaviin urheilutermein ilmaistuna. Siellä voi tehdä mieleisistään feedeistä vaikkapa oman “kanavan”. Siellä myös muut suomalaiset suosittelevat blogeja/yksittäisiä postauksia toisilleen. Huono puoli on tässä vaiheessa vielä se että siellä on esillä vain pieni osa blogeista.

 6. bored says:

  Etuoven rss-feedit ovat olleet nurin sitten viime “päivityksen” heillä, eli yli kuukauden. Tänään soitin ja kysyin mikä on syynä moiseen niin ei osattu sanoa. Nainen puhelimessa selitteli kuinka on monenlaista kiirettä ja korjattavaa eikä yhtään tiedä koska rss:n toimivuus palautuu. Väitti että käyttäjiä on vähän eikä valituksiakaan ole tullut kuin muutama. Onkohan näin ja olisiko aika joukolla rutista?

 7. also says:

  Ikäviä uutisia.

  Jokakoti teki hiljattain sivuilleen remontin – ja tässä yhteydessä poistivat ainakin kuluttajapuolelta mahdollisuuden saada RSS-syötettä lainkaan.

  Ihan (&%”4stä ja (/&!#(!#( tällainen, en missään tapauksessa halua sähköpostina ilmoituksia kohteista, enkä varsinkaan juosta “palvelun” omilla sivuilla jatkuvasti tsekkaamassa samaa asiaa uudestaan ja uudestaan – sekä siinä väkisin myös missaten osan kohteista, koska ne voivat poistua kahden käynnin välillä.
  Tätä ongelmaa kun ei syötteiden kanssa ole.

  Lisäksi syötteistä on hyötyä kuluttajalle vaikka kuinka, mutta tahallaanhan sekin nyt haluttiin ottaa pois?
  Vai eikö vain muka jakseta sen vertaa, ei pitäisi viedä edes puolen päivän työpanosta hoitaa homma mallikkaasti?

  Vielä omituisemmaksi tilanteen tekee se, että samassa omistuksessa kuin etuovi oleva vuokraovi tarjoaa edelleen syötteet. Onhan se vuokra-asunnon hakeminen akuutimpi juttu, mutta ei ymmärrä miksei myös etuovesta tarjota niitä edelleen.

  Hemmetin typerä tilanne, nyt http://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot on ainoa näistä kolmesta isosta, mistä saa suoraan ja kätevästi RSS-syötteen.

 8. kauppa.net says:

  Jos tarjouksia haluaa rss-feedinä, kauppa.net tarjoaa rss-feedin uusimmista hakurobotin löytämistä tarjouksista osoitteessa

  *linkki poistettu*

 9. kauppa.net says:

  Ja sivustolinkkihän oli *linkki poistettu*, ei ent niinkuin vahingossa edelliseen kirjoitin…