Nettikeskustelussa julkinen kehotus rikokseen

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 17 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Uudistunut Kauppalehti.fi tarjoaa personointitoimintoja.

Suomalaisen digimedian virstanpylväitä tämäkin: Kouvolan hovioikeus vahvisti keskiviikkona ns. nettiyllytysjutun tuomion. Valtionsyyttäjä Mika Illmanin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun hovioikeus tulkitsee nettikeskustelun julkiseksi kehotukseksi rikokseen (HS.fi: Nettikirjoittelu kehotti rikokseen hovioikeudenkin mielestä*).

Aiemmin tänään HS uutisoi* Julkisen sanan neuvoston julkaisseen periaatelausumansa nettikeskusteluista. Itse lausumaa ei vielä löydy netistä, joten on tyytyminen toisen käden tietoon. Hesarin uutisen perusteella vaikuttaa siltä, että suosituksen ydin kohdistuu siihen, miten nettikeskusteluja käytetään journalistiseen itsesääntelyyn sitoutuneiden tiedotusvälineiden toimituksellisilla palstoilla – suositellaan, että repliikkejä on hyvä valikoida ja muokata ennen julkaisua ja että olisi hyvä pyrkiä tunnistamaan viestin lähettäjä.

Toisaalta HS toteaa JSN:n lausuman toteavan, että joukkoviestin voi edelleen käytännöksi vakiintuneen sananvapauslain tulkinnan mukaan antaa toimituksellisesta sisällöstä selvästi erotetun palstan pyöriä koskematta, jolloin se ei ole toimituksellisessa vastuussa sisällöstä.

Jos nettitoimituksissa on odotettu apua käytännön ratkaisuihin, anti jää ohueksi: lausuma ei näiden toisen käden tietojen perusteella juuri tuo lisää selvyyttä nykytilanteeseen.

Valtionsyyttäjä Mika Illmanin haastattelu äitienpäivän Sunnuntaisuomalaisessa poiki alkuviikosta vilkkaan keskustelun nettikeskustelujen valvonnasta blogeissa (del.icio.us -linkit*). Illman pohti, pitäisikö nettikeskustelujen valvontaa Suomessa tiukentaa. Tästä aiheesta on laajaa keskustelua ja Illmanin lisätarkennuksia* Kari Haakanan blogissa.

JSN:n lausumasta ei ainakaan HS:n uutisessa löydy kannanottoja internetin verkkopalstojen kirjoon, eikä toki pitäisikään, onhan kyseessä suomalaisten journalististien oma itsesääntelyelin eikä valtuuksiltaan sen kummempi verkkoviestintäauktoriteetti.

EDIT ~ klo 23: PS: Tämäpä hämmentävää. HS:n uutinen, jonka pohjalta kirjoitin ylläolevan referaatin, on kirjoitettu käytännössä kokonaan uudelleen sillä välin (Zepanderille kävi samoin*). Uutinen on nyt selkeämpi ja konkreettisempi, mutta olisi silti ollut mukavaa jos olisi jäänyt jäljelle myös se aiempi versio tekstistä. Siinä blogit usein ovat kurinalaisempia: tehdyt muutokset ja päivitykset, kuten tämä, jätetään lukijalle näkyviin.

LISÄYS 18.5.:  Julkisen sanan neuvoston periaatelausuma verkkojulkaisusta* löytyy nyt netistä. Kari Haakanalla on suosituksesta hyvä analyysi blogissaan*.

[* Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.]

Tuija Aalto

Radiotaustainen digimediaihminen, bloggaaja ja podcastaaja (Tuhatsanaa.net, Sulapinta.fi), työkseen kehityspäällikkö YLEn Uudet palvelut - yksikön Tulevaisuus Labissa

4 kommenttia on “Nettikeskustelussa julkinen kehotus rikokseen”

 1. Niin HS kuin YLE harrastavat tuota: kirjoittavat jutut täysin uusiksi, voivat jopa muuttaa niiden sisällön täysin, niin että vanhan osoitteen takaa löytyykin jotain ihan muuta.

  Se on hyvin ärsyttävää. Se tekee myös uutislähteistä hyvin epäluotettavia.

 2. Voisi olla niin arvokasta jos pystyttäisi tarjoamaan uutisen muutoshistoria parhaaseen wikityyliin. Esteethän eivät ole teknisiä vaan toimituspoliittisia.

 3. Mielestäni wikityylinen muutoshistoria sopii tietosanakirjamaiseen sisältöön, ei niinkään uutisiin. Etenkään silloin kuin uutista ei vaan muokata, vaan kirjoitetaan kokonaan uudestaan, jopa niin että alkuperäisestä tekstistä ei ole enää mitään jäljellä.

 4. JSN:n periaatelausuma löytyy ainakin täältä: *linkki poistettu toimimattomana*

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun