Havaintoja: Naiskansanedustajat aktiivisimpia verkossa

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 15 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Katleenan vinkit kuntavaaliehdokkaille.

Keskisuomalainen tutki kansanedustajien verkkoaktiivisuutta ja erityisesti verkkosivujen päivitystahtia. Artikkeli “Kepu-uros vieroksuu verkkoa”* tiivistää tutkimuksen tulokset. Tulokset eivät mairitelleet Keskustaa, eivätkä mieskansanedustajia yleensäkään.

Tosin kovin suuria eroja puolueiden tai sukupuolten välillä ei löytynyt. Ehkä kiinnostavinta oli havaita, että mitään radikaaleja jakolinjoja ei löytynyt. Nuoremmat edustajat eivät välttämättä olleet yhtään aktiivisempia verkossa kuin vanhempi kaarti. Ja toisaalta moni konkari käyttää verkkoa erittäin aktiivisesti.

Vuorovaikutteinen verkkoviestintä on ollut viime vuosina kasvussa kansanedustajien viestinnässä. Blogit ovat erityisesti kasvattaneet merkitystään.

“Blogit ja niihin rinnasteiset verkkopäiväkirjat ovat pikkuhiljaa yleistyneet, ja jo vajaa puolet kansanedustajista (97) pitää säännönmukaisesti näitä yllä. Kun STT selvitti blogien yleisyyttä 2,5 vuotta sitten, ainoastaan neljännes kansanedustajista piti blogia.”

Huolestuttavin havainto tutkimuksessa oli, että merkittävä osa kansanedustajista on erittäin passiivisia omassa viestinnässään. Mieskansanedustajista jopa kaksi kolmasosaa ei pidä verkkopäiväkirjaa vaikka edustajan työstä raportoinnin luulisi kuuluvan osaksi toimenkuvaa.

“Kansanedustajista naiset ovat miehiä ahkerampia verkkosivujen päivittäjiä ja blogien tai verkkopäiväkirjojen pitäjiä. Kun 117 mieskansanedustajasta 34 prosenttia on jättänyt verkkosivunsa päivittämättä, 80 naiskansanedustajasta näin on tehnyt vain 11 prosenttia. Verkkopäiväkirjaa pitää vain kolmannes mieskansanedustajista mutta peräti kaksi kolmasosaa naiskansanedustajista.”

Passiivisuutta ihmetellään Keskisuomalaisessa usean artikkelin verran. Terävän kommentin aiheesta heittää esimerkiksi politiikantutkija Tapio Häyhtiö*:

– Voi perustellusti kysyä, onko poliitikolla mitään poliittista sanottavaa, jos hän ei helppopääsyisessä verkkojulkisuudessa halua vaikuttaa, heittää Häyhtiö.

Lisätietoa:

 • Artikkeli “Kepu-uros vieroksuu verkkoa”*. Keskisuomalainen 3.8.2009.
 • Artikkeli “Poliitikot ovat perässähiihtäjiä”.* Keskisuomalainen 3.8.2009.
 • Keskustan tiedottajan “puolustautuminen” lehdessä.* Keskisuomalainen 3.8.2009.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun