Intoloop Kids: Vauvakirjaa ei kannata pitää Facebookissa

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 13 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Facebook blokkasi uutiset Kanadassa ja pienet mediat kokivat kovimman iskun.

Kotimainen startup-firma Intoloop Kids uskoo erilliseen vauvakirjapalveluun verkossa. Vierityspalkki kysyi perustajalta Petri Hiissalta miksi oman taaperon ensiaskeleita ei kannata jakaa vain Facebookissa. Samalla Petri tulee sivunneeksi joitakin Facebookille ominaisia piirteitä – jotka tosin pätevät moneen muuhunkin “suljettuun puutarhaan” verkossa. Intoloop Kids on myös saanut hiljattain huomattavan lisärahoituksen (450 000 euroa) palvelunsa kehittämiseen, joten suomalainen verkkopalvelu jatkaa edelleen Facebookin ja muiden jättiläisten palvelujen “nurkkien nakertamista”.

Kenen pitäisi innostua Intoloop Kidsistä?

“Intoloop Kids on suunniteltu helpottamaan lapsiperheiden arkea ja palvelu on kehitetty läheisessä yhteistyössä lapsiperheiden kanssa. Intoloop Kids ei pyri tekemään sataa eri asiaa vaan se tekee yhden asian, jaetun vauvapäiväkirjan pitämisen, erittäin hyvin. Käyttöliittymä on niin selkeä ja helppokäyttöinen, että isovanhemmatkin osaavat sitä käyttää. Ystävät ja sukulaiset voivat helposti seurata lapsen kuulumisia kuvineen ja kommentoida niitä. Intoloop Kids mahdollistaa myös raskauden aikaisen päiväkirjan pitämisen.”

Milloin Facebook ei mielestänne sovellu vauvakirjaksi?

“Vaikka lapsen vanhemmat olisivatkin Facebookissa, niin kaikki lapsesta kiinnostuneet henkilöt eivät halua välttämättä syystä tai toisesta liittyä Facebookiin. Isovanhemmat ovat usein innokkaimpia lapsen elämän seuraajia ja suuri osa isovanhemmista ei ole vielä Facebookissa. Facebookin käyttöliittymä on usealle isovanhemmalle liian sekava jos tavoitteena on seurata lapsen elämää.”

Tarjoatteko jotain ominaisuuksia joita Facebook ei tarjoa?

“Lapsen tietojen tulisi olla varmassa tallessa. Lapsen tietojen syöttämistä Facebookiin kannattaa harkita kaksi kertaa. Facebookissa salattu yhteys ei ole oletuksena päällä ja jokaisen Facebookia käyttävän henkilön tulee kytkeä se erikseen päälle, joten tietoturva ei ole tarpeeksi vahva. Useimmat eivät edes tiedä tästä mahdollisuudesta, joten käytännössä Facebook-liikenne kulkee aina salaamattomana. Intoloop Kids toimii salatulla HTTPS-yhteydellä ja Amazonin huipputurvallisilla palvelimilla. Facebook on ollut aiemmin paljon otsikoissa hämäristä käyttöehdoistaan eikä kukaan tavallinen käyttäjä tunnu tarkalleen tietävän mitä tietoja Facebook “omistaa” käyttäjistään. Intoloop Kidsissä oikeus lapsen tietoihin säilyy vanhemmilla.

Facebookin monimutkaisten ja sekavien jakoasetusten takia käyttäjät eivät usein tiedä, että mitä tietoja he jakavat kenellekin, varsinkin kun useimmilla Facebook-käyttäjillä on satoja virtuaalisia FB-kavereita. Lasten tiedot halutaan rajata yleensä tiukasti näkymään vain tietylle lähipiirille ja Intoloop Kidsissä vanhemmat saavat päättää tarkalleen kuka heidän lasten tietoja saa katsella. Jokaisen lapsen sivu jaetaan erikseen vain halutuille henkilöille ja lasta seuraavat ihmiset ja heidän suhde lapseen (kummi, isoäiti, ystävä) näkyy selkeästi lapsen sivulla. Kun lapsen tiedot näkyvät vain rajatulle käyttäjäjoukolle, niin lapsesta tallennetut muistotkin ovat yleensä yksityiskohtaisempia ja siten arvokkaampia tulevaisuudessa. Google+:n ideologia puolestaan ei tällä hetkellä selkeästi sovellu lasten elämän jakamiseen, sillä Google+:sta puuttuu ryhmät -ominaisuus. Google+:ssa jaettava tieto on luonteeltaan julkista, eikä sovellu siis lasten tietojen jakamiseen.”

Rakentuuko Intoloop Kidsissä jaetuista kuvista fiksuja kokonaisuuksia? Voiko näitä kokonaisuuksia jotenkin jatkojalostaa?

“Facebookin ryhmissä voi jakaa kuulumisia tiettyjen henkilöiden kesken, mutta kun lapsesta tallennettuja muistoja on paljon, niin vanhoihin muistoihin on vaikea palata. Intoloop Kidsiin muodostuu lapsen elämästä kokonaisuus, jota on helppo selata selkeän aikajanan avulla. Facebookin tilapäivitykset ovat lyhyitä tekstipätkiä ja Facebookin muistiinpano -ominaisuuden käyttöliittymä on puolestaan ankea. Intoloop Kidsissä lapsesta tallennettuun tarinaan on helppo lisätä otsikon ja kuvien lisäksi päiväkirjamainen, yksityiskohtaisempi ja eläväisempi selostus.”

Miten Intoloop Kidsistä saa sinne ladatut materiaalit ulos? Voiko ne saada esimerkiksi DVD-levylle tai tulosteina?

“Intoloop Kidsiin on tulossa ominaisuus, jolla palveluun syötetyistä lapsen tiedoista voidaan generoida erittäin helposti valokuvakirjoja. Esimerkiksi lapsen ensimmäisestä vuodesta voidaan tehdä kirja, jolla muistot saadaan talteen ja näitä kirjoja on mukava antaa myös lahjoiksi. Painettuun (partnerin kautta teetetty, postitse toimitettu) tai pdf-muotoiseen kirjaan tallentuu siistiin muotoon aikajärjestyksessä kuvien lisäksi tarinat, sosiaaliset interaktiot ja muutkin tiedot, kuten kasvukäyrät (kasvukäyrät on eräs tulevista ominaisuuksista).”

Onko teillä jotain erikoisominaisuuksia joita sosiaalisen median isot palvelut eivät tarjoa?

“Intoloop Kids -vauvakirja tarjoaa värikkään käyttöliittymän ja erivärisiä teemoja, joita on tulossa myöhemmin myös lisää. Tarinoita voi myös elävöittää hauskoilla ikoneilla.”

Mitä ominaisuuksia teillä on tulossa jatkossa?

“Intoloop Kidsiin on tulossa pian mobiilisovellukset (iPhone & Android), joilla lapsen valokuvien ja tarinoiden tallentaminen ja jakaminen missä tahansa on helppoa ja nopeaa.”

Vierityspalkin kommentti (Perttu Tolvanen):

Intoloop Kids on rohkea toimija, joka rakentaa sosiaalisen median palvelua, joka on tarkkaan kohdennettu erityisryhmälle jota esimerkiksi Facebook ei palvele. Omalle lapselle ei voi tehdä Facebookiin profiilia, vaikka monien vanhempien pääasiallinen toiminta siellä on jakaa kuvia ja tietoja omasta lapsestaan. Intoloop Kids myös tarjoaa kohdennettuja lisäominaisuuksia, joiden avulla materiaaleista voi tehdä perinteisiä kirjoja ja kansioita. Näin Intoloop Kids tarjoaa lapsen vanhemmille ja muille läheisille sidosryhmille tarkkaan suunnitellun ja kohdennetun täsmäpalvelun.

Intoloop Kids näyttää esimerkkiä siitä, että sosiaalisen median palveluissa ja soveltamisessa eletään väistämättä vielä “vauva-astetta”. Facebook on merkittävä toimija, mutta kokonaisuudessaan kenttä on vielä kovin kesken ja monenlaisille toimijoille on myös tilaa. Kilpailu Facebookin kanssa vaatii nopeaa reagointikykyä ja selkeätä omaa visiota. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole. Facebook pyrkii tavoittelemaan massoja, ja näin se ei todennäköisesti vielä pitkään aikaan kykene ratkaisemaan kaikkien erityisryhmien tarpeita. Nopeille ja nokkelille täsmäpelaajille on kentällä tilaa. Kannattaa ottaa mallia Intoloop Kidsin rohkeudesta!

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

8 kommenttia on “Intoloop Kids: Vauvakirjaa ei kannata pitää Facebookissa”

 1. Kun on lapsista kyse, niin olisin olettanut edes vähän kriittisyyttä aiheen käsittelyyn. Tiedon jakaminen lapsista on toki helppoa ja kätevää Intoloop Kidsissä, mutta harkintaakin on syytä käyttää, että mitä tietoja lapsesta jakaa netissä ja mitä päätöksiä tulee samalla tehneeksi hänen puolestaan. Lapsiin keskittyvässä palvelussa myös on erityisiä riskejä, joita esim. Facebookissa ei ole.

  Kirjoittelin aiheesta aiemmin blogiini: Mitä tietoja lapsista uskaltaa laittaa nettiin? http://harto.wordpress.com/2011/03/29/mita-tietoja-lapsista-uskaltaa-laittaa-nettiin/ – sitä kautta löytyy myös Intoloopin vastaukset kritiikkiini.

  Täytyy tietenkin tsempata jokaista suomalaista startupia, myös Intoloopia (palveluhan on erittäin hyvin tehty!), mutta netti alkaa olemaan sen verran merkittävä osa ihmisten elämää, että näitä asioita pitää arvioida useammasta näkökulmasta.

 2. Kiitos Harto hyvästä kommentista. Anonymiteetin takaamisen näkökulma on yksi tärkeä kulma aiheeseen. Tosin itse olen jonkin verran juttusi loppupäätelmien kanssa eri mieltä. En näe oikein ideaa siinä, että hajauttaa materiaalit vain sen takia, että haluaisi tehdä tietojen yhdistelyn vaikeaksi (eli varautuisi siihen että “kun kaikki palvelut kuitenkin murretaan”). Intoloop Kids varmaankin ottaa lasten vanhempien näkökulman aika vakavasti, ja itse näen hyvin tärkeänä sen, että datat saa sieltä ulos halutessaan. Ja muutenkin näen sen enemmän työkaluna jossa kerätään yhteen hajallaan olevaa tietoa, paketoidaan sitä nätimmin, jaetaan ympäristölle silloin kun se on kiinnostavinta (kun lapsi on pieni) ja sitten lapsen kasvaessa ehkä siirretään data vaikka johonkin DVD:lle tai muuhun suojattuun tietopankkiin – ja annetaan laajemmasta jaosta lapsen päättää itse – sitten kun siihen ikään pääsee.

  On sekin lapsen edestä päätöksien tekemistä, että sirpaloittaa tiedot lapsuudesta kymmeniin eri paikkoihin ja hajamielisten ihmisten muistikuviin. Tai jättää kokonaan tapahtumien, tilanteiden ym. juttujen tallentamisen tekemättä.

  En muuten aivan ymmärrä, että mitä riskejä näet Intoloop Kidsissä sellaisia joita ei ole Facebookissa? Tokihan se on pienempi firma, joten jatkuvuus, tietoturva ym. ovat pienemmän joukon käsissä. Mutta mitä muita ongelmia näet? Siis sellaisia jotka liittyvät nimenomaan palveluun – ei yleisesti siihen, että vanhempien pitäisi olla tarkkana siitä mitä jakavat lapsestaan.

  Se, että vanhempien pitäisi olla tarkkana siitä mitä jakavat lapsistaan on ihan toisen tason keskustelu – ja erittäin tärkeä aihe. Tässä jutussa pääpointtina ehdottomasti oli se, että “älkää tiputtako hanskoja, Facebook ei ole vielä kukistamaton suuriruhtinas kaikilla sektoreilla” ja “Intoloop Kids näyttää mallia siihen, että kaikkien sos. media -palveluiden idea ei tarvitse olla tiedon omistaminen ja jemmaaminen vaan voi keskittyä myös hajallaan olevien tietojen helppoon tallentamiseen yhteen paikkaan ja erilaisiin esitystapoihin”.

 3. Oikeastaan vastasin juuri tuohon kysymykseen blogikirjoituksessani. Ehkä kaksi tärkeintä riskiä:
  – Palvelu keskittyy vain lapsiin
  – Palveluun tallennettuja tietoja voidaan luovuttaa muille tahoille esim. markkinointiin, jota kautta (=ei siis suoraan Intoloopilta) ne voivat kulkeutua mihin tahansa

 4. Henri Liljeroos

  Suurimpaan osaan Harton kommenteista otinkin kantaa aiemmin blogikirjoituksessani: *linkki poistettu toimimattomana*

  Intoloop Kids -vauvakirjasta ei luovuteta kolmansille osapuolille valokuvia eikä mitään muutakaan arkaluontoista tietoa. Tämä asia mainitaan jo käyttöehdoissammekin.
  Hieman hämmästelen Harton ajatusta siitä, että kaikki tieto tulisi hajauttaa palasina moniin eri paikkoihin ja tarkoituksella hankaloittaa omaa sekä muiden toimintaa. Tämä tiedon hajallaan oleminen on juuri se ongelma, mihin Intoloop Kids vanhempien ja läheisten tapauksessa vastaa. Jokainen saa toki tehdä, miten parhaaksi katsoo. Onneksi nykyään on reilusti vaihtoehtoja ja jokaiselle löytyy varmasti jotain.

 5. Harto: En todellakaan ole samaa mieltä sinun kanssasi siitä, että on vakavasti otettava riski se, että Intoloop Kids keskittyy vain lapsiin. Toteat itse kirjoituksessasi, että tällainen keskittyminen johtaa siihen, että “data on laadukasta, yksityiskohtaista ja kohdennettua”. Kyllä ne isommat ongelmat noin niinkun yhteiskunnallisella tai yksilöllisellä tasolla liittyvät siihen vastakkaiseen tilanteeseen. Totta kai tuollainen tietokanta voi olla houkutteleva joidenkin rikollisten näkökulmasta (tai siis itse asiassa en tiedä enkä osaa edes oikein kuvitella), mutta niinhän nyt voivat olla houkuttelevia monenlaiset tietokannat tässä maailmassa. Ei kai aina voi vetää sitä korttia pöytään, että Hitler käytti Hollannin hyvää väestötietokantaa kansanmurhan tehokkaassa toteutuksessa?

  Minusta on tärkeätä, että asiasta keskustellaan ja pakotetaan Intoloop huolehtimaan asiasta. Toisekseen on tärkeätä, että tuollainen palvelu on maksullinen. Silloin kun se on firma jolle kuluttajat maksavat palvelusta, niin sillä on myös toisentasoiset syyt pitää data suojattuna ja palvelu kunnossa. Tämähän ei esimerkiksi mitenkään toteudu Facebookin kanssa.

  Olen ihan samaa mieltä siitä, että Intoloopin suhteen on oltava huomattavasti tarkempana kuin erilaisten koira/hevonen/ym. lemmikkiyhteisöpalveluiden kanssa, mutta en todellakaan ole sitä mieltä, että palvelun keskittyminen lapsiin olisi jotenkin sellaisenaan iso riski. Se on paljon enemmän hieno asia mun mielestä.

 6. Henri:
  Kirjoitat näin: “Intoloop Kids -vauvakirjasta ei luovuteta kolmansille osapuolille valokuvia eikä mitään muutakaan arkaluontoista tietoa. Tämä asia mainitaan jo käyttöehdoissammekin.”

  Mutta Intoloop Kidsin yksityisyydensuojaperiaatteissa (=lainmukainen rekisteriseloste henkilötietojen käsittelystä, intoloop.com/fi/child-journal/terms ) sanotaan näin:
  “Starduck Studios Oy ei luovuta asiakastietorekisterin sisältämiä henkilötietoja säännönmukaisesti kolmansille osapuolille. Henkilötietoja voidaan kuitenkin ajoittain luovuttaa Suomen lakien mukaisesti. Lisäksi henkilötietoja voidaan luovuttaa tutkimus- ja markkinointitarkoituksiin (mukaan luettuna suoramarkkinointi), mikäli asiakas ei ole nimenomaisesti kieltänyt tätä.”

  Eli on totta, että siellä sanotaan, ettette luovuta tietoja säännönmukaisesti, mutta heti perään sanotaan myös, että niin voidaan tehdä. Näin ollen tietoja siis voidaan luovuttaa, joten on harhaanjohtavaa väittää blogipostauksissa muuta.

  Perttu: ymmärrän täysin pointtisi. Omalla kohdalla arvio vain kallistuu toiseen suuntaan. Nämä on jokaisen käyttäjän omia valintoja, ja toivon todella, ettei Intoloop Kids koskaan joudu tietomurron kohteeksi. Sitä ei kuitenkaan voida täysin poissulkea, minkä varmasti myönnät sinäkin.

 7. Tässä Intoloop Kidsin sijoituskierroksesta kertova tänään julkaistu lehdistötiedote (suomeksi): intoloop.com/fi/child-journal/press/intoloop-collects-450000-euros-in-capital-investments

 8. Kuka tahansa saa ostaa nämä tiedot ihan Suomen valtiolta. Kun saat lapsen alkaa postista tippumaan kilotolkulla mainospostia tavaroista ja palveluista joita “lapsesi” tarvitsee.

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun