Valikoima SharePoint 2007:lla toteutettuja verkkopalveluita

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Valun Findkit-hakukone uskoo tuovansa lisää laskutusta digitoimistoille.

imageArtikkelissa listataan muutamia kotimaisia korkean profiilin Microsoft SharePoint 2007 -verkkopalvelutoteutuksia. Artikkeli on ensimmäinen sarjassa, jossa tullaan esittelemään suosituimpien teknologioiden ja julkaisujärjestelmien päälle toteutettuja verkkopalveluita.

Vierityspalkissa kirjoitettiin aiemmin keväällä Microsoft SharePoint 2007:sta web-julkaisujärjestelmänä. Artikkelissa todettiin, että SharePoint on lyhyessä ajassa kaapannut merkittävän markkinaosuuden isoista verkkopalveluista Suomessa. Ja vaikka odotukset ja käytäntö eivät aina olekaan kohdanneet täydellisesti, niin SharePointilla on toteutettu monia merkittäviä kotimaisia verkkopalveluita.

Esimerkkisivustoja selaillessa kannattaa muistaa, että monessa verkkopalvelussa käytetään paljon muitakin tietojärjestelmiä kuin SharePointtia ja useissa tapauksissa palveluissa on mukana myös paljon räätälöityjä toiminnallisuuksia. Täten listaa ei kannata käyttää esimerkkinä siitä mitä kaikkea SharePoint mahdollistaa, vaan enemmän suuntaa-antavana oppaana siihen millaisia verkkopalveluita SharePointilla on Suomessa tehty parin viime vuoden aikana. Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen millaiset organisaatiot ja yritykset ovat kokeneet SharePointin heille sopivaksi järjestelmäksi. Listalla olevat verkkopalvelut ovat kaikki olleet merkittäviä projekteja, joiden toteutukseen on todennäköisesti osallistunut useita eri yhteistyökumppaneita. Listalla olevien verkkopalveluiden toteutusbudjetit vaihtelevat arviolta 100 000 euron ja 500 000 euron välillä.

Kaikki listalla olevat sivustot eivät ole julkisia referenssisivustoja Microsoftille tai kenellekään it-toimittajalle. Muutamat palvelut on tunnistettu SharePoint 2007 –sivustoiksi mm. html-koodin, kirjautumisnäkymien ja url-rakenteiden perusteella.

Ahlstrom

Ahlstromin verkkopalvelu kuuluu Enderon julkisiin referensseihin. Palvelu on julkaistu varsin hiljattain.

image

Atria

Atria.fi on myös Enderon julkisia referenssejä ja todennäköisesti tuoreimpia SharePoint 2007 –toteutuksia Suomessa, koska julkaisu ajoittui keväälle 2010.

image

Metsäteollisuus

Metsäteollisuuden verkkopalvelu on Sinisen Meteoriitin julkisia SharePoint 2007 –referenssejä. Verkkopalvelu on julkaisuhetkellään ollut ensimmäisiä laajoja kotimaisia SharePoint 2007 –verkkosivustoja.

image

KONE

Kone.com on ollut yksi merkittävimpiä Microsoftin referenssiasiakkuuksia SharePoint 2007:lle. Kaikki KONE:en useat kymmenet kieliversiot on myös toteutettu SharePoint 2007:n päälle ja KONE näkeekin SharePointin strategisena alustanaratkaisuna. Mielenkiintoisena yksityiskohtana KONE ei käytä SharePointin kieliversio-ominaisuuksia (ns. variaatiot) vaan jokainen maasivusto on oma, erillinen sivustokokonaisuutensa.

image

E.ON

E.ON-energiayhtiön verkkopalvelu on toteutettu SharePoint 2007 –julkaisujärjestelmällä vuoden 2009 aikana.

image

Tekla

Teklan verkkopalvelut ovat myös SharePoint 2007 –verkkosivustoja. Tekla on ollut ensimmäisiä SharePointin julkaisujärjestelmäominaisuuksien hyödyntäjiä Suomessa.

image

Pentik

Pentikin verkkopalvelu erottuu joukosta, koska ei ole konsernisivusto vaan esittelee vahvasti tuotteita.image

Työterveyslaitos

Työterveyslaitoksen verkkopalvelu on SharePoint 2007 –verkkopalvelu.

image

Metsähallitus / Morenia

Metsähallitus on merkittäviä SharePoint 2007:n käyttäjiä. Esimerkkinä Morenian verkkosivusto:

image

Pfizer

Pfizer kuuluu ensimmäisiin isoihin organisaatioihin, jotka lähtivät toteuttamaan SharePoint 2007:lla verkkopalveluita välittömästi järjestelmän julkistuksen jälkeen.

image

Varma

Varman verkkopalvelu on SharePoint 2007 –verkkosivusto.

image

A-Katsastus

A-Katsastus Oy:n verkkopalvelut ovat SharePoint 2007:n päälle toteutettuja.

image

Kemira

Kemiran verkkopalvelun toteutusteknologioista ei löydy julkista vahvistusta, mutta sivuston html-koodista ja url-rakenteista päätellen palvelu kuuluu kotimaisiin SharePoint 2007 -verkkosivustoihin.

image

Yliopiston Apteekki

Yliopiston Apteekin verkkopalvelu kuuluu myös epäilyttävästi SharePoint 2007 –verkkopalvelulta vaikuttaviin toteutuksiin.

image

Lähivakuutus

Lähivakuutuksen verkkosivusto on toteutettu SharePoint 2007 –julkaisujärjestelmällä.

image

Oras

Oras-brändin verkkopalvelu myös kuuluu SharePoint 2007:lla mitä todennäköisimmin toteutettuihin verkkopalveluihin.

image

Basware

Baswaren verkkopalvelu on Enderon toteuttama SharePoint 2007 –verkkopalvelu. Toteutus ajoittunee vuodelle 2008.

image

Tunnetko muita mainitsemisen arvoisia SharePoint 2007 –verkkopalvelutoteutuksia? Kerro kommenteissa tai lähetä palautetta.

Artikkelisarja jatkuu seuraavaksi katsauksella yhdellä SharePointin haastajalla, Drupalilla, toteutettuihin verkkopalveluihin.

Disclaimer: Kirjoittaja työskentelee artikkelissa mainitussa Sinisessä Meteoriitissa konsulttina.

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

11 kommenttia on “Valikoima SharePoint 2007:lla toteutettuja verkkopalveluita”

 1. Trainers’ Housen toteuttamia tuossa oli jo monia listattukin.
  Tämä vielä lisäksi – heidän nettisivuillaan mainittu:
  etera.fi

 2. dna.fi, Tiedon aloittama, Microsoftin jatkama ja mun korjaama :)

 3. Kiitos täydennyksistä. Kumpikin uusia tuttavuuksia. Yllättävän monia SharePoint-hankkeita tuntuu kentällä olevan jotka joku integraattori on aloittanut ja sitten on kutsuttu Microsoftin konsultit pelastamaan projekti.

  Julkisia SharePoint-referenssejä on muutenkin todella vähän – etenkin isoilla toimijoilla. Tuossakin listalla on niin Tiedon, Logican, Digian kuin Trainers’ Housen projekteja. Hiljaisuus selittyy osittain sillä, että monet asiakkaat ovat hyvin tarkkoja referenssilupien antamisesta, mutta aivan kaikkea se ei selitä. Esittelyn kestävä (tai edes selittelyn kestävä) projektihistoria SharePoint-integraattorilla on kilpailuetu jota ei monella alan toimijalla ole.

 4. Itku meinaa tulla kun näiden sivustojen koodia katsoo. Ihan kuin olis otettu koirankakka kadulta, kuorrutettu se kermavaahdolla ja pistetty kirsikka päälle. Omassa arvostusskaalassa SharePoint -duunarit on samalla tasolla kuin TV-chatin juontajat ja puhelinmarkkinoijat.

 5. webdevin kommentissa kiteytyy paljon sitä huonoa mainetta jonka SharePoint 2007 on saanut osakseen. Itsekin aiheesta varsin paljon välittävänä henkilönä tosin kehotan katsomaan asiaa hieman laajemmin – ja ehkä myös katsomaan hieman peiliin. Jos web-tekemisen arvostus perustuu pääosin html-koodin laatuun, niin ollaan kyllä varmasti pahemmin metsässä kuin edes Microsoft koskaan on ollut (tosin viimeisimpien puhelinmallien kanssa seikkailu pistää aika kovan haasteen…). Tarkoitan tällä sitä, että vaikka se oma vasara olisikin se html-koodi, niin metsä olisi hyvä nähdä kokonaisuutena.

  SharePointin kanssa on ollut monella it-integraattorilla ongelmia saada web designerit/site builderit innostumaan järjestelmästä – ja epäilemättä tähän on syynsä. Mutta mikä on ollut tämän vaikutus? En todellakaan usko, että yhtäkään merkittävää SharePoint-toteutusta on tässä maassa jätetty tekemättä sen takia että joku web designer on esittänyt kriittisen arvion järjestelmän tuottamasta huonosta html-koodista.

  (Ehkä sitten kun joku web designer tarjoutuu tekemään kunnon vieraskynän Vierityspalkkiin aiheesta, niin saatan uskoa, että jotain vaikutusta voi tietohallinnon/viestintäjohdon päätöksentekoon ollakin.)

  Toki moni web designer on vaihtanut johonkin trendikkääseen digitoimistoon/mainostoimistoon duuniin ja muistanut lähtiessään alleviivata, että “hänhän ei enää yhtään sharepoint-saittia tee”. Itse olen tätä käyttäytymistä todistanut nyt jo parissa firmassa (esimerkki on kärjistetty). Vaikutus? Ne asiakkaiden saitit on silti tehty SharePointin päälle ja .Net-koodarit ovat vain vääntäneet sitä css:ää parhaansa mukaan. Tästä lienee seurausta moni ei-parasta-mahdollista-laatua-edustava html-toteutus.

  Ymmärrän hyvin sen, että web designereiden kannalta SharePoint ei ehkä ole taivas ja paratiisi maan päällä – mutta toisaalta onpa sellaisiakin tekijöitä jotka sen kanssa vääntävät päivittäin ahkerasti ja kokevat tekevänsä erittäin vakavasti otettavaa ohjelmisto- ja web-kehitystä.

  Laajemmin voisikin sanoa, että yksi web-alan ongelmista tällä hetkellä tuntuu olevan se, että web designerit eivät ole todellakaan innostuneita tekemään saitteja erilaisilla julkaisujärjestelmillä. Ainakaan itse en ole vielä tavannut montaakaan web designeria joka suhtautuisi jotenkin innostuneesti julkaisujärjestelmiin ja/tai erilaisiin frameworkkeihin, jotka mahdollistavat kustannustehokkaammat saittiprojektit ja asiakkaille monipuoliset hallintamahdollisuudet. Kunnioitan itse web designer -osaamista erittäin paljon, mutta monella tapaa tuntuu että web designer -porukoissa haaveillaan aivan liikaa maailmasta jossa asiakkaat eivät pääsisi “sotkemaan sivustojaan” ja mitään “ikäviä ohjelmistotuotteita” ei olisi olemassa.

 6. Lisäisin tuohon Sharepoint 2007:lla toteutettujen listaan vielä Helsingin Seudun Liikenteen (www.hsl.fi) ja Helsingin Seudun Ympäristön (www.hsy.fi) verkkopalvelut. Molemmat ovat Logican toteutuksia.

  Mitä tulee tuohon webdevin kommenttiin sivustojen koodista, niin toteaisin vain, että menestykselliseen verkkopalveluprojektiin vaikuttaa niin moni asia kokonaisuutena, sekä toimittajalla että asiakkaalla. Parhainkaan koodi ei auta, mikäli palvelua ei ole nivottu liiketoimintaan tai palvelua suunniteltaessa ei ole mietitty miksi se tehdään ja kenelle.

 7. Jotenkin näistä kaikista paistaa läpi julkaisujärjestelmäpohjaisten sivustojen pahin synti, välitettävien viestien priorisointi. Sen sijaan, että pyrittäisiin välittämään ydinviestiä, saitit ovat täynnä erilaisia artikkelilistoja ja nostolaatikoita. Nopsasti kun katsoo, ei uskoisi yllä olevien ruutukaappausten olevan sivustojen etusivuilta.

