Journalisti-lehti kirjoittaa mediatalojen uusista ansaintamalleista
Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 3 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Yle korostaa käyttäjäprofiilien hyötyjä - mutta ei edelleenkään perustele profiilipakkoa.
Journalisti-lehti tarkastelee ilmiötä, jota Vierityspalkissakin on seurattu jo pitkään. Mediatalojen vaikeudet näkyvät palveluiden yhdistämisinä ja samojen juttujen julkaisemisessa monessa kanavassa. Viimeisimpänä muutoksena Alma Media kuoppasi Markkinointi & Mainonta -lehden ja uudelleenohjasi vuodenvaihteessa koko sivuston Kauppalehti.fi-sivustoon vain parin kuukauden siirtymäajan jälkeen.
Journalisti-lehti kiteyttää ilmiön napakasti:
”Suomalaiset aikakauslehtitalot etsivät kiivaasti keinoja pysyä pinnalla. Työ niissä muuttuu vinhaa vauhtia: lehtien omat toimitukset vaihtuvat monen tuotteen yhteistoimituksiksi ja verkkoon kehitetään uusia konsepteja.”
Erityisesti A-lehtien muutos on ollut kiinnostavaa seurattavaa. Lehtien julkaisijasta on hyvää vauhtia tulossa verkkokauppojen myyntiä kiihdyttävä sisällöntuotantokoneisto. Ei olekaan kovin yllättävää, että perinteiset journalistit ovat takajaloillaan tästä muutoksesta. Ulkopuolisen silmin muutos ei kuitenkaan tunnu kovin isolta. Ainahan naistenlehdet ja sisustuslehdet ovat tehneet härskiä kaupallista yhteistyötä mainostajien kanssa. Nyt se on vain avoimempaa, kun jutuista linkitetään verkkokauppoihin suoraan.
”A-lehdillä on verkkosivustot apu.fi, terve.fi ja meillakotona.fi. Niillä julkaistavien juttujen oheen myydään mainontaa, kaupallista yhteistyötä ja verkkokauppapaikkoja. Meillakotona.fi yhdistää sisustusjuttuja pysyvään verkkokauppaan, jonka nimi on Meillä kotona -kaupat. Kaupan valikoiman kerrotaan perustuvan sisustustoimittajien asiantuntemukseen. Sivuston liikevaihto kasvaa Ala-Laurilan mukaan hyvin.”
Vierityspalkissakin on kirjoitettu A-lehtien innostuksesta ostaa verkkokauppoja. Tiiviimpi yhteistyö näiden myyntikanavien ja omien sisältöjen kanssa lienee vain ajan kysymys. On myös ymmärrettävää, että välttämättä vanhan liiton sisällöntuottajat eivät ole samalla tavalla innostuneita lisääntyneestä kaupallisuudesta ja suoraan myyntiin tähtäävien sisältöjen tekemisestä.
”A-lehdet-konserni on viime vuosina ostanut verkkokauppa- ja markkinointiliiketoimintaa eli osuudet Finnish Design Shopista, Keskisen Kello Oy:sta ja markkinointitoimisto Genero Oy:sta. Kaikkien kolmen liikevaihdot kasvavat kymmeniä prosentteja vuodessa.
Suunnitteilla on myös kapealle mutta kansanväliselle yleisölle suunnattu verkkomedia, vähän kuin journalismin Finnish Design Shop.”
Vastaavaa omien sisältökanavien voimakasta käyttöä tekevät muutkin. Esimerkiksi Sanoma on ostanut viime vuosina paljon festareita, joiden markkinointiin se käyttää hyvin suoraviivaisesti omia radio-, lehti- ja televisiokanaviaan.
A-lehtien pelikirja vaikuttaa lopulta kovin samankaltaiselta kuin mitä Sanoma tekee.
Journalistisen työn osuus toki kapenee muutoksessa, mutta reittejä toimivaan liiketoimintaan tuntuu kyllä olevan. Siksi ehkä puhuminen liiketoimintakriisistä on jopa liioiteltua. Kyse on vain liiketoiminnan ytimen siirtymisestä vieläkin kauemmaksi journalismista kuin aiemmin.