Frontend Finland kokoontui ensimmäisen kerran 15.9.2010

Aki Björklund

Suomalaisten frontend-kehittäjien spontaanisti organisoitunut yhteisö aloitti toimintansa räväkästi eilen illalla. Paikalle saapui noin 50 henkeä, mutta paljon enemmän olisi ollut halukkaita.

Samuli Hakoniemen, Janne Aukian, Harri Kilpiön, Timo Koolan ja Marcus Malkan pyörittämän Frontend Finlandin ensimmäiseen tapahtumaan osallistui ainostaan miehiä, mikä on hiukan hälyttävää. Ei kai modernien käyttöliittymien kehittäminen saisi olla ainostaan miesten yksinoikeus?

Suurin osa paikalla olleista tunnusti tehneensä ainakin jonkin verran backend-kehitystä. Paikalla oli jonkin verran myös designtaustaisia ihmisiä, mutta kuitenkin vähemmistö. Huipputason frontend-kehitys webissä vaatiikin nykyisin huomattavasti entistä enemmän ohjelmointitaitoja, joten jakauma ei yllätä. Silti, molempia osaamisia todella tarvitaan.

Neljä puheenvuoroa

Matti Paksula aloitti SVG-vektorigrafiikkastandardista, canvas-pikselipiirtorajapinnasta ja niiden käyttämisestä JavaScriptillä (esityksen kalvot). Näkökulma oli hiukan akateeminen, eikä sellaisenaan välttämättä kylmään bisnekseen sovellettavissa, mutta valaisi havainnollisesti standardien optimaalisten käyttökohteiden eroja.

Toisena esiintyneet HammerKitin edustajat esittelivät verkkosivujenrakentelutuotettaan. Yleisöä tuntui kiinnostavan enemmän palvelun liiketoiminta ja tietoturva kuin käyttöliittymä. JavaScript jäi esityksessä valitettavasti jQueryn ja sen laajennusten maininnan tasolle.

Seuraavaksi tutustuttiin 3D-grafiikan rautakiihdytetyn piirtämisen mahdollistavaan WebGL:ään (esityksen kalvot). Ilmari Heikkisen humoristinen esitystyyli vetosi yleisöön. OpenGL:ään pohjaavan WebGL:n selaintuki on vielä varsin heikko, joten käytännön sovelluksia ei ihan lähiaikoina tulla paljon tekemään.

Illan päätti Reaktorin Eero Anttila esitteli käytännönläheisesti JavaScript-sovelluksen testivetoista kehitystä. Koodia oli vaikea nähdä tilan perälle asti, mutta hyvin selostettu koodaussessio pelasti paljon.

Varsinaisen tilaisuuden jälkeen oli halukkaille tarjolla jatkot Reaktorin saunassa.

Joko se päättyi?

Kokonaisuutena tilaisuuden henki oli positiivinen ja suomalaisittain ajatellen yllättävän keskusteleva. Yleisö tuntui nauttivan samanhenkisten ihmisten tapaamisesta. Tilaisuudelle oli selvästi ollut tilausta.

Kenties seuraavalla kerralla Frontend Finland löytää isommat tilat, jotta kaikki halukkaat mahtuvat mukaan. Asian ei pitäisi loppua kesken. Järjestäjät nimittäin uskovat, että maasta löytyy valtava määrä eri alueiden asiantuntijoita sekä teknisiä ratkaisuja, jotka saavat huomiota ulkomailla, mutta eivät Suomessa.

Vapaaehtoisvoimin toimiva Frontend Finland toivoo palautetta tapahtumasta ja kaikki apu tulevien tilaisuuksien järjestämisessä on tervetullutta.