Vieraskynä: Matkaraportti DrupalCon Barcelonasta

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 9 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Drupal on yllättävän iso bisnes Suomessa: "30-40 miljoonaa euroa".

Janne Kalliola on Exoven perustaja ja toimitusjohtaja, ja Suomen Drupal-yhdistyksen puheenjohtaja

Syyskuun lopussa järjestettiin eurooppalaisen Drupal-yhteisön kokoontumisajot aurinkoisessa Barcelonassa. Vuosittain järjestettävä DrupalCon kokosi jälleen noin 2 000 ihmistä oppimaan, keskustelemaan ja koodaamaan Drupalia viikoksi.

21612768492_22945e0922_o

Kuva: Ryhmäkuva Barcelonan konferenssin osallistujista. Kuvan lähde: Drupal Association.

DrupalConeja järjestetään kolme vuodessa. Euroopan tapahtuma on syksyisin Keski-Euroopan lomien jälkeen – seuraava tapahtuma on Dublinissa 26.-30.9.2016, Yhdysvaltojen DrupalCon loppukeväästä ja Aasian lopputalvesta. Seuraavat tapahtumat ennen Dublinia ovat Mumbaissa 18.-21.2. ja New Orleansissa 9.-13.5. Helsinkiä lähimpänä DrupalCon on ollut Kööpenhaminassa vuonna 2010, eli toivottavasti pian olisi taas Pohjoismaan vuoro.

Yhdysvaltain tapahtuma on suurin ja kaunein, paikalla on yli 3 000 henkeä ja sponsoreita tuplamäärä eurooppalaiseen verrattuna. Aasiassa ja Etelä-Amerikassa järjestetyt DrupalConit ovat olleet pieniä, Bogotassa osallistujia oli vain 263 henkeä.

DrupalConien järjestäjänä toimii Drupal Association, joka on Drupalin taakse syntynyt yhdistysmuotoinen taustataho. Se ylläpitää teknistä infraa ja rahoittaa projektia erilaisilla apurahoilla, mutta Drupal Association ei määritä Drupalin suuntaa. Siitä vastaa yhteisö Drupalin luoneen Dries Buytaertin johdolla.

Konferenssi

Suurelle yleisölle DrupalCon on pitkälti keskellä viikkoa pidettävä kolmipäiväinen konferenssi, joka ei juurikaan poikkea muista vastaavista teknologiakonferensseista. Asiantuntijoita on puhumassa useista eri aiheista, jotka on järjestetty vajaaseen kymmeneen polkuun (track), esimerkiksi Drupalin ydintä koskeva Core Conversations, Symfony-komponentteihin liittyvä Symfony ja liiketoimintaa käsittelevä Business and Strategy.

Esitykset on lisäksi jaettu kolmeen haastavuustasoon – beginner, intermediate ja advanced – jolloin kuulija voi valita esitykset omien taitojensa mukaan. DrupalCon keskittyy erityisesti Yhdysvalloissa ja osittain myös Euroopassa aloittelijoille suunnattuihin esitykseen, jotta varmistetaan uusien yhteisön jäsenten mahdollisimman nopea tutustuminen järjestelmän saloihin.

Kaikki esitykset valitaan yhteisön ehdotusten joukosta ja kenellekään esiintyjälle ei makseta palkkiota esiintymisestä, toki ilmainen lippu tapahtumaan tulee esitysoikeuden mukana. Koska matkoja ei makseta, moni esiintyjä on mukana rakkaudesta lajiin ja esityksissä paistaa tämä innostuneisuus läpi teknisen osaamisen lisäksi.

Poikkeus tähän on ulkopuoliset keynote-esiintyjät, jotka tyypillisesti ovat tottuneita julkisia puhujia, joilla on Drupal-yhteisön kannalta kiinnostavaa sanottavaa. Ensimmäisen päivän keynotena on aina Driesin pitämä “Driesnote”, jossa perataan Drupalin tilannetta tai muutoksia yhteisössä. Tänä vuonna Dries kävi läpi Drupalin puutteita verrattuna vastaaviin muihin järjestelmiin. Harvoin olen ollut itse yhtä älyllisesti rehellisessä keynotessa – yleensä niissä kehutaan suu vaahdossa omaa tuotetta ja naureskellaan muille. Driesin analyyttisestä lähestymisestä huomaa, että mies on tekniikan tohtori.

Kaikki DrupalConin esitykset nauhoitetaan ja ne ovat katsottavissa ilmaiseksi YouTubessa. Driesnoten alussa voitte nähdä myös allekirjoittaneen. Exove oli tänä vuonna toinen tapahtuman pääsponsoreista ja sen myötä meillä oli kunnia kertoa hieman itsestämme ja toivottaa Dries tervetulleeksi lavalle.

Driesnotea ennen pidetään erityinen prenote, jossa Jeffrey A. “Jam” McGuire Aqcuialta ja Robert Douglass Commerce Guysilta lämmittävät yleisöä ja samalla kertovat huvinpidon kautta yhteisön toiminnasta uusille jäsenille. Tänä vuonna Jeffrey oli kohdemaan mukaisesti pukeutunut härkätaistelijaksi ja Robert oli tietenkin härkä. Kaksikko käsitteli prenotessaan muun muassa konfliktinratkaisua yhteisön sisällä ja muistutti ihmisiä DrupalConin Code of Conductista.

Kaikki videot löytyvät Drupal Associationin YouTube-kanavalta.

Wunderkrautin tiimi on kerännyt nipun suosituksia heidän blogiinsa: DrupalCon Barcelona: What Happened and What to Watch

Drupal-sprintit

Pitempään yhteisössä mukana olleet ihmiset ovat esitysten sijaan koodaamassa Drupalia sprinteissä. Näissä yhteiskoodaustilaisuuksissa korjataan Drupalista löydettyjä ongelmia ja rakennetaan uusia toiminnallisuuksia. DrupalConin ajan sprinttejä on kymmenen päivän ajan, eli koodaustyötä tehdään merkittävä määrä.

DrupalConin perjantain sprinttipäivä on erityisen tärkeä, koska silloin moni ensikertalainen pääsee Drupal-koodaamisen alkuun ja saa ensimmäisen koodimuutoksensa Drupalin versionhallintaan.

Suomalaisia on sprinteissä kasvava määrä. Erityisesti Druidin työntekijät ovat ansioituneet sprinttaamisessa. He myös aktiivisesti järjestävät sprinttejä Suomessa yhdessä Drupal-yhdistyksen kanssa. Tavoitteena on pitää yksi koodisprintti kuukaudessa, tyypillisesti kuukauden toiseksi viimeisenä lauantaina. Mikäli asia kiinnostaa, käy katsomassa tulevia tapahtumia drupal.fi:ssä ja tule koneen kanssa paikalle. Sprinttaajat neuvovat kyllä eteenpäin ja erityistä Drupal-osaamista ei tarvita.

Muut tapahtumat

DrupalConin kyljessä on paljon oheistapahtumia. Osa yrityksistä järjestää kumppaneilleen tai asiakkailleen minikonferensseja ja lisäksi juhlia. Barcelonan ranta on kieltämättä hieno paikka jutella Drupalista kylmä juoma kädessä, katse kohdistettuna punertavaa auringonlaskua päin.

Lisäksi paikallinen DrupalConia järjestävä taho, tällä kertaa siis espanjalainen Drupal-yhteisö, järjestää juhlat, joihin kaikki DrupalConin osallistujat ovat tervetulleita. Valitettavasti (ja onneksi), en kyseisiin juhliin tiistaina päässyt muiden menojen takia – onneksi siksi, että moni sai siellä ruokamyrkytyksen ja oli poissa pelistä keskiviikkona. Ja kyse ei todellakaan ollut krapulasta.

Keskiviikkoiltana järjestimme noin 50 hengen toimitusjohtajaillallisen. Minä ja hollantilaisen One Shoen toimitusjohtaja Michel van Velde toimimme tilaisuuden järjestäjinä. Maittavan baskilaisen aterian lisäksi jaoimme tilaisuudessa avoimesti kokemuksiamme niin hyvistä kuin huonoista jutuista, joissa olemme olleet mukana. Tätä ei näe juuri muissa yhteisöissä. Yritykset ovat periaatteessa toistensa pahimpia kilpailijoita, mutta koska meitä yhdistää sama yhteisö ja avoin ohjelmisto, autamme mielellämme toisiamme ja jaamme osaamistamme.

Virallisen konferenssin päättää jo legendaariseksi muodostunut Trivia Night, jossa muutaman hengen joukkueen kilpailevat “leikkimielisesti” Drupalin syvällisellä tuntemuksella. Ilta päättyy yleensä kosteasti eikä kovin aikaisin.

Drupal 8

Drupalin tulevan version julkaisuaikataulu on puheenaiheena yhteisössä jo jonkun aikaa.

Edellisen vuoden Euroopan DrupalConissa Amsterdamissa saatiin aikaiseksi Drupal 8 Beta ja nyt Barcelonassa luvattiin tuottaa ensimmäinen Release Candidate viikon kuluessa DrupalCon päättymisestä Drupalin yleisen julkaisuaikataulun mukaisesti. Tähän päästiin ja Drupal 8 RC1 julkaistiin 7.10.2015. Nyt versio on RC2, joka julkaistiin 21.10.2015. Drupal Association tiedotti tämän artikkelin kirjoitusaikana, että Drupal 8 julkaistaan 19.11.2015.

Drupal 8:n pitkästä työstöajasta on keskusteltu yhteisön sisällä ja Dries otti siihen kantaa myös Driesnotessaan, jossa ehdotettiin uutta feature-pohjaista julkaisuaikataulua. Prenotessa Drupalia verrattiin kuuluisiin espanjalaisiin arkkitehtuurin helmiin, kuten Sagrada Familiaan (videolla 22:55): “This is one of the most significant pieces of architecture in the world, and it is built entirely by donations – just like Drupal 8, Sagrada Familia is still unfinished.”

