Esittelyssä: Microsoft Web Platform Installer

Perttu Tolvanen

imageVierityspalkin julkaisujärjestelmiä käsittelevässä juttusarjassa on syksyn aikana esitelty jo laaja joukko julkaisujärjestelmiä. Nyt on vuorossa ensimmäinen järjestelmien vertailua ja valintaprosessia helpottava työkalu, Microsoft Web Platform Installer. Web Platform Installer on Microsoftin palveluna tarjoama työkalu, joka on web-kehittäjille suunnattu kokeilutyökalu, ja täysin ilmainen käyttäjilleen.

Web Platform Installer on hyvä esimerkki Microsoftin kovasta halusta parantaa mainettaan web-kehittäjien keskuudessa. Järjestelmän tavoitteena on mahdollistaa erittäin helppo erilaisten julkaisujärjestelmien ja web-työkalujen kokeileminen ilman asennuksien ja pakettien latauksien kanssa taistelemista. Kaupallisena tavoitteena on toki myydä tätä Web Platform Installer –ratkaisua Nebulan kaltaisille hosting-firmoille, mutta siinä sivussa palvelun ilmaisuudesta voivat hyötyä kaikki julkaisujärjestelmävalintojen kanssa painiskelevat web-ammattilaiset. Laajempana tavoitteena Microsoftilla on toki nostaa Microsoftin palvelintuotteiden tunnettuutta, ja ylipäätään edistää Microsoftin käyttöä palveluiden alustaratkaisuna.

image

Järjestelmällä voi kokeilla muutaman minuutin asentelujen jälkeen esimerkiksi seuraavia web-julkaisujärjestelmiä: Umbraco CMS (lupaava .Net-pohjainen julkaisujärjestelmä, muutamia tekijöitä Suomessakin), DotNetNuke (maailman ladatuin .Net-julkaisujärjestelmä, myös Suomessa yleinen), mojoPortal (vähemmän tunnettu, mutta sitkeä .Net-julkaisujärjestelmä), Acquia Drupal (Acquian paketoima Drupal-versio), Joomla (suosittu php-pohjainen julkaisujärjestelmä, edelleen laajasti käytössä myös Suomessa), WordPress (maailman suosituin blogijärjestelmä), Kentico (.Net-pohjainen varsin suosittu julkaisujärjestelmä joka ei jostain syystä ole Suomeen laskeutunut, ei ole avointa lähdekoodia), SilverStripe (php-pohjainen julkaisujärjestelmä, joka on rantautunut Suomeenkin viime aikoina), MODx (php-framework joka taipuu myös julkaisujärjestelmäksi ja on Suomessakin käytössä joillain toimistoilla). Ehkä hieman erikoista on, että palvelun avulla ei voi asentaa Microsoftin omaa web-julkaisujärjestelmätuotetta, SharePointtia. Toisaalta tämäkin korostaa sitä, että Web Platform Installer ei ole tehty SharePointin myynnin edistämiseksi vaan tavoitteena on laajemmin edistää Microsoftin mainetta ja herätellä web-kehittäjiä katsomaan Microsoftin tarjontaa laajemmin.

Kokonaisuudesta löytyy myös monia muita suosittuja avoimen lähdekoodin järjestelmiä, esimerkiksi: Moodle (erilaisten koulujen ja yliopistojen laajasti käyttämä oppimisympäristö ja kurssimateriaalien hallintajärjestelmä).

Tuotteista löytyy sivustolta myös paljon kommentteja ja käyttäjien arvioita. Esimerkiksi DotNetNukesta löytyy kymmeniä, laadukkaita käyttäjäkokemuksia ja arvioita:

image

Jos joku ihmettelee, miksi Microsoft tekee avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmien asentamisesta ja kokeilemisesta mahdollisimman helppoa, niin vastaushan on hyvin yksinkertainen: Isoon taloon mahtuu monenlaista liiketoimintaa ja esimerkiksi palvelinpuolen liiketoiminnassa avoimen lähdekoodin järjestelmillä on ihan keskeinen merkitys. Monet Microsoftin edustajathan ovat avoimesti todenneet monissa yhteyksissä, että heidän näkökulmastaan avoimen lähdekoodin käyttö ja yleistyminen on vain hieno asia – kunhan ne sovellukset pyörivät Windows-palvelimien päällä ;)

Vierityspalkki kysyi muutamia tarkentavia kysymyksiä Microsoftilta palvelun tavoitteista ja historiasta. Vierityspalkin kysymyksiin Microsoftilta vastasi Juhani Vuorio.

1) Mitä hyötyä Web Platform Installerista on palvelua kokeilevalle web-kehittäjälle?

“Web Platform Installer (WebPI) on työkalu, jonka avulla voidaan helposti asentaa PHP ja ASP.NET -pohjaisia sovelluksia. Sovellustoimittaja voi työkalun avulla varmistaa, että riittävät komponentit (tietokantapalvelu, IIS -kirjastot) ovat asennettuna ja tarvittaessa työkalu asentaa ne valmiiksi koneelle.”

2) Mihin tuoteryhmään Web Platform Installer Microsoftilla kuuluu?
Kenelle tuotetta myydään? Minkä tuotteiden menekkiä palvelu pyrkii
edistämään?

“WebPI on osa Microsoftin kehittäjätuoteryhmän tarjontaa. Itse työkalu ja sen avulla asennettavat sovellukset ovat pääsääntöisesti maksuttomia tavoitteena on edistää Windows Serverin käyttöä web -palvelimena.”

3) Mitä tuotteita Web Platform Installer tarjoaa? Mitkä ovat
suosituimpia tuotteita palvelun tarjonnassa?

“Työkalun kautta saa asennettua sovelluksia blogialustoista täysiverisiin julkaisualustoihin, palvelinlaajennuksia ja sovelluskehitystyökaluja. Suosituimpia sovelluksia tällä hetkellä ovat DotNetNuke, WordPress, Umbraco CMS. Kunkin sovelluksen omalta infosivulta näkee, kuinka monta asennusta työkalun kautta on tuotteista tehty. Tuotesivut sisältävät myös käyttäjäpalautetta, joiden perusteella voi miettiä omia valintojaan.”

4) Voisiko pieni web-alan yritys hyödyntää Web Platform Installeria jotenkin liiketoiminnassaan? Millaisia tuotteita voisi levittää Web Platform Installerin avulla? Voisiko joku kotimainen julkaisujärjestelmä vaikka julkaista tuotteensa palvelun kautta asiakkaille kokeiltavaksi?

“Ensisijainen hyöty työkalun käytössä on sovelluksen helppo asennus kaikkine tarvittavine komponentteineen, jolloin pääsee nopeasti tutustumaan itse tuotteeseen, eikä aikaa kulu järjestelmän kasaamiseen. Saman työkalun avulla voi myös julkaista omia sovelluksiaan paketoituna helposti asennettavaan muotoon. Palvelu ottaa vastaan maksuttomia sovelluksia jaettavaksi globaleille markkinoille, joten tuo voi olla yksi hyvä kanava lisää oman sovelluksen markkinointiin.”

5) Kenen tuotetta kannattaisi kokeilla ehdottomasti?

“Web kehittäjien ja edistyneiden käyttäjien kannattaa kokeilla tuotetta, koska se nopeuttaa päätöksentekoa sovellusten ja työkalujen valinnassa.”

Yhteenveto: Kenen pitäisi kokeilla Web Platform Installeria ja miksi?

Microsoftilla on monenlaisia tuotteita ja monenlaisia tavoitteita. Web Platform Installer kuuluu palvelinpuolen tuoteratkaisuihin, joiden tavoitteena on saada Windows-palvelimille lisää käyttäjiä ja enemmän näkyvyyttä. Suorana kohderyhmänä ovat esimerkiksi Nebulan ja Louhin kaltaiset hosting-yritykset, joiden Microsoft luonnollisesti haluaisi ryhtyvän käyttämään enemmän tuotteitaan ja palvelinratkaisujaan. Web-kehittäjille ja myös web-suunnittelijoille Web Platform Installer tarjoaa poikkeuksellisen helpon tavan päästä tutkimaan erilaisten web-julkaisujärjestelmien toimintaa omalla koneellaan.

Erityisen kiinnostava Web Platform Installer on .Net-julkaisujärjestelmätuotteista kiinnostuneille. Tarjolla kun on Umbracoa, DotNetNukea, mojoPortalia ja monia muita .Net-julkaisujärjestelmiä. Samalla vaivalla voi helposti kokeilla myös kilpailijoita Drupalia, Joomlaa, WordPressiä ja vaikkapa SilverStripeä.

Osaavalle kehittäjäkaverille Web Platform Installer ei tuo isoja hyötyjä, koska tämän kaiken on voinut toki aiemminkin tehdä pienellä askartelulla. Mutta jos ympäristöjen asentelu ja konfigurointi ei kiinnosta, niin Web Platform Installer hoitaa tarvittavat systeemit ohjatusti pystyyn nopeasti. Alan opiskelijoillekin työkalu voi olla mielenkiintoinen väylä päästä kokeilemaan monenlaisia tuotteita helposti. Täysin kehitystyötä tuntemattoman konseptisuunnittelijan tosin kannattaa varautua siihen, että kaikkien järjestelmien asentaminen ei onnistu Web Platform Installerillakaan täysin ilman esimerkiksi tietokantojen konfiguroinnin tuntemista.

Uudenlainen jakelukanava kotimaisille ohjelmistotuotteille?

Kotimaisille tuotefirmoillekin Web Platform Installer voi tarjota pienen markkinaraon, koska kuka tahansa voi tarjota omaa tuotettaan Web Platform Installerin valikoimiin. Näin palvelu toimisi yhtenä markkinointi- ja jakelukanavana. Esimerkiksi mainituista julkaisujärjestelmistä Kentico on täysin kaupallinen tuote, josta on saatavilla hyvin riisuttu ilmaisversio. Tämä ilmaisversio on jakelussa Web Platform Installerin kautta ja mahdollistaa helpon vertailun avoimen lähdekoodin kilpailijoihin. Kotimaisistakin julkaisujärjestelmätoimijoista joku voisi tehdä omasta tuotteestaan riisutumman version ja antaa sen käyttöön ilmaiseksi Web Platform Installerin kautta.

Ei galakseja räjäyttävä palvelu, mutta kätevä apuväline monelle toimijalle

Web Platform Installer ei valitettavasti vielä edusta sellaisenaan mitään suurta mullistusta web-kehityksessä, mutta tarjoaa pienen sukelluksen siihen mitä kaikkea erilaiset pilvimallin mukaan rakennetut palvelut voivat parhaimmillaan tarjota. Web Platform Installer tarjoaa tällä hetkellä ainakin pienemmille digitoimistoille ja itsenäisille web-kehittäjille helpon tavan vertailla ja tutustua laajaan kirjoon suosituimpia avoimen koodin web-julkaisujärjestelmiä.

Microsoftilla on taustalla kaupallinen intressi, mutta palvelun tavoitteena on myös parantaa Microsoftin mainetta toimijana jota web-kehittäjien kannattaa seurata. Web Platform Installer on hyvä esimerkki työkalusta jonka saa ilmaiseksi käyttöön ja josta voi olla jopa huomattavaa hyötyä asiakasprojektien alkuvaiheissa tai erilaisissa demotarkoituksissa.

Disclaimer: Microsoft on Vierityspalkki.fi-sivuston kaupallinen sponsori. Sponsorointi mahdollistaa ehdottaa juttuaiheita toimitukselle. Aloite tehdä blogiin juttu nimenomaan Web Platform Installerista on lähtöisin Microsoftilta ja Microsoft on esitellyt tuotetta jutun tehneelle toimittajalle. Jutun näkökulma, kysymykset ja Vierityspalkin kirjoittajan kannanotot ovat luonnollisesti täysin kirjoittajan omia. Ja edelleen – jutun kirjoittaja työskentelee Microsoft-integraattorin palveluksessa julkaisujärjestelmiin erikoistuneena konsulttina.

  1. toisenveneenmies says:

    Täytyy tähän sanoa että kone pysyy paljon vikkelämpänä ja alustoja tuhansia enemmän + nopeampi saada käyntiin kun asentaa vmwareplayerin ja lataa sopivan “appliancen” sopivalla softalla.

    Näitä löytyy wordpress, drupac, tuhansia cms:iä ym.
    Näin omaan käyttikseen ei asennu turhia kikkareita.