Floobsin Jani Luostarinen: AWS on asennekysymys

Artikkeli

Otathan huