Frontend Finland kokoontui ensimmäisen kerran

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Videot WordPress ja isot sivustot -seminaarista.

Suomalaisten frontend-kehittäjien spontaanisti organisoitunut yhteisö aloitti toimintansa räväkästi eilen illalla (15.9.2010). Paikalle saapui noin 50 henkeä, mutta paljon enemmän olisi ollut halukkaita.

Samuli Hakoniemen, Janne Aukian, Harri Kilpiön, Timo Koolan ja Marcus Malkan pyörittämän Frontend Finlandin ensimmäiseen tapahtumaan osallistui ainostaan miehiä, mikä on hiukan hälyttävää. Ei kai modernien käyttöliittymien kehittäminen saisi olla ainostaan miesten yksinoikeus?

Suurin osa paikalla olleista tunnusti tehneensä ainakin jonkin verran backend-kehitystä. Paikalla oli jonkin verran myös designtaustaisia ihmisiä, mutta kuitenkin vähemmistö. Huipputason frontend-kehitys webissä vaatiikin nykyisin huomattavasti entistä enemmän ohjelmointitaitoja, joten jakauma ei yllätä. Silti, molempia osaamisia todella tarvitaan.

Neljä puheenvuoroa

Matti Paksula aloitti SVG-vektorigrafiikkastandardista, canvas-pikselipiirtorajapinnasta ja niiden käyttämisestä JavaScriptillä (esityksen kalvot). Näkökulma oli hiukan akateeminen, eikä sellaisenaan välttämättä kylmään bisnekseen sovellettavissa, mutta valaisi havainnollisesti standardien optimaalisten käyttökohteiden eroja.

Toisena esiintyneet HammerKitin edustajat esittelivät verkkosivujenrakentelutuotettaan. Yleisöä tuntui kiinnostavan enemmän palvelun liiketoiminta ja tietoturva kuin käyttöliittymä. JavaScript jäi esityksessä valitettavasti jQueryn ja sen laajennusten maininnan tasolle.

Seuraavaksi tutustuttiin 3D-grafiikan rautakiihdytetyn piirtämisen mahdollistavaan WebGL:ään (esityksen kalvot). Ilmari Heikkisen humoristinen esitystyyli vetosi yleisöön. OpenGL:ään pohjaavan WebGL:n selaintuki on vielä varsin heikko, joten käytännön sovelluksia ei ihan lähiaikoina tulla paljon tekemään.

Illan päätti Reaktorin Eero Anttila esitteli käytännönläheisesti JavaScript-sovelluksen testivetoista kehitystä. Koodia oli vaikea nähdä tilan perälle asti, mutta hyvin selostettu koodaussessio pelasti paljon.

Varsinaisen tilaisuuden jälkeen oli halukkaille tarjolla jatkot Reaktorin saunassa.

Joko se päättyi?

Kokonaisuutena tilaisuuden henki oli positiivinen ja suomalaisittain ajatellen yllättävän keskusteleva. Yleisö tuntui nauttivan samanhenkisten ihmisten tapaamisesta. Tilaisuudelle oli selvästi ollut tilausta.

Kenties seuraavalla kerralla Frontend Finland löytää isommat tilat, jotta kaikki halukkaat mahtuvat mukaan. Asian ei pitäisi loppua kesken. Järjestäjät nimittäin uskovat, että maasta löytyy valtava määrä eri alueiden asiantuntijoita sekä teknisiä ratkaisuja, jotka saavat huomiota ulkomailla, mutta eivät Suomessa.

Vapaaehtoisvoimin toimiva Frontend Finland toivoo palautetta tapahtumasta ja kaikki apu tulevien tilaisuuksien järjestämisessä on tervetullutta.

(*toim. huom. linkkejä poistettu toimimattomina)



Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

  • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

    Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


    Kaikki artikkelit

  • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

    Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


    Selaa toimistojen julkaisuja

  • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

    Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


    Tilaa uutiskirje

  • 31 kokenutta digitoimistoa

    on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


    Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun