Havaintoja: Naiskansanedustajat aktiivisimpia verkossa

Perttu Tolvanen

Keskisuomalainen tutki kansanedustajien verkkoaktiivisuutta ja erityisesti verkkosivujen päivitystahtia. Artikkeli “Kepu-uros vieroksuu verkkoa”* tiivistää tutkimuksen tulokset. Tulokset eivät mairitelleet Keskustaa, eivätkä mieskansanedustajia yleensäkään.

Tosin kovin suuria eroja puolueiden tai sukupuolten välillä ei löytynyt. Ehkä kiinnostavinta oli havaita, että mitään radikaaleja jakolinjoja ei löytynyt. Nuoremmat edustajat eivät välttämättä olleet yhtään aktiivisempia verkossa kuin vanhempi kaarti. Ja toisaalta moni konkari käyttää verkkoa erittäin aktiivisesti.

Vuorovaikutteinen verkkoviestintä on ollut viime vuosina kasvussa kansanedustajien viestinnässä. Blogit ovat erityisesti kasvattaneet merkitystään.

“Blogit ja niihin rinnasteiset verkkopäiväkirjat ovat pikkuhiljaa yleistyneet, ja jo vajaa puolet kansanedustajista (97) pitää säännönmukaisesti näitä yllä. Kun STT selvitti blogien yleisyyttä 2,5 vuotta sitten, ainoastaan neljännes kansanedustajista piti blogia.”

Huolestuttavin havainto tutkimuksessa oli, että merkittävä osa kansanedustajista on erittäin passiivisia omassa viestinnässään. Mieskansanedustajista jopa kaksi kolmasosaa ei pidä verkkopäiväkirjaa vaikka edustajan työstä raportoinnin luulisi kuuluvan osaksi toimenkuvaa.

“Kansanedustajista naiset ovat miehiä ahkerampia verkkosivujen päivittäjiä ja blogien tai verkkopäiväkirjojen pitäjiä. Kun 117 mieskansanedustajasta 34 prosenttia on jättänyt verkkosivunsa päivittämättä, 80 naiskansanedustajasta näin on tehnyt vain 11 prosenttia. Verkkopäiväkirjaa pitää vain kolmannes mieskansanedustajista mutta peräti kaksi kolmasosaa naiskansanedustajista.”

Passiivisuutta ihmetellään Keskisuomalaisessa usean artikkelin verran. Terävän kommentin aiheesta heittää esimerkiksi politiikantutkija Tapio Häyhtiö*:

– Voi perustellusti kysyä, onko poliitikolla mitään poliittista sanottavaa, jos hän ei helppopääsyisessä verkkojulkisuudessa halua vaikuttaa, heittää Häyhtiö.

Lisätietoa:

  • Artikkeli “Kepu-uros vieroksuu verkkoa”*. Keskisuomalainen 3.8.2009.
  • Artikkeli “Poliitikot ovat perässähiihtäjiä”.* Keskisuomalainen 3.8.2009.
  • Keskustan tiedottajan “puolustautuminen” lehdessä.* Keskisuomalainen 3.8.2009.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Aiheet: Blogit, Vaalit

Tagit:

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!

Comments are closed.