Sosiaali- ja terveysministeriön verkkopalvelu uudistui

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 15 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Talouselämä uudistui verkossa rauhallisemmaksi - vai uudistuiko?.

Sosiaali- ja terveysministeriön verkkopalvelu uudistui maanantaina. Verkkopalvelu-uudistuksen toteuttajana oli julkaisujärjestelmätoimittaja CH5 Finland*. Palvelun sisällönhallintajärjestelmänä otettiin käyttöön CH5 Finlandin Navigo Portal -tuote*. Verkkopalvelun vaatimusmäärittelyä on ollut tekemässä konsulttitoimisto Steerco*, joka on tukenut projektia myös sisältö- ja rakennesuunnittelussa sekä käyttöliittymäsuunnittelussa.

stm

Verkkopalvelussa ovat uutiset merkittävässä roolissa ja tiedotteiden luettavuuteen on panostettu. Palvelusta on tarjolla myös monipuoliset RSS-syötteet* ja palvelun uusimmat sisällöt saa tilattua myös sähköpostiin*. Myös hakuominaisuuksiin ja sisältöjen metatietoihin on projektissa kiinnitetty tavallista enemmän huomiota:

“Järjestelmään luotiin hakuominaisuudet, joissa tieto luokitellaan muun muassa asiasanojen, aihealueiden ja julkaisuryhmien perusteella. Yhteystietohakemisto on integroitu Sosiaali- ja terveysministeriön henkilöhakemistoon. Verkkopalvelun kautta on mahdollista tilata tiedotteet, kuntainfot tai julkaisut sähköpostiin, joko ilmestymishetkellä tai viikoittaisena koosteena.”

Verkkopalvelun todetaan vastaavan julkishallinnon palveluilta edellytettäviä laatukriteereitä*. Kokonaisuutena palvelu vaikuttaakin hyvin viimeistellyltä kokonaisuudelta joka ei loista erikoisuuksilla, mutta toteuttaa palvelutehtävänsä mallikkaasti.

Palvelu-uudistuksessa on tosin yksi kovin omituinen seikka. Uudistuksesta kertovassa STM:n tiedotteessa* todetaan seuraavaa:

“Vanhoille sivuille vievät suorat linkit eivät enää toimi. Pyydämme päivittämään vanhentuneet linkit.”

Loppuiko projektilta rahat kun olisi pitänyt ryhtyä listaamaan tarvittavia uudelleenohjauksia? Ei tuollaisia pyyntöjä voi nimittäin oikeasti esittää. Ei vuonna 2009 voi enää tehdä noin isoja verkkopalvelu-uudistuksia ilman, että hoidetaan uudelleenohjaukset kuntoon. Vai voiko?

Valitettavasti komean verkkopalvelu-uudistuksen työlistalta on jäänyt ilmeisesti uupumaan yksi aivan keskeinen työkokonaisuus.

(*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina, koska selvästi STM ei ole myöskään seuraavissa uudistuksissa osannut tehdä uudelleenohjauksia.)

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!

8 kommenttia on “Sosiaali- ja terveysministeriön verkkopalvelu uudistui”

 1. Helsingin kaupungin verkkosivuillahan oli ihan sama juttu taannoin. On vissiin liian paljon vaadittu, että uudelleenohjauksestakin huolehdittaisiin.

 2. Tervetulleita uudistuksia nämä virastojen ja muiden julkisten tahojen uudistukset. Jälleen kerran jäin silti kaipaamaan jäsenneltyjä hakutuloksia. Haku on varmasti yksi tärkeimmistä sivustoelementeistä virastojen laajoilla sivustoilla ja silti sen toteutus on yleensä heikoimmasta päästä. Aika paljon joutuu hakija näkemään vaivaa, että löytää pitkästä hakutuloslistasta etsimänsä asian.

 3. Hakutoiminto vaikuttaa tosiaan aika suoraan paketista vedetyltä. Esimerkiksi “lääkehuolto” sanalla haettaessa saa aika vaikeasti tulkittavan listauksen eteensä:
  *linkki poistettu toimimattomana*

  Tarkoitatko muuten jäsennellyllä hakutuloslistauksella sellaista joka ilmaisee per tulos että minkätyyppisestä sisällöstä on kyse (esim onko video, dokumentti, blogiartikkeli, ohjesivu, artikkelisivu ym) vai tarkoitatko tuollaista Apple.com-hakukoneen tyyppistä tulossivua jossa tuloksia ei listatakaan yhteen listaan vaan ryhmitellen sisältölähteen mukaan?

  Tuossa saitissa jäinkin eniten juuri miettimään sitä, että miten taustalla olevaa metatietomallia käytetään sivustolla? Jos sitä ei käytetä haun parantamisessa, esim rajauksien tarjoamisessa tai tulossivun selkeyttämisessä, niin näkyykö se sitten jotenkin tuolla saitilla esim. “aiheeseen liittyvät sisällöt” tyyppisissä toiminnoissa – vai onko saitilla vain takana hieno metatietomalli jota ei käytännössä hyödynnetä vielä mihinkään (mikä on kyllä yllättävän yleistä)?

 4. Jäsentelyllä en varsinaisesti tarkoittanut mitään täsmälleen tietyn tyyppistä asettelua hakutuloksille. Vaihtoehtojahan on paljonkin. Kevyemmillä sivustoilla yksinkertainen sisältölähde-logiikka toimii kohtuullisen hyvin; eli jaotellaan tulokset sivuston sisäisten kokonaisuuksien mukaan. Toimii, kun sisältömäärä ei nouse pilviin, eikä haluta panostaa kunnolla haun toteutukseen.

  Metatietojen hyväksikäyttö tulosten priorisoinnissa, ennakoiva haku (yleishyödyllisillä sivustoilla usein tärkeä), sisältölähde-jaottelu sekä selkeä tuloskohtainen aihe-esittely riittäisivät mainiosti vähentämään löytämisen vaikeutta.

  Verkkopalveluiden hakutoiminnot ovat kauttaaltaan sellainen elementti, joka on syystä tai toisesta mielletty täysin toissijaiseksi asiaksi. Huh, jos joku vielä kehtaa pyytää lisähintaa haun suunnittelusta. Eiköhän tämäkin tulevaisuudessa muutu, kun tajutaan, että ihmisten lyhytjänteisyys pätee myös hakuihin, eikä pelkästään “kahden naksautuksen” sääntöön.

 5. Tätä kirjoitettaessa STM:n Google-tuloksen kahdeksasta sitelinkistä seitsemän johtaa rikkinäiselle sivulle.

  http://www.google.com/search?q=sosiaali-+ja+terveysministeri%F6

  Pari veromarkkaa olisi voinut uhrata tosiaan vielä tuohon puuhaan :-(

 6. Optimointispede

  Jos vaatimusmäärittelyssä ei ole ymmärretty vaatia, ja toimittajalle ei ole maksettu asian hoitamisesta, niin siinähän se sitten on.

  RewriteRule ^Resource\.phx/vastt/tyosj/tsindex\.htx$ /uusiosoite/ [R=permanent,L]

  eikä 404:nen ole kauhean kiva… se on toinen johka olisi voinut kiinnittää huomiota.

  : (

 7. Ongelma taitaa piillä siinä, että tuo uudelleenohjauksien kartoitus on nimenomaan asiakkaan homma (tai sisällöntuotannosta vastaavan organisaation). Verkkopalvelun ja sisällönhallintajärjestelmän vaatimusmäärittelyhän ei kata tuota uudelleenohjauslistaa – eikä tulekaan kattaa koska ei sitä projektin alkuvaiheessa kannata tehdä (Steerco on tehnyt vaatimusmäärittelyn joskus vuonna 2007, palvelu julkaistiin 2009).

  Alkuperäinen projektin tarjouspyyntö löytyy tuolta (liitteet ovat jo arkistoituneet):
  *linkki poistettu toimimattomana*

  Uudelleenohjauksien hoitaminen kuntoon liittyy toki myös teknisen toimittajan ammattitaitoon. Osaava toimittaja joka huolehtii myös asiakkaan onnistumisesta uskaltaa vaatia tätä listaa asiakkaalta.

  Ja asiakkaan se lista niistä uudelleenohjauksista pitää toimittaa. Tekninen toimittaja ei sitä voi osata hoitaa (koska pitää tuntea sisältö).

  Minkä tahansa tietojärjestelmän käyttöönotto on ensisijaisesti asiakkaan vastuulla. Teknisen toteuttajan näkökulmasta käyttöönotto voi olla teknisesti täydellinen, ja silti palvelun/tietojärjestelmän käyttäjät voivat olla totaalisen hermostuneita huonosti tiedotettuun ja jalkautettuun järjestelmään.

  STM:n kannattaisi nyt soveltaa pientä kriisinhallintaa asian osalta ja laittaa ainakin Googlen indeksoimat tärkeimmät linkit kohdalleen (kts. Leevi Kokon kommentti) ja sitten vähintään louhia palvelinlogeista muutama sata eniten virhetilanteisiin johtavaa pyyntöä ja tutkia mihin nämä kannattaisi johdattaa ja sitten laittaa uudelleenohjaukset paikalleen.

  Kuinkahan paljon Google mahtaa muuten rangaista tuollaisesta puskutraktorimoodilla tehdystä saittiuudistuksesta?

 8. STM:n palautejärjestelmän kautta sain vastauksen kun kommentoin asiaa heille kohteliaasti. Vastaus oli edelleen sama, eli “rakenne on täysin uudistunut” ja siksi vanhat linkit eivät toimi. Ilmeisesti julkaisuihin on uudelleenohjaukset tehty, koska näiden osoitteet ovat kuulemma säilyneet ennallaan.

  Sisällöllisen uudistuksenkin kohdalla linkit pitäisi kyllä säilyttää toimivina. Tuskin STM:n toiminta organisaationa on niin paljon muuttunut ettei aikaisemman sivuston sisällöille löytyisi mitään vastineita uudelta sivustolta. Tai vaikka vastinetta ei todellakaan löytyisi, niin uudelleenohjaus tulisi suorittaa johonkin järkevälle virhesivulle tai jonkin osion pääsivulle.

  Nyt vanhat osoitteet on sentään uudelleenohjattu tuohon uudistuksesta kertovaan info-sivuun (www-stm-fi/verkkopalvelu_uudistus). Parannus edelliseen tilanteeseen sentään.

  Edelleen todella organisaatiolähtöinen tapa hoitaa uudistusta.

  *linkkejä poistettu toimimattomina*

Kommentointi on suljettu.Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen kävijöistä

 • 1140+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.

 • 29 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen.

Siirry takaisin sivun alkuun