  Ja mitä Sari Mäkelän kommenttiin suunnittelusta tulee, niin toteaisin vastavuoroisesti, että menestykselliseen verkkopalveluprojektiin vaikuttaa niin moni asia kokonaisuutena, sekä toimittajalla että asiakkaalla. Parhainkaan nivonta liiketoimintaan ei auta, mikäli lopputuote näyttää lähtökohtaisesti virheelliseltä ja sen saaminen (kännykän) näytölle vie useita sekunteja.

 8. Kommentoin hieman tuota Pertun kirjoitusta ja sen kohtaa webdesignerien asenteesta. Webdesignerien ura koostuu siitä, että jatkuvasti joutuu opettelemaan erilaisia julkaisujärjestelmiä, ja varsinkin ikävä kyllä Microsoft pidättää itsellään jonkun kummallisen oikeuden tehdä softia jotka noudattavat omaa Microsoftin logiikkaa, niin eikö ole aivan normaalia, että webdesignerit alkavat olla aivan kypsiä näihin Microsoftin softiin, koska niillä asioiden tekeminen on älyttömän paljon työläämpää ja enemmän aikaa vievää, kuin että saman asian tekisi softalla joka naudattaa yleistä logiikkaa ja sääntöjä, mitä esim avoimen lähdekoodin softat ovat. Microsoftin tuotteet eivät todellakaan helpota työskentelyä, it-maailman puhdas tavoitehan pitäisi olla työskentelyn jatkuvan helpottuminen, samat logiikat, avoimuus, helppo päivitys ym. Mutta jostain syystä aina Microsoftin tuotteet ovat niitä, jotka eivät noita kriteerejä täytä. Mielestäni ne ovat ikävä syöpä, joka pitäisi kitkeä pois it-maailmasta. Ajatelkaapa vaikka IE:tä, kuinka monta tuntia työtä se selain on aiheuttanut webdesignereille? Ja miksi? Miksi IE on tarkoituksella erilainen kuin muut? Vastauksen voi antaa vain Microsoft. Niin kauan kun asiat ovat näin IE:n ja muiden Microsoftin tuotteiden kanssa, niin minusta on aivan todella hyvä syy olla haluton käyttämään niitä tuotteita. Ja tätähän asiaa ei koskaan ketkään viestintäosaston pomot tajua, pääasia on että tuotteessa on joku sertifikaatti. Ja tämä sertifikaatittomuus ja ns. hippimeininki leimaa aivoimen lähdekoodin tuotteita, sen takia, vaikka ollakseen hyviä ja kehittyviä ne eivät saa samanlaista ansaitsemaansa mainetta tässä busines maailmassa pomojen keskuudessa.

  Ja jatkaakseni tätä älytöntä vuodatusta, totean vain, että kuinka moni on valmis ryhtymään SharePoint guruksi, mikä tarkoittaa älytöntä määrää opettelua? Jos usko on kehityvässä maailmassa, eli juuri näissä avoimen lähdekoodin softissa, niin mitä järkeä pistää itsensä likoon softaan, joka voi kadota jonain kauniina päivänä?

  Nimimerkillä SharePointin kanssa tuskaillut ja selkeästi huomannut, että koodarit, eivät sen kanssa jaksa ja halua temppuilla.

 9. Ihan hienosti poimittuja esimerkkejä. Trainers’ Housen käsialaa on 6/17 esimerkistä eli reilu kolmasosa. Jätän yksilöimättä, kun eivät kaikki ole julkisia.

  Variaatioiden uupumista ei muuten kannata ihmetellä. Ne eivät toimi, joten osaavat tekijät pyrkivät välttämään niitä. SharePoint-osaamiseen olennaisena osana kuuluu tieto siitä, mitkä ominaisuudet on syytä jättää toteutuksen ulkopuolelle.

 10. Pari tuoretta, ilmeisesti kesällä julkaistuja:
  http://www.k-rauta.fi/
  http://www.rautia.fi/

 11. Vantaan Energian komea sivusto näyttää myös kovasti SharePoint 2007 saitilta. http://www.vantaanenergia.fi/fi/Sivut/default.aspx

  Myös SharePoint 2010:lla alkaa olemaan jo isompia saitteja julkaistuna. Esimerkiksi Vaisala.com ja suomenpankki.fi ilmeisesti.

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun