Uusi julkaisu luupin alla: Takaisintoimeen.fi

Perttu Tolvanen

Uudet julkaisut –palstan viimeisin julkaisu* on Morning Digital Designin* suunnittelema ja Crasmanin toteuttama Takaisintoimeen.fi*.

image

Sivusto on sairaalatarvikkeita valmistavan Abbott Oy:n organisoiman yhteistyöprojektin lopputulos, jossa on taustalla useita eri toimijoita. Sivusto ohjeistaa, opastaa ja pyrkii tukemaan työhön palaavia työntekijöitä.

Sivuston navigaatioratkaisut ovat selkeitä, vaikkakin hieman poikkeavia. Esimerkiksi etusivulle johtava linkki on sijoitettu täysin tavallisen käytännön vastaisesti oikeaan ylänurkkaan. Navigaatio tosin on monelta muilta osin toimiva ja esimerkillinen. Jokainen osio avaa tyylikkäästi alakohdat näkyvästi päänavigaatiopalkin alapuolelle.

image

Myös tärkeimpiä linkkejä on nostettu hyvin esille. Suosituimmat sisällöt –nosto seuraa mukana kaikilla sivuilla näkyvällä paikalla ja sivuston alatunniste (footer) on valjastettu järkevään käyttöön. Alatunnisteeseen on nostettu pysyvät linkkilistat sivuston tärkeimpien kohderyhmien tärkeimmistä sisällöistä.

image

Sisällöllisesti palvelu myös linkittää poikkeuksellisen hyvin ulkopuolisiin sivustoihin ja tarjoaa tietoa hyvin pureskellussa muodossa. Runsas ulospäin linkitys pitää myös huolen tietojen ajantasaisuudesta, kun sivusto ei luota pelkästään itse tuotettuun sisältöön. Ainut merkittävä ominaisuuspuute on RSS-syötteiden puuttuminen palvelusta, joten hyvää uutisointia ei ole käytännössä mahdollista seurata helposti.

Sivustolla on käytetty otsikkofonttien tyylittelyyn Cufon-kirjastoa, jonka avulla otsikot on saatu tyylikkäämmiksi ja otsikoissa on voitu käyttää erikoisfontteja. Tämä ratkaisu on kuitenkin hieman ristiriidassa tekstikoon muuntotoiminnon kanssa, koska jos käyttäjä päättää suurentaa tekstiä, niin vain leipäteksti ja osa navigaatioelementeistä suurenee. Tämä johtaa ajoittain hajoavaan leiskaan, kuten kuvasta voi huomata.

image

Tekstikoon muuntotoiminto lieneekin yksi eniten toistuvimmista väittelykohteita verkkopalveluprojekteissa. Osa web-ammattilaisista on sitä mieltä, että selaimen perustoimintoja ei tulisi monistaa turhaan jokaisen verkkopalvelun omaan käyttöliittymään. Toiset ovat sitä mieltä, että harva käyttäjä osaa käyttää selaimensa zoomaustoimintoja ja siksi tekstikoon muuntotoiminnot tulee sijoittaa verkkopalvelun käyttöliittymään. Takaisintoimeen.fi –sivusto* voi hyvinkin olla kohderyhmältään sellainen jossa tuo toiminto on hyvin perusteltu ja tarpeellinen. Tällöin pitäisi kuitenkin huolehtia siitä, että toiminto kattaa kaikki keskeiset tekstisisällöt ja ulkoasu kestää tekstikoon kasvattamisen. Mikäli näin ei tehdä, niin toiminto kannattaisi jättää sivuston ominaisuuksien ulkopuolelle ja luottaa selainten tarjoamiin toimintoihin. Takaisintoimeen.fi –sivusto edustaa tässä kohtaa hyvin tyypillistä kompromissiratkaisua, jossa toiminto on otettu mukaan sivustolle, mutta sen toimintaa ei ole optimoitu. Parempi olisi tehdä toiminto kunnolla, tai sitten jättää se pois.

Arvosana: Erittäin hyvä.

Perustelut: Takaisintoimeen.fi on tyylikäs ja moderni sivusto, joka toteuttaa pääosin hyvän web-käytettävyyden periaatteita. RSS-syötteiden puuttumista voi pitää informatiivisella sivustolla vakavana puutteena, joten kokonaisarvosana jää kiitettävästä. Kannattaa tutustua verkkopalveluun*.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

  1. Ville says:

    Tuo etusivun karuselli (,jossa tällä hetkellä Conny Karlssonin esittely komeilee) jäi ainakin itselle hieman oudoksi. Nuolet, joiden tarkoitus ilmeisesti on vaihtaa sisältöä karusellissa, näyttävat olevan disabloituna… Miksi ovat ylipäänsä näkyvissä täsmälleen samanlaisena kuin aktiiviset nuolet? Ilmeisesti toteutusvaiheessa on vain “unohtunut” tehdä tyylit noille disabloiduille eteen-taakse nuolille. Toinen vaihtoehto on, että sisältöä ei ole keksitty riittävästi karusellia varten :) Henkilökohtaisesti ko. karusellista ja sitä myötä koko sivustosta jäi rikkinäinen vaikutelma.

  2. Ville says:

    Lisäksi yllekirjoittaneessa herätti ihmetystä navigaatio, etenkin toisen tason navigaation osalta ajankohtaista sivulla. Sivusto varaa tilan navigaatiolle, jota ei ole. Henkilökohtaisesti ainakin jäi se vaikutelma, että tässä pitäisi olla jonkinlainen navigaatio, mutta se ei nyt vain toimi koska sisältö ei näy.