Tampereen yliopisto vaihtaa hypermediasta interaktiiviseen mediaan

Perttu Tolvanen

Tampereen yliopisto on järjestellyt ahkerasti digimedian koulutusta ja tutkimusta viime aikoina. Tuorein liike on Hypermedialaboratorion nimen muuttaminen informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median oppiaineeksi.

image

Nimenmuutosta perustellaan mm. hypermedia-termin liialla teknologiapainotteisuudella. Termihän on syntynyt aikanaan 80-luvulla ja sittemmin jäänyt lähinnä tutkijoiden käyttöön.

Asiaan lienee tosin vaikuttanut myös, että Tampereella on toinenkin hypermedialaboratorio, ja tämä on varmasti aiheuttanut sekaannusta. Tampereen teknillisen yliopiston hypermedialaboratorio on nimittäin hyvin samantyyppisiä asioita tutkiva yksikkö.

Jarmo Viteli perustelee tiedotteessa uuden termin valintaa:

“– Interaktiivinen media taas kuvastaa paremmin sitä, mitä meillä opetetaan ja tutkitaan: ihmisten välistä vuorovaikutusta ja kokemuksia mediaympäristössä.”

Nyt Tampereella alkaa yliopiston puolella ollakin varsin vakuuttava, yhtenäinen kokonaisuus digitaalisen median ja tiedonhaun tutkimusta ja koulutusta. Viteli kommentoi syntyvää uutta laitoskokonaisuutta:

“– Informaatiotutkimuksen kanssa totesimme, että meillä on vahva yhteinen nimittäjä: internet ja digitaalinen media. Informaatiotutkimus tarkastelee niitä tiedonhaun ja tiedonhankinnan näkökulmasta ja interaktiivinen media taas esimerkiksi digitaalisen pelaamisen, käyttäjäkokemusten, sosiaalisen median ja e-osaamisen vinkkeleistä. Tämä on mielenkiintoinen kombinaatio, josta on hyvä katsoa tulevaisuuteen.”

Lisätietoa:

Aiheet: Käsitteet, Trendit

Tagit: , , ,

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!

Comments are closed.