Uusi julkaisu luupin alla: Takaisintoimeen.fi

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 14 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Uudistunut Tulli.fi on reilusti asiointikanava - eikä vain viraston verkkosivu.

Uudet julkaisut –palstan viimeisin julkaisu* on Morning Digital Designin* suunnittelema ja Crasmanin toteuttama Takaisintoimeen.fi*.

image

Sivusto on sairaalatarvikkeita valmistavan Abbott Oy:n organisoiman yhteistyöprojektin lopputulos, jossa on taustalla useita eri toimijoita. Sivusto ohjeistaa, opastaa ja pyrkii tukemaan työhön palaavia työntekijöitä.

Sivuston navigaatioratkaisut ovat selkeitä, vaikkakin hieman poikkeavia. Esimerkiksi etusivulle johtava linkki on sijoitettu täysin tavallisen käytännön vastaisesti oikeaan ylänurkkaan. Navigaatio tosin on monelta muilta osin toimiva ja esimerkillinen. Jokainen osio avaa tyylikkäästi alakohdat näkyvästi päänavigaatiopalkin alapuolelle.

image

Myös tärkeimpiä linkkejä on nostettu hyvin esille. Suosituimmat sisällöt –nosto seuraa mukana kaikilla sivuilla näkyvällä paikalla ja sivuston alatunniste (footer) on valjastettu järkevään käyttöön. Alatunnisteeseen on nostettu pysyvät linkkilistat sivuston tärkeimpien kohderyhmien tärkeimmistä sisällöistä.

image

Sisällöllisesti palvelu myös linkittää poikkeuksellisen hyvin ulkopuolisiin sivustoihin ja tarjoaa tietoa hyvin pureskellussa muodossa. Runsas ulospäin linkitys pitää myös huolen tietojen ajantasaisuudesta, kun sivusto ei luota pelkästään itse tuotettuun sisältöön. Ainut merkittävä ominaisuuspuute on RSS-syötteiden puuttuminen palvelusta, joten hyvää uutisointia ei ole käytännössä mahdollista seurata helposti.

Sivustolla on käytetty otsikkofonttien tyylittelyyn Cufon-kirjastoa, jonka avulla otsikot on saatu tyylikkäämmiksi ja otsikoissa on voitu käyttää erikoisfontteja. Tämä ratkaisu on kuitenkin hieman ristiriidassa tekstikoon muuntotoiminnon kanssa, koska jos käyttäjä päättää suurentaa tekstiä, niin vain leipäteksti ja osa navigaatioelementeistä suurenee. Tämä johtaa ajoittain hajoavaan leiskaan, kuten kuvasta voi huomata.

image

Tekstikoon muuntotoiminto lieneekin yksi eniten toistuvimmista väittelykohteita verkkopalveluprojekteissa. Osa web-ammattilaisista on sitä mieltä, että selaimen perustoimintoja ei tulisi monistaa turhaan jokaisen verkkopalvelun omaan käyttöliittymään. Toiset ovat sitä mieltä, että harva käyttäjä osaa käyttää selaimensa zoomaustoimintoja ja siksi tekstikoon muuntotoiminnot tulee sijoittaa verkkopalvelun käyttöliittymään. Takaisintoimeen.fi –sivusto* voi hyvinkin olla kohderyhmältään sellainen jossa tuo toiminto on hyvin perusteltu ja tarpeellinen. Tällöin pitäisi kuitenkin huolehtia siitä, että toiminto kattaa kaikki keskeiset tekstisisällöt ja ulkoasu kestää tekstikoon kasvattamisen. Mikäli näin ei tehdä, niin toiminto kannattaisi jättää sivuston ominaisuuksien ulkopuolelle ja luottaa selainten tarjoamiin toimintoihin. Takaisintoimeen.fi –sivusto edustaa tässä kohtaa hyvin tyypillistä kompromissiratkaisua, jossa toiminto on otettu mukaan sivustolle, mutta sen toimintaa ei ole optimoitu. Parempi olisi tehdä toiminto kunnolla, tai sitten jättää se pois.

Arvosana: Erittäin hyvä.

Perustelut: Takaisintoimeen.fi on tyylikäs ja moderni sivusto, joka toteuttaa pääosin hyvän web-käytettävyyden periaatteita. RSS-syötteiden puuttumista voi pitää informatiivisella sivustolla vakavana puutteena, joten kokonaisarvosana jää kiitettävästä. Kannattaa tutustua verkkopalveluun*.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

3 kommenttia on “Uusi julkaisu luupin alla: Takaisintoimeen.fi”

 1. Jaakko Knuutila

  Titlet/meta descriptionit kun vielä saisi kuntoon, niin paranisi tuo hakukonenäkyvyyskin.

 2. Tuo etusivun karuselli (,jossa tällä hetkellä Conny Karlssonin esittely komeilee) jäi ainakin itselle hieman oudoksi. Nuolet, joiden tarkoitus ilmeisesti on vaihtaa sisältöä karusellissa, näyttävat olevan disabloituna… Miksi ovat ylipäänsä näkyvissä täsmälleen samanlaisena kuin aktiiviset nuolet? Ilmeisesti toteutusvaiheessa on vain “unohtunut” tehdä tyylit noille disabloiduille eteen-taakse nuolille. Toinen vaihtoehto on, että sisältöä ei ole keksitty riittävästi karusellia varten :) Henkilökohtaisesti ko. karusellista ja sitä myötä koko sivustosta jäi rikkinäinen vaikutelma.

 3. Lisäksi yllekirjoittaneessa herätti ihmetystä navigaatio, etenkin toisen tason navigaation osalta ajankohtaista sivulla. Sivusto varaa tilan navigaatiolle, jota ei ole. Henkilökohtaisesti ainakin jäi se vaikutelma, että tässä pitäisi olla jonkinlainen navigaatio, mutta se ei nyt vain toimi koska sisältö ei näy.

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun