Floobsin Jani Luostarinen: AWS on asennekysymys

Tuija Aalto

*YouTube-video poistettu toimimattomana.

Amazon S3 – palvelun käyttöön otto on asennoitumiskysymys – täytyy luottaa palvelun tarjoajaan ja hyväksyä se, että on asioita, mihin ei voi vaikuttaa, sanoo suomalaisen netti-tv-portaali Floobsin järjestelmäasiantuntija Jani Luostarinen. Hän kertoi kokemuksistaan Amazon Web Services – asiakkaana tänään Startup Developer Gathering* – tapahtumassa Helsingissä.

Amazon tarjoaa lähes rajattomasti skaalautuvaa palvelintilaa Amazon Simple Storage Service (S3) -palvelussaan (aws.amazon.com). Tarjous on houkutteleva: levytilan tarvetta ei tarvitse ryhtyä arvailemaan eikä yllättäviä piikkejä tarvitse suorituskyvyn puolesta pelätä.

Floobs tallentaa Amazonin S3:lle videoiden ja kanavien thumbnail-kuvat. Videoiden julkaisemista sen avulla tutkitaan, muttei aloiteta ainakaan ennenkuin tallennustilaa on tarjolla Euroopassa. Luostarista kiinnostaa S3:n tarjoama mahdollisuus skaalata suoran videon suoratoiston kapasiteettia dynaamisesti kuormituksen mukaan.

Huonoja puolia Amazonin web-palveluissa Luostarisen mukaan on, että tallennuksessa luotetaan täysin palveluntarjoajaan ja katkot palvelussa heijastuvat omaan palveluun. Palvelun käyttöönotto vaatii ylimääräistä työtä kehitysvaiheessa. S3 ei Luostarisen mukaan myöskään pärjää suorituskyvyssä paikalliselle levypalvelimelle isojen tiedostojen tallentamisessa ja jakelussa. Miinuspuolelle on laskettava sekin, että kustannukset voivat kohota kysyntäpiikin vuoksi korkeiksi hallitsemattomasti.

Floobsin perustajan Kai Lemmetyn mukaan palvelussa on 1800 betatestaajaa, uniikkeja kävijöitä päivässä 500-600 ja videotiedostoja julkaistu noin 800. Klippien pientä määrää selittää Lemmetyn mukaan, että palvelun idea on tarjota kanava striimata suoraa lähetystä.

Katso myös videot Tuomas Pollari, Technopolis Ventures, millaiset ovat startuppien rahoitusnäkymät Suomessa tällä hetkellä* ja Joakim Achrén, Ironstar Helsinki: mihin menossa MoiPal?*

[*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina tai vanhentuneina.]

Aiheet: Hosting

Tagit:

Tuija Aalto

Radiotaustainen digimediaihminen, bloggaaja ja podcstaaja (Tuhatsanaa.net, Sulapinta.fi), työkseen kehityspäällikkö YLEn Uudet palvelut - yksikön Tulevaisuus Labissa

Comments are closed.