Podcast-suositus Javascript-buumista ja Reactin kestävyydestä

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 3 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Apu360-sovellus on kiinnostava kokeilu A-lehdiltä.

Microsoft-maailmassa hyvin tunnettu podcast, Ikkunastudio, kutsui Webbidevaus.fi-podcastin herrat keskustelemaan Javascript-murroksesta ja etenkin Reactin viimeisistä tuulista. Yhdessä jaksossa ei kovin syvälle ehditä sukeltaa aiheisiin, mutta keskustelu on harvinainen kahden eri maailman välinen kohtaaminen. Microsoft-maailma ja avoimen lähdekoodin projekteja fanittava porukka elävät Suomessa kuitenkin yllättävän erillään toisistaan, vaikka ehkä näin ei tarvitsisi olla, kuten podcastissakin keskustellaan.

>> Kuuntele jakso: #102 Webbidevaus x Ikkunastudio (2.3.2021)

Kummatkin podcastit ovat jo ylittäneet sadan jakson rajapyykin, joten edustavat kotimaisten it-alan podcastien kärkikastia ainakin tuotettujen jaksojen määrässä. Webbidevaus on selvästi nuorempien miesten keskustelushow, joka käsittelee Javascript-koodaamista suurimmassa osassa jaksoissaan. Nimi onkin ehkä hieman hämäävä, koska käytännössä podcast käsittelee 99% Javascriptiä, joka on kuitenkin vain yksi osa-alue webin tekemisessä. Suuri osa jaksoista käsittelee myös nimenomaisesti Reactia, joka on juontajien suosikkityökalu. Ikkunastudio on taas Microsoftin tuotteisiin ja alan yrityksiin keskittyvä podcast, jossa on myös paljon vierailijoita keskustelemassa.

Jaksossa on käsittelyssä muun muassa Reactin riippuvuus Facebookista ja kilpailevat Javascript-ohjelmistokehykset. Keskustelu sivuaa myös sitä, että onko SPA-kehitys jo heilahtanut liian pitkälle, kun viime aikoina on tullut myös vastaliikettä, jossa tekemistä viedään takaisin palvelimen puolelle, ja frontissakin palataan takaisin perinteisempään html:aan ja css:aan.

Asiakkaiden toki kannattaa tämäntyyppisissä podcasteissa huomioida, että tämä on hyvin vahvasti alan sisäistä keskustelua, jossa kehittäjien kokemukset ovat päähuomiossa. Asiakkaiden ja loppukäyttäjien näkökulma ei kummankaan mainitun podcastin ohjelmaan erityisesti kuulu.

Tässä jaksossa tosin käsitellään hieman myös elinkaarta, kustannustehokkuutta ja ratkaisujen kestävyyttä, koska näiden puute on tietysti vaivannut Javascript-maailmaa viime vuosina todella paljon. Moni asiakas on joutunut uudelleenkoodauttamaan sovelluksiaan jopa parin vuoden välein, kun teknologiat ovat vaihtuneet ja kestävää tukea ei olekaan ollut.

Jaksossa keskustellaan siitä miksi kehittäjät eivät usein ajattele teknologian elinkaarta ja kestävyyttä kun valitsevat projektiin käytettäviä komponentteja. Aina kestävyyttä ei tietysti ole saatavissakaan, kun ala muuttuu niin nopeasti, mutta ei se tietysti tarkoita sitä, etteikö kestävyyteen kannattaisi pyrkiä – vaikka itse ei vanhentumisen kustannuksia joutuisikaan maksamaan.

Aihe on ainakin todella ajankohtainen, koska kyllä viime vuosina on yhä enemmän havahduttu siihen, että tiimien itsenäisesti tekemät työkaluvalinnat eivät välttämättä ole kovin kestäviä. Ne valinnat jotka ovat tiimin ja projektin ensimmäisen vaiheen näkökulmasta houkuttelevimmat, eivät välttämättä ole järkeviä elinkaaren, kustannustehokkuuden ja jatkokehityksen kannalta – ja voivat pahimmillaan johtaa huomattaviin remonttikustannuksiin jo muutaman vuoden sisällä.

>> Kuuntele jakso: #102 Webbidevaus x Ikkunastudio (2.3.2021)

>> Ikkunastudio-podcastin kaikki jaksot

>> Webbidevaus.fi-podcastin kaikki jaksot

PS. Tilaa Vierityspalkin kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje, joka koostaa artikkelit, linkkivinkit, työpaikat ja julkaisut (uutiskirjeellä on jo yli 800 tilaajaa).

Aiemmin podcast-aiheesta:

Aiemmin webin teknologioista:

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun