Itämeri-portaali

Toimiston ilmoittama referenssi

Tekijä: Poutapilvi web design Oy

Projektin budjetti: yli 60 000 €

Projektin tyyppi: Julkishallinnon verkkopalvelu

Suomen ympäristökeskus eli SYKE on monialainen tutkimus- ja asiantuntijalaitos, jonka tärkein tehtävä on ratkaista yhteiskunnan polttavimpia ympäristökysymyksiä. Marraskuussa 2017 SYKE valitsi meidät pääyhteistyökumppanikseen kunnianhimoiseen meriaiheiseen verkkoprojektiin. Suunnittelimme SYKE:lle heidän visionsa pohjalta itämeri.fi-portaalin, joka toimii porttina kaikkeen Suomen merialueista ja merentutkimuksesta kerättyyn tietoon.

Merentutkimus on Suomessa jakautunut useiden eri tutkimuslaitosten ja yliopistojen kesken. Niiden tuottama tutkimustieto on laadukasta ja merkittävää muun muassa Itämeren tilan kohentamiseksi. Tieto ei kuitenkaan ole tavoittanut laajaa yleisöä toivotulla tavalla, sillä se on ollut hajanaisesti saatavana.

SYKE halusi luoda verkkopalvelun, josta kaikkeen meritietoon pääsee käsiksi yhdestä paikasta niin, että sen löytävät paitsi alan tutkijat, myös median edustajat, opettajat, opiskelijat, merellä vapaa-aikaansa viettävät sekä ketkä tahansa muut merestä ja sen tilasta kiinnostuneet.

Haasteet

– Monta yhteistyökumppania, jonka kaikilla osapuolilla omat intressit ja työtavat
– Sisällöllisesti runsas ja monitasoinen kokonaisuus
– Sivuston loppukäyttäjien ymmärtäminen ja heidän tarpeisiinsa vastaaminen

Otimme haasteen vastaan ja suunnittelimme verkkopalvelulle sisältöstrategian, käyttöliittymän ja ulkoasun asiakkaan vision mukaisesti. Vastasimme myös palvelun prototyypin tuottamisesta sekä verkkosivuston front–end-koodauksesta. Lisäksi toimimme projektissa SYKE:n ja teknisen toteuttajan konsulttina. Teknisestä toteutuksesta vastasi Fujitsu.

Verkkosivusto toteutettiin yhdessä yli kymmenen eri laitoksen ja yrityksen voimin. Yksi projektin suurimmista haasteista olikin sovittaa yhteen kaikkien intressit, järjestelmät, materiaalit ja työtavat sekä teknologiat. Palveluun tuleva sisältö oli laadukasta ja monitahoista, mutta sitä oli runsaasti sekä järjesteltävänä että kirjoitettavana. Projektin aikana teetettiin useita käyttäjätestauksia loppukäyttäjillä, jotta saimme ensi käden tietoa sivuston kehittämisen tueksi.

Tutkimustietoa Suomen merialueista on paljon, joten sen muokkaaminen verkkoon sopivaksi alkoi heti projektin käynnistyessä. Toimivan verkkosisällön kirjoittaminen vaatii vahvaa asiantuntijaosaamista, jota tarjosimme sisällöntuottajille työpajojen ja tekstimateriaalin editoinnin muodossa.

Sisältöä portaaliin tuotti 14 projektiryhmää. Jokainen ryhmä vastasi yhdestä temaattisesta sisältökokonaisuudesta. Asiantuntijamme pitivät projektiryhmille tarvekartoitus- ja konseptointityöpajoja, joissa selvitimme palvelun käyttäjien tarpeet ja odotukset sisältöjen suhteen sekä miten niihin vastataan.

Sisältöjen työstäminen jo projektin alusta lähtien edesauttoi huomattavasti myös käyttöliittymäsuunnittelua, koska siinä pääsi hyödyntämään portaaliin aidosti tulevaa materiaalia.

Käyttäjätestauksissa loppukäyttäjälle esiteltiin portaalin prototyyppi, jonka toteutimme Pattern Lab -sovelluskehyksellä. Testitulosten pohjalta muotoilimme navigaation ja sivuston rakenteen uudelleen sekä paransimme käyttöliittymää.

Testaukset antoivat lisäksi vahvistusta muutoksille ja valinnoille niin käyttöliittymän kuin teknisten ratkaisujen suhteen. Käyttäjät saivat kokeilla muun muassa portaaliin rakennettuja kuvapankkia ja karttapalvelua, jotka toteutimme Reactilla.

Projektin lopputuloksena suunnittelimme portaalin asiakaslähtöisesti niin, että se palvelee kaikkia käyttäjiään. Panostimme tinkimättömästi saavutettavuuteen ja sisältöihin, sillä ne ovat meillä Poutapilvellä lähtökohtana kaikessa tekemisessä.

Itämeri.fi-portaali on asiakkaan toiveiden mukaisesti kaiken suomalaisen merentutkimuksen ja meritiedon keskittymä. Verkkopalvelun sisällöt ja käyttöliittymä tukevat toisiaan ja innostavat käyttäjäänsä kaivautumaan yhä syvemmälle Itämeren saloihin.


Sinua voisi kiinnostaa myös

Turvaopas.fi

Tekijä: Virnex

Tärkein teknologia: WordPress

Projektin budjetti: 10 000–30 000 €

Projektin tyyppi: Yrityksen sivusto kuluttajille

Palvelu taloyhtiöiden turvallisuuden parantamiseen Turvaopas.fi on innovatiivinen verkkopalvelu, joka on suunniteltu erityisesti taloyhtiöiden turvallisuuden parantamiseen. Vilkas muuttoliike ja uudet trendit, kuten Airbnb, on tullut jäädäkseen samalla kun vuokra-asumisen suosio kasvaa. Taloyhtiölle tämä tuo haasteita myös turvallisuuden näkökulmasta. Turvaopas tarjoaa ajantasaisen tiedon kaikille taloyhtiön asukkaille sekä heidän vieraille taloyhtiön turvaohjeista, sekä asukkaan omista velvollisuuksista. Palvelu tarjoaa […] Lue lisää

FC Inter Turku – verkkosivustokokonaisuuden uudistus

Tekijä: G-Works

Tärkein teknologia: WordPress

Projektin budjetti: 30 000–60 000 €

Projektin tyyppi: Yrityksen sivusto kuluttajille

Lähtötilanne ja tavoitteet projektille FC Inter, yksi Veikkausliigan perinteikkäimmistä ja menestyneimmistä seuroista, pyysi G-Worksilta apua verkkosivustonsa uudistamiseksi. Heidän tavoitteensa oli päivittää sivusto, joka ei enää vastannut seuran tarpeita eikä strategiaa. Sivuston kehittämiskohteina olivat visuaalisuus, teknologia sekä sisältörakenne ja sisällön esitystapa. Pelistrategia suunnittelutyön pohjaksi Projektin alkaessa oli ensisijaisen tärkeää luoda tarkka pelistrategia. Workshopissa G-Works ja FC […] Lue lisää

Työeläkevakuuttajat TELA ry

Tekijä: Poutapilvi web design Oy

Tärkein teknologia: WordPress

Projektin budjetti: 30 000–60 000 €

Projektin tyyppi: Julkishallinnon verkkopalvelu

Työeläkevakuuttajat TELA ry on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö ja jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat. Telalla on 18 työntekijää, joiden apuna ovat jäsenyhteisöjen edustajista nimetyt toimikunnat, joita ovat neuvottelukunnat sekä erilaiset pysyvät ja määräaikaiset asiantuntijaryhmät. Tela haki verkkopalvelujensa kehittämiseen kumppania, jolla on vahva kokemus WordPress- julkaisujärjestelmän hyödyntämisestä, osaamista intuitiivisten, helppokäyttöisten ja ajanmukaisten käyttöliittymien […] Lue lisää

Pohjanmaan hyvinvointialue

Tekijä: Poutapilvi web design Oy

Tärkein teknologia: WordPress

Projektin budjetti: yli 60 000 €

Projektin tyyppi: Julkishallinnon verkkopalvelu

Pohjanmaan hyvinvointialue on kolmentoista Pohjanmaan kunnan muodostama kuntayhtymä, joka on vuoden 2022 alusta lähtien järjestänyt sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut jäsenkuntiensa lähes 170 000 asukkaalle. Pohjanmaan hyvinvointialueella työskentelee noin 7000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista. Poutapilvi toteutti hyvinvointialueelle julkiset sivut sekä intranet-palvelun. Verkkosivujen tärkeimpänä tavoitteena on, että alueen asukkaat löytävät sieltä tiedon palveluista sekä siitä, kuinka palveluissa […] Lue lisää

Kymenlaakson hyvinvointialue

Tekijä: Poutapilvi web design Oy

Tärkein teknologia: WordPress

Projektin budjetti: 30 000–60 000 €

Projektin tyyppi: Julkishallinnon verkkopalvelu

Kymenlaakson hyvinvointialue aloitti toimintansa vuoden 2023 alussa, jolloin Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelut, sekä pelastustoimen palvelut siirtyivät hyvinvointialueen hoidettavaksi. Noin 161 000 asukkaan Kymenlaakson hyvinvointialueeseen kuuluvat Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti. Aikaisemmin sotealueen käytössä olleet yksipuoliset ja taipumattomat ratkaisut johtivat kompromisseihin muun muassa visuaalisuudessa ja sisällön esittämisessä. Sivuston ylläpito oli monimutkaista ja siksi sisällön […] Lue lisää

Uudenmaan Liitto

Tekijä: Poutapilvi web design Oy

Tärkein teknologia: WordPress

Projektin budjetti: 30 000–60 000 €

Projektin tyyppi: Julkishallinnon verkkopalvelu

Uudenmaan liitossa rakennetaan tulevaisuutta 1,7 miljoonan asukkaan maakunnassa. Uudenmaan liitto on kuntayhtymä ja osa maakuntahallintoa, joka ajaa alueen kuntien ja asukkaiden etuja. Käytännön työnä on strateginen suunnittelu, aluekehitystoimien yhteen sovittaminen sekä maakuntakaavoitus. Aikaisempi verkkopalvelu oli toteutettu vuonna 2013 ja tärkeimmät tavoitteet uudistuksessa olivat mm. hyvä käyttökokemus kaikilla laitteilla, helppo ylläpito, selkeä rakenne ja moderni esitystapa, […] Lue lisää

Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

  • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

    Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


    Kaikki artikkelit

  • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

    Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


    Selaa toimistojen julkaisuja

  • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

    Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


    Tilaa uutiskirje

  • 31 kokenutta digitoimistoa

    on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


    Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun