Facebook-ahtaajat aloittavat työt satamissa

Perttu Tolvanen

Facebookin kautta järjestäytynyt ryhmä tilapäisahtaajia* on aloittanut kouluttautumisen urakkaansa. Työt on tarkoitus aloittaa viikon pikakoulutuksen jälkeen. Ahtaajien lakon pitkittymisen seurauksena syntynyt vastaliike on järjestäytynyt Facebookissa ja kerännyt lyhyessä ajassa lähes 3000 jäsentä.

Ryhmä* sai huomiota myös keskiviikon YLEn iltauutisissa* jossa ryhmän perustajia haastateltiin tempauksen taustalla olleista vaikuttimista. Ryhmän toiminnasta ovat uutisoineet myös kymmenet muut mediat.

image

Ryhmän taustalla ovat nuoret yrittäjät jotka ovat innostuneet Facebookin tarjoamasta helposta kanavasta laajan joukon yhdistämiseen. Ryhmän perustamisessa mukana ollut Juha Viitala kommentoi saatua palautetta ryhmän perustamisesta.

“Positiivisen palautteen määrä on ollut mieletön ja sympatiat on selvästi nyt ahtaajia vastaan. Joukoissamme on perinteisiä duunareita, yrittäjiä ja johtoporrasta. Näyttäisi, että tämä on hyvä ja helppo tapa päästä suoraan vaikuttamaan asioihin ja politiikkaan.”

Paljon puhuttu Facebook-aktivismi voi ehkä useimmiten olla luonteeltaan vain jonkinlaista ‘kevytaktivismia’, mutta ainakin Aki Kakon ja Juha Viitalan organisoima ryhmä vapaaehtoisia ahtaajia on tarttunut töihin myös verkon ulkopuolella. Muutoinkin tämän ryhmän toiminnassa on vaikea puhua mistään ‘kevytaktivistimista’. Viitala kommentoi Vierityspalkille ryhmän aktiivisuutta:

“Ensimmäisellä kierroksella (n. 1500 jäsentä) saimme n. 200 kirjallista hakemusta. Sen jälkeen niitä on tullut valtavasti lisää. Facebook-ryhmässä ilmoitetaan koko ajan, että halukkaita on lisää ja tosissaan. Meidät yllätti se, että hakijoita on todella noin paljon ja siellä on oikeita ammattilaisia, “facebook-nörtit” vähemmistössä.”

Täysin vailla työtä ei toki tällainen ryntäys ja energia kuitenkaan kanavoidu oikein. Perustajat ovat paiskineet taustalla töitä ja masinoineet Facebookin avulla kannattajia mukaan. Viitala kertoo, että hanketta on johdettu tosissaan:

“Olemme haravoineet porukkaa facebookin-ryhmäviestien avulla ja sitten oltu suoraan yhteydessä. Tässä on todellakin ollut aikamoinen johtaminen ja operatiivinen työ. Onneksi on ollut resursseja tähän, muuten olisi jäänyt pelkäksi verkkohuutamiseksi :) Toki enemmänkin pitäisi ja voisi tehdä. Uutta väkeä puskee ovista ja ikkunoista.”

Virtuaalisen viidakkorummun voimasta tapaus on jo nyt vaikuttava esimerkki. Lakon pitkittyessä myös vastaliikkeen koko varmasti vielä kasvaa.

(*toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Aiheet: Ilmiöt, Sosiaalinen media

Tagit:

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!
  1. markkinavoima says:

    Facebook meets life. Käytännöllistä ja kätevää verkkovälineiden hyödyntämistä oikean tarpeen sanelemana.