Kuurojen Liitto – verkkosivut
Kuurojen Liitto ry on viittomakielisten kuurojen etu-, asiantuntija- ja palvelujärjestö. Liiton tärkeimpinä tehtävinä on valvoa ja edistää kuurojen yhdenvertaisten mahdollisuuksien toteutumista ja toimia jäsenyhdistyksiensä kattojärjestönä. Kuurojen Liitossa työskentelee noin 60 toimihenkilöä, pääasiassa Helsingissä, mutta henkilöstöä on myös eri puolilla Suomea.
Kuuden eri verkkopalvelun uudistaminen
Kuurojen Liiton verkkopalvelukokonaisuus koostuu useasta verkkosivustosta. Näistä merkittävimmät sivustot ovat Kuurojenliitto.fi ja Viittomakielinenkirjasto.fi. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluva Kuurojen Kansanopistojen sivu irroitettiin uudistuksessa itsenäiseksi verkkopalveluksi.
Projektissa sovitettiin aikaisempaa kiinteämmällä tavalla yhteen kuurojenliitto.fi ja viittomakielinenkirjasto.fi. Verkkopalvelut palvelevat nyt asiakkaitaan entistä selkeämmällä ja visuaalisemmalla tavalla. Uudistetulla sivustolla vierailija näkee yhdellä silmäyksellä koko palvelutarjonnan, tarjottavat kielivalinnat sekä sen, millä sivulla hän kulloinkin verkkopalvelussa on. Koko verkkopalvelukokonaisuus rakennettiin WCAG 2.1 saavutettavuusstandardin mukaisesti.
Viittomakieltä äidinkielenään käyttävät pääkohderyhmänä
Uudistus lähti liikkeelle verkkopalvelukokonaisuuden konseptin suunnittelulla. Ulkoasu- ja käyttöliittymäsuunnitelman valmistuttua kullekin palvelulle jalkautettiin visuaalinen ilme kokonaisilmeestä. Projektin aikana julkaisualusta vaihdettiin Drupalista WordPressiin. Sivuston ylläpitäjille järjestettiin kattava koulutus helppokäyttöisen, mutta uuden sisällönhallintajärjestelmän käytöstä.
Suurin osa sivuston käyttäjistä käyttää viittomakieltä äidinkielenään ja esimerkiksi suomen kielen tulee olla selkeää. Uudistuneelle sivustolle pyrittiin tarjoamaan useita erilaisia käyttäjäpolkuja eri kohderyhmät ja saavutettavuus huomioiden.
Saavutettavuustestausta todellisilla käyttäjillä
Vaikka koko verkkopalvelukokonaisuus rakennettiin WCAG 2.1 saavutettavuusstandardin mukaisesti, saavutettavuutta haluttiin testata vielä todellisten käyttäjien toimesta. Verkkopalvelulle rakennettiin saavutettavuuden näkökulmasta erilaisia testitapauksia. Saadun palautteen pohjalta sivuston elementtien visuaalisuuteen ja sijoitteluun tehtiin toivotut muutokset.
Lue lisää: Järjestön sivustouudistus – kaikki julkaisut Vierityspalkissa