Luonnontila.fi
Luonnontilan tavoitteena on ajan mittaan kasvaa satojen eri monimuotoisuuden indikaattoreiden tietopankiksi. Asiakkaan tavoitteena oli modernisoida vanha sivustokokonaisuus uuteen uskoon, parantaa avoimen datan saatavuutta ja tuoda mukaan interaktiivisuutta ja automaatioita, jotka helpottavat sivuston ylläpitämistä.
Uusi Luonnontila-verkkopalvelu tarjoaa ajantasaista tietoa Suomen luonnon elinympäristöjen ja lajien tilasta ja kehityksestä. Tieto on kriittisen tärkeää luontokadon pysäyttämiseksi. Palvelu on tarkoitettu eri alojen asiantuntijoille, medialle, opetuksen tueksi sekä luonnon kehityksestä kiinnostuneille kansalaisille. Keskeisiä toimijoita Luonnontilan sisällön ja indikaattoreiden taustalla olevien aineistojen tuotannossa ovat Suomen ympäristökeskus, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Luonnonvarakeskus ja Metsähallitus.
Datan visualisointi ja automaatiot
Useat luonnon monimuotoisuuteen liittyvät aineistot ovat saatavilla avoimesti eri rajapinnoissa. Saatavilla olevat tiedot haluttiin tuoda osaksi Luonnontilaa siten, että analyysi toistuu automaattisesti aina aineiston päivittyessä ja näin ajantasainen, uusimpaan tutkimustietoon pohjautuva kuva luonnontilan tasosta on aina saatavilla.
“Datan visualisointi oli yksi hankkeen isoimmista haasteista: interaktiiviset graafit haluttiin toteuttaa siten, että loppukäyttäjä voi klikkailla niitä ja pääsee käsiksi toiminnallisuuksiin. Samalla asiakkaan tulee voida helposti päivittää dataa sivustolle”, Petri Peltonen, Poutapilven tech lead kertoo hankkeen toteutuksesta.
Sivuston modernisoinnin rinnalla asiakkaalla oli tarve automatisoida sivuston indikaattorilaskentaa. Indikaattorit ovat erilaisia luonnon monimuotoisuuden tilasta kertovia seikkoja, jotka mahdollistavat luonnontilan määrällisen mittaamisen.
Lopullisella sivustolla indikaattorit esitetään sisältösivuina, joilla on taulukoita, graafeja ja dataa. Luonnontilan kokonaiskuvaa havainnollistava graafi päivittyy automaattisesti, kun dataa päivitetään ja uutta lisätään hankkeen edetessä.
Käytännön tasolla palveluun rakennettiin custom-lohko kaaviota varten. Kaaviolohkolla valitaan kaavion tyyppi vaihteluvälistä pylväisiin ja viivoista piirakkaan, valitaan datan lähde csv:stä tai url-osoitteesta, annetaan määritteitä otsikosta akselien nimiin ja mahdollistetaan arvon yksikön määrittäminen, pilkkominen useampaan kaavioon vaihteluvälin määritysten liukusäätimen sekä paljon muuta. Yksittäisten indikaattorien lisäksi keskeinen uudistus on myös indikaattorin nykytilan ja viimeaikaisen kehityksen määrällinen määrittely. Koska indikaattoreille pyritään määrittelemään nämä kaksi piirrettä, voidaan ne sijoittaa nelikenttään, josta voidaan tarkastella Suomen luonnon tilaa yhdellä silmäyksellä. Jokainen indikaattori sisältää siis kuvaajan sekä tiivistelmän indikaattorin tilasta ja suunnasta. Lisäksi erillinen luonnontilan kokonaiskuva -sivu kokoaa yhteen kaikkien nykyisten ja tulevien indikaattorien tilan ja kehityksen, jotta luonnontilan kokonaisuuden suuntaa voidaan edes jollain tasolla hahmottaa ensimmäistä kertaa yhdestä paikasta.
Kaavioiden visualisointiin käytetään Highcharts ohjelmistokirjastoa ja Reactia. Myös kaavioiden väritykset saa ylläpitäjä päättää. Luonnontila on yksi kokonaisuus laajemmassa multisite-verkostossa, jossa on käytössä myös VIRTU-kirjautuminen ylläpitoon. Virtu-käyttäjätunnistusjärjestelmä on Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin virastoille tarjoama palvelu.
Uuden näyttävän ja jatkuvasti kehittyvän palvelun avulla Suomen luonnon monimuotoisuuden keskeisimmät muutokset voidaan esittää selkeässä ja ajantasaisessa muodossa.