Työ on kuitenkin edennyt viime ajat tehokkaasti ja Drupal 8 on muutaman viikon päästä julkaisukunnossa. Kohta se on jo yleisessä käytössä ja pikkuhiljaa korvaa Drupal 7:n uusien sivustojen ja palvelujen pohjana. Drupal 8 on jo nyt siinä kunnossa, että sillä voi rakentaa sivustoja ja viedä niitä tuotantoon. Suomessa esimerkiksi Lääkärikeskus Aavan sivusto on toteutettu Drupal 8:lla – tekijänä Druid.

Suomalaiset DrupalConissa

Meillä suomalaisilla on perinteisesti ollut hyvä edustus DrupalConissa ja tämäkään vuosi ei ollut poikkeus. Lähes kaikki suomalaiset Drupalia tarjoavat yritykset olivat lähettäneet henkilökuntaansa paikalle. Lisäksi käyttäjäorganisaatioista oli kattava edustus. Myös tämän blogin ylläpitäjä Perttu Tolvanen oli paikalla North Patrolin edustajana.

Yrityksistä Druid, Exove ja Wunderkraut myös sponsoroivat tilaisuutta. Druid on perinteisesti sponsoroinut maanantai-illan vastaanottoa, jossa olikin tänä vuonna erinomaista ruokaa tarjolla. Exove oli, kuten aiemmin tuli jo mainittua, tilaisuuden toinen pääsponsori Acquian lisäksi, ja Wunderkraut tarjosi suuren määrän säkkituoleja, joissa kelpasi lepuuttaa jalkojaan ja jutella tuttavien kanssa.

Fiilikset

DrupalCon-viikko on aina intensiivinen kokemus ja kolmen päivän seisomisen ja ihmisille puhumisen jälkeen olo on aina kuin mankelin läpi vedetty. Palasin Barcelonasta lauantaina ja viikonloppu meni palautuessa. Nostan hattua sprinttaajille, jotka koodasivat sunnuntaihin saakka Barcelonassa.

Lentokoneessa matkalla Suomeen takki tuntui harvinaisen tyhjältä ja tietokoneeseen ei jaksanut koskea ei sitten millään. Viikonlopun aikana DrupalConin anti jäsentyi pikkuhiljaa ja sitten siellä opittua ja koettua ryhdyttiin viemään käytäntöön heti maanantaina. Uskon, että samoin toimittiin myös muissa Drupal-yrityksissä ympäri maailmaa.

DrupalCamp Helsinki

Jos Drupal kiinnostaa, niin seuraava tilaisuus tutustua järjestelmään ja yhteisöön on marraskuun loppupuolella. Suomen Drupal-yhdistys järjestää DrupalCamp Helsinki 20.-21.11. Ohjelmassa on esityksiä, paikalle saapuu muun muassa Drupalin kielituesta vastaava Gábor Hojtsy Unkarista ja muutama muu kansainvälinen puhuja. Lisäksi lavalla on Suomen Drupal-asiantuntijoiden kerma. Tilaisuuden keynote-puhujana kuullaan Otso Kivekästä.

Lisätietoa löytyy osoitteesta www.drupalcamp.fi. Nähdään siellä!

Loppulinkit

Wunderkrautin Mikael Kundert on kirjoittanut vastaavan blogikirjoituksen heidän blogiinsa. Siinä DrupalConia lähestytään enemmän koodaajan ja sprinttaajan näkökulmasta. Kannattaa lukea: DrupalCon Barcelona 2015 (Mikael Kundert)

Exoven Jani Tarvainen kävi tänä vuonna kolmessa eri CMS-tapahtumassa: WordCampissa Tampereella, eZ Publish Summer Campissa Rovinjissa Kroatiassa ja DrupalConissa. Hänen johtopäätöksensä löytyvät Exoven blogista: Technology Does Not Matter (Jani Tarvainen)

Kuvia: Jeffrey A. McGuire prenotessa

Kuvia: Sprintit

Tietoa kirjoittajasta

Janne KalliolaJanne on Exoven perustaja ja toimitusjohtaja, ja Suomen Drupal-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

Exove auttaa asiakkaitaan kasvattamaan digitaalista liiketoimintaa. Tarjoamme täyden palveluvalikoimamme konsultoinnista ja suunnittelusta toteutukseen ja ylläpitoon asiakkaidemme käyttöön. Järjestämme joka toinen kuukausi Drupal Cafén, jossa keskustellaan ajankohtaisista Drupaliin liittyvistä aiheista.

Suomen Drupal-yhdistys edistää Drupalin asemaa Suomessa. Yhdistys järjestää kuukausittaisia koodisprinttitapahtumia ja vuosittaisen DrupalCamp Helsingin. Lisäksi tänä vuonna järjestimme Turun Drupal Minicampin. Toivotamme kaikki Drupalista kiinnostuneet henkilöt tervetulleeksi jäsenistöömme.

PSS. Haluatko Vierityspalkin artikkelit sähköpostiisi? >> Tilaa kuukausikirjeVierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun