Viihteen monimedia Stara.fi toi mainoskatkot videopodcasteihin

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 16 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Verkkokaupat panostavat elämyksellisyyteen.

Monimediainen viihdejulkaisu Stara.fi ja Hartwall toivat kesällä mainoskatkot videopodcasteihin. Kokemukset Jaffan kesäkampanjasta olivat “hyvin rohkaisevia”, sanoo Stara.fin toimitusjohtaja-päätoimittaja Jocka Träskbäck Vierityspalkille sähköpostihaastattelussa.

Mainokset näkyvät Staran videoinserttien yhteydessä Staran NettiTV:ssä sekä mobiililaitteissa, kuten iPodeissa, iPhoneissa ja eräisiin uusimpiin Nokian matkapuhelimiin saatavilla olevassa Video Center -sovelluksessa.

Nokia Video Center on merkittävä yhteistyökumppani. Stara oli ensimmäinen suomalainen sisällöntuottaja ko. sovelluksessa maaliskuussa 2008.

Perusperiaatteena on tässäkin mainosmuodossa kontaktihinta suhteessa huomioarvoon. Varsinkin mobiililaitteessa katsottuna video saa katsojan jakamattoman huomion ja videoiden katsominen kännykästä on tällä hetkellä myös trendikästä, Träskbäck sanoo

Träskbäck uskookin, että omalle päätelaitteelle ladattavien ohjelmien yhteydessä mainostamisesta tulee tavallista verkkokampanjan osana. Toistaiseksi videopodcastmainosmyynnissä on haastetta:

Mediatoimistoissa ei usein tiedetä, mikä podcast tai videopodcast on

Kampanjaa tuki myös bannerikampanja Staran verkkosivuilla. Videomainosten myynnistä vastaa Staran yhteistyökumppani Verkossa Media Oy*.

Stara.fi ehti ensimmäisenä (ja toistaiseksi ainoana?) Suomessa kaupallistamaan myös audiopodcastit lokakuussa 2005.

Sisällöntuotannossa Stara.fi tekee yhteistyötä Syvällä Pelissä -ryhmän kanssa, joka on tuottanut DVD-musiikkilehteä jo parin vuoden ajan. Träskbäckin itsensä lisäksi videojuttuja tekee kaksi muuta toimittajaa. Freelancer-kuvaajia on nyt käytössä neljä, joista kaksi myös leikkaa.

Kalustona on kaksi HDTV-kameraa lisävarusteineen. Kamerana on Sony HVR-A1E ja haastattelumikrofonina EV RE50B. Lisäksi on suuntamikkejä, valoja ja “muuta tarvittavaa sälää”, Träskbäck luettelee. Leikkaussoftana on Final Cut Pro ja kannettavassa Final Cut Express HD.

On demand – sisällön jakeluformaatin haluttiin sopivan sellaisenaan kaikkiin päätelaitteisiin. Nyt sama tiedosto käy sekä verkkoon, Nokian matkapuhelimiin että iTunesille.

Kaikki materiaali kuvataan tv-tasoisena myöhempää arkistokäyttöä ajatellen.

Videoiden latausmäärissä on suuri hajonta. Tätä kirjoittaessa YouTubessa vajaa 11 000 katselukertaa saanut Stara.fi:n YouTube-kanavan katsotuin klippi, 2007 heinäkuussa julkaistu Sunrise Avenuen insertti, on ladattu Stara.fi:n omalta serveriltä noin 40.000 kertaa, kun joitain videoita on ladattu vain pari tuhatta kertaa. Tämän vuoden hitti on Stara.fin tilastojen mukaan ollut Anna Abreun haastattelu, jossa Anna kertoi seurustelevansa Panu Larnoksen kanssa. Video on ladattu Stara.fi:n palvelimelta nyt noin 17.000 kertaa (YouTubesta vajaa 10 000). Tätä kirjoittaessa sisältö on myös Träskbäckille itselleen tuntemattomasta syystä kadonnut YouTubesta.

YouTube on täydentävä media, josta ei juuri tule kävijöitä saitille.

Stara.fi:n kilpailijoiksi Träskbäck lukee kaikki verkkomediat, joilla on verkossa nautittavaksi tarkoitettua sisältöä sivustollaan. Tämä rajaa pois mm. julkaisut, joiden tarkoituksena on ohjata lukijoita esim. paperilehden tai radiokanavan pariin. Näin kilpailijoita ovat esimerkiksi Findance*, Mesta*, Demi* ja Suosikki*. Mainituista Demillä ja Suosikilla on paperiversiot ja vain Findancella videoita (YouTubessa). Basso Media* voidaan sekin lukea kilpailijaksi, vaikka julkaisujen kohderyhmät eroavatkin toisistaan. Basso on myös lukijamäärissä lähimpänä Staraa verkon ja printin yhteismäärässä mitattuna, vaikka ero onkin selvä, Träskbäck huomauttaa.

Stara aikoo ohittaa painetun Suosikin levikin ensi vuonna. Levikin kasvattamisessa tuo vetoapua yhteistyö S-ketjun kanssa: Stara-lehti on numerosta 1/2008 alkaen S-iltaravintoloiden FunCard-kanta-asiakkaiden virallinen asiakaslehti. Verkossa Staran luvut ovat kymmenkertaiset: Suosikin TNS Metrix – viikkoluvut* ovat ylittäneet 10 000 uniikkia vain kerran tänä vuonna, viikolla 8, kun koko vuoden reilun 60 000 viikkokävijän tuntumassa liikkunut Stara.fi puolestaan piipahti yli 100 000* viikolla 9.

Stara.fi painopiste on verkossa ja mobiilissa.

Monimediallisuudesta yhtenä esimerkkinä on myös Staran oma televisio-ohjelma. Viime kesästä saakka pyörinyttä Stara-ohjelmaa esitetään mm. Kaupunkitelevisio- ja DiggariTV-kaapelikanavilla ympäri maata. Puolen tunnin ohjelmat on koostettu Staran videopodcast-haastatteluista. Kaupunkitelevision näkyvyysalueella on Pirkanmaalla noin 200.000 kotitaloutta.

(*Toim. huom. Linkkejä on poistettu toimimattomina tai sisällön muuttumisen vuoksi.)

Tuija Aalto

Radiotaustainen digimediaihminen, bloggaaja ja podcastaaja (Tuhatsanaa.net, Sulapinta.fi), työkseen kehityspäällikkö YLEn Uudet palvelut - yksikön Tulevaisuus LabissaVierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun