Tampereen yliopisto vaihtaa hypermediasta interaktiiviseen mediaan

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Facebook blokkasi uutiset Kanadassa ja pienet mediat kokivat kovimman iskun.

Tampereen yliopisto on järjestellyt ahkerasti digimedian koulutusta ja tutkimusta viime aikoina. Tuorein liike on Hypermedialaboratorion nimen muuttaminen informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median oppiaineeksi.*

image

Nimenmuutosta perustellaan mm. hypermedia-termin liialla teknologiapainotteisuudella. Termihän on syntynyt aikanaan 80-luvulla ja sittemmin jäänyt lähinnä tutkijoiden käyttöön.

Asiaan lienee tosin vaikuttanut myös, että Tampereella on toinenkin hypermedialaboratorio, ja tämä on varmasti aiheuttanut sekaannusta. Tampereen teknillisen yliopiston hypermedialaboratorio* on nimittäin hyvin samantyyppisiä asioita tutkiva yksikkö.

Jarmo Viteli perustelee tiedotteessa* uuden termin valintaa:

“– Interaktiivinen media taas kuvastaa paremmin sitä, mitä meillä opetetaan ja tutkitaan: ihmisten välistä vuorovaikutusta ja kokemuksia mediaympäristössä.”

Nyt Tampereella alkaa yliopiston puolella ollakin varsin vakuuttava, yhtenäinen kokonaisuus digitaalisen median ja tiedonhaun tutkimusta ja koulutusta. Viteli kommentoi syntyvää uutta laitoskokonaisuutta:

“– Informaatiotutkimuksen kanssa totesimme, että meillä on vahva yhteinen nimittäjä: internet ja digitaalinen media. Informaatiotutkimus tarkastelee niitä tiedonhaun ja tiedonhankinnan näkökulmasta ja interaktiivinen media taas esimerkiksi digitaalisen pelaamisen, käyttäjäkokemusten, sosiaalisen median ja e-osaamisen vinkkeleistä. Tämä on mielenkiintoinen kombinaatio, josta on hyvä katsoa tulevaisuuteen.”

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun