Havaintoja: Lindblom herättelee ajatusta kansallisesta uutisarkistosta

Perttu Tolvanen

Helsingin Sanomien lauantain numeron mielipidepalstalla Tomi Lindblom herättelee ajatusta suomalaisten medioiden yhteisestä nettiarkistosta. Ajatus ei ole aivan tuulesta temmattu.

image

YLEn Jungner on toki vastaavia ideoita heitellyt aiemminkin, mutta nämä ovat saaneet varsin kielteisen vastaanoton kaupallisilta toimijoilta. Tavallisten artikkelimuotoisten uutisten osalta nettiarkiston perustaminen tuntuisi hyvältä pilottiprojektilta jonka kautta kokemuksia voisi kerätä.

“Monilla sanoma- ja aikakauslehdillä on lisäksi verkossa jo jonkin verran omia aineistojaan selattavana, osin ilmaiseksi ja osin maksullisina. Valtaosa suomalaisten medioiden aineistoista on kuitenkin yhä internetin ulkopuolella.”

Nykytilanteessahan suurin osa medioista pitää verkossa vain osan sisällöistään ja vaatii maksua vanhempien sisältöjen tutkimisesta. Tutkijoille, toimittajille ja muille historiasta kiinnostuneille tilanne on ongelmallinen. Pääsyoikeudet joutuu ostamaan kymmenien lehtien arkistoihin jos haluaa saada kattavan kuvan jonkin aiheen uutisoinnista Suomessa.

Lindblom viittaa maailmalla toimiviin ratkaisuihin:

Maailmalla on lukuisia esimerkkejä mittavista ja käyttäjäystävällisistä media-arkistoista. Yksi suurimmista lienee www.newspaperarchive.com, jonka yhteistyökumppanit lisäävät yleisön katsottavaksi yhden sanomalehden sivun verran aineistoa jokainen sekunti ympäri vuorokauden, siis noin 2,5 miljoonaa sivua kuukausittain lukuisten yhdysvaltalaisten lehtien arkistoista. Palvelu on suurelle yleisölle valtaosin maksullinen, mutta kuitenkin varsin edullinen. Vajaan 20 dollarin kuukausimaksulla pääsee selaamaan palveluun talletettuja lähes sataa miljoonaa sivua.

Googlen ylivallasta purnaamisen sijasta mediatoimijat voisivat pistää projektin pystyyn ja toteuttaa yhteisen media-arkiston. Palvelusta käyttäjät maksaisivat ihan oikeata rahaa ja tulot voitaisiin jakaa osittamalla tulot artikkelien katselumäärien mukaisesti. Esimerkiksi artikkelisisältöjen kohdalla ei pitäisi olla ylitsepääsemätöntä sopia yhteinen tallennusformaatti, automatisoida artikkelien arkistointi yhteiseen palveluun ja mahdollistaa näin kaikkien medioiden arkistojen yhteinen hakukone.

Projekti voisi onnistuessaan parantaa journalismin ja historiankirjoituksen tasoa Suomessa merkittävästi.

Alkuperäinen mielipidekirjoitus maksullisessa Digilehdessä: Internetiin tulisi saada myös kaupallisten medioiden aineistoja (Tomi Lindblom).*

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Aiheet: Mediat verkossa

Tagit: ,

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!

Comments are closed.