Hyvät iPhone-kehittäjät lumen alla?

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Jos olet vain vuokrattava lihapala, vaadi osasi laskutuksesta.

Viime aikoina on useammankin firman suunnalta kuulunut, että hyvistä iOS-kehittäjistä on huutava pula.

Esimerkiksi MK&C* hakee tällä hetkellä aktiivisesti uusia iPhone-kehittäjiä sekä Suomesta että maailmalta. Tällä hetkellä yhtiössä on töissä 15 ohjelmistokehittäjää. “Tämä on haastavaa, mutta ei onneksi mahdotonta. Suomessa yleinen ohjelmointiosaaminen on huippuluokkaa, mutta kehittäjiltä ei juuri voi odottaa iOS/Cocoa-taustaa”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Marko Karppinen.

Shadow Cities* -MMORPG:tä iPhonelle kehittävän Grey Arean* toimitusjohtaja Ville Vesterinen on samoilla linjoilla: “Parhaillaan etsimme kokoneita iPhone-devaajia*, mutta kotimaisessa markkinassa on tällä hetkellä todella kova kysyntä ja hyvät iPhone-tekijät selvästi kiven alla. Kentältä on myös kuulunut, että isoilta toimijoilta on jopa shopattu ulos iOS-kehittäjiä toisten isojen toimesta. Elisan tulo Soneran rinnalle kasvattamaan iPhone-markkinaa näyttää avanneen viimeisetkin tulvaportit demand-puolella.”

MK&C:n Karppinen näkee tilanteessa hyvätkin puolensa: “Haastava rekrytilanne tietysti myös osaltaan varmistaa, ettei kasvutahdin suhteen tule tehtyä ylilyöntejä. Tärkeintä on varata kunnolla aikaa pitkän Cocoa-kokemuksemme siirtämiseen uusille tekijöille. Lisäksi yritämme tietysti parhaamme mukaan kehittää nykyisten tekijöittemme tuottavuutta esimerkiksi panostamalla työvälineisiin. Kevään aikana on tarkoitus myös keskittää QA-toiminnot dedikoituun testaajatiimiin.”

Arctic Startupin kautta suomalaisen kasvuyrittäjyyden puolestapuhujana tunnetuksi tullut Vesterinen peilaa tilannetta vielä startup-yritysten mahdollisuuksien näkökulmasta. “Tuntuu, että ne harvat osaajat, jotka eivät ole laittaneet omaa iPhone-kehityskioskia pystyyn, eivät ole kiinnostuneita edes todella kovista rooleista lupaavissa kasvuyrityksissä. Monesti risk/reward-suhde ymmärretään Suomessa väärin”, muistuttaa Vesterinen.

Disclaimer: kirjoittaja on Grey Arean advisor ja toimii taustalla myös Eat.fi:ssä, jonka iPhone-applikaatio vastaavasti on MK&C:n tuotantoa – jälkimmäinen asia tuli mieleen vasta kun olin saanut koko tämän blogauksen kirjoitettua, mutta mainitaanpa nyt selvyyden vuoksi tuokin. :)

[*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.]

Asmo Halinen

Vierityspalkin perustaja Asmo Halinen on yksi maamme kokeneimmista yhteisöllisten verkkopalveluiden sekä verkkomedioiden asiantuntijoista. Tällä hetkellä Asmo toimii verkkoliiketoimintajohtajana Iltalehdessä sekä advisorina tai hallituksen jäsenenä useissa muissa yhtiöissä/startupeissa (mm. Sofanatics, Eat.fi, Grey Area). Hän oli perustajana ja toimitusjohtajana vuonna 2001 digitaalisen markkinointiviestinnän toimisto Apaja Creative Solutions Oy:ssä ja sittemmin sen spinoffina syntyneessä Apaja Online Entertainment Oy:ssä, jonka tunnetuin tuote on 2,5 miljoonaa eri käyttäjää kuussa tavoittava Aapeli/Playray-peliyhteisöpalvelu.

3 kommenttia on “Hyvät iPhone-kehittäjät lumen alla?”

 1. Kyllä iPhone-osaajia löytyy hyvinkin monesta suuntaa, mutta yleensä osaajat tekevät jo töitä omassa sekä muiden firmoissa. iPhonelle sekä muille mobiilikäyttöjärjestelmille alihankintaa tekee useampikin yritys, kuten esimerkiksi Innogiant Oy.

  IG:n iPhone-kehittäjät ovat aloittaneet kehittämään multimediasoftaa iPhonelle jo vuoden 2008 alkupuolella, tämän lisäksi yritys tekee kehitystä Androidille, Windows Phone 7:lle jne.

  Eli jos osaajia kaivataan, niin yhteyttä ottamaan!

 2. Markus Rautopuro

  Artikkelin kirjoittajalla pointti käsittääkseni olikin nimenomaan in-house-osaamisen hankinnan vaikeudesta iOS-rintamalla. Tällä hetkellä ohjelmistokehityskonsultointi iOS:llä on selkästi ylihintaista, koska tarjontaa on niin vähän. Syy osaamisen vähyyteen ei ole se, että iOS alustana tai Objective-C ohjelmointikielenä olisi jotenkin vaikeampaa, kuin kilpailijansa, vaan siinä, että iOS profiloituu vieläkin ikävästi “uskonnolliselle IT-rintamalle” Apple-sentrisyytensä takia. Kuka paatunut Nokia-insinööri nyt vaihtaisi Linuxinsa tai Windowsinsa Mac Os X:ään?

  Ja oliko tästä tarkoitus tehdä mainosthreadi iOS-firmoille? :) Jos niin, niin sitten suosittelen ottamaan yhteyttä MK&C:n ja Innogiantin lisäksi myös esim. Qvikiin tai Futuriceen.

 3. Timo Ruohomäki

  Niin, alihankintapuolella myös intialaiset ja ukrainalaiset firmat olivat hereillä jo 2007-2008 joten sentyyppistä tarjontaa toki on. Ihan puhdas koodaustyö alihankintana on kuitenkin Applen ekosysteemissä hankalaa, sillä palvelun siirtämistä iPhonelle/iPadille suunnitteleva mediatalo kaipaa myös konsultointia esim. siinä, minkälainen strategia kehitetään App Storen suhteen. Lisäksi Markon mainitsema QA on yksi esimerkki siitä, että koodauksen rinnalle kaivataan ihan oikeita prosesseja joiden kehittäminen tukee sitä ajatusta, että inhouse -resursseja tarvitaan. Harvoinhan iOS -kehityksessä puhutaan niin mittavista työmääristä, että ulkopuolisia resursseja sen vuoksi tarvittaisiin.

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun