Maggie haluaa ostaa valokuvat ilman raportointivelvoitetta

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Facebook blokkasi uutiset Kanadassa ja pienet mediat kokivat kovimman iskun.

Asiakaslehtibyroo Maggien Miikka Leinonen nosti esiin tarpeen saada ostaa valokuviin kerralla sellaiset oikeudet, että niitä saa surutta jakaa netissä (Valokuvaaja, annatko kaikkesi?). Leinosen mukaan yrityksen on mahdotonta valvoa jakamansa aineiston käyttöä, ja siksi yritys ei voi sitoutua siitä kenellekään raportoimaankaan. Kuvan ostajan näkökulmasta ainoa tehokas valokuva sellainen, jonka jakamisen esteinä ei ole epäselvyys julkaisuoikeuksista tai kustannuksista.

Me emme voi enää esittää asiakkaille monimutkaisia julkaisuoikeuslistoja. Asiakkailla ei ole enää mahdollisuutta kontrolloida ja valvoa oman materiaalinsa leviämistä.

“Yrityksen elo sosiaalisessa mediassa ei onnistu, jos se ei kykene jakamaan materiaalia asiakkaiden, kumppaneiden, kilpailijoiden ja täysin tuntemattomien ihmisten edelleenkäytettäväksi”, Leinonen selittää.

Bloginäkymä
“Yrityksessä ei voida olla varmoja, mihin materiaali lopulta päätyy, kuinka sitä käytetään tai kulkevatko kuvaajan tiedot yhä kuvan mukana.”

Kommenttiketjussa valokuvaajien ammattikuntaa edustavat tahot tuovat esiin tarpeen elää kuvillaan. Håkan Mitts toppuuttelee: “Ei ole mitään “oikeaa” tapaa myydä valokuvia, vapaa käyttöoikeus on aivan yhtä “oikein” kuin mikään muu tapa. Sopimuksen ei myöskään lain silmässä tarvitse taata tiettyä toimeentuloa kummallekaan osapuolelle.”

Pekka Potkan mukaan tämä toteutuu jo: “Valokuvaajat ovat jo menettäneet pelin. Sopimusmallit, joissa yritys saa kaikki käyttöoikeudet, mahdollisuuden myydä kuvaa edelleen minne ja mihin käyttötarkoitukseen tahansa ovat arkipäivää.

Kuvan myyjällä, kuvaajalla on toisaalta vastuu myös kuvassa esiintyvien henkilöiden oikeuksista, muistuttaa Peter Forsgård kommentissaan. Pekka Potka lisää soppaan tavaramerkki- ja designoikeudet. “Asiakaslehden kuvassa, joku Mikki-lelu pikkutytön sylissä on varmaan ok, mutta jos samaa kuvaa saa kerran käyttää yrityksen mainonnassa niin kuvaajaparalla on huomioon otettava todennäköisyys päätyä oikeuteen vastapuolena Walt Disney INC”.

Terhi Upola kommentoi keskustelua kirjoittavana freelance-toimittajana ja sosiaalisen median kouluttajana. Upola kehuu, että freelancerin näkökulmasta Maggien toiminta erottuu edukseen monesta muusta toimeksiantajasta, koska se antaa selkeitä ja kirjallisia briiffejä, jolloin molemmat osapuolet tietävät etukäteen, mitä ollaan tekemässä ja mihin hintaan. Kehuja ropisee myös uskalluksesta nostaa kissa pöydälle blogissa.

Tuija Aalto

Radiotaustainen digimediaihminen, bloggaaja ja podcastaaja (Tuhatsanaa.net, Sulapinta.fi), työkseen kehityspäällikkö YLEn Uudet palvelut - yksikön Tulevaisuus LabissaVierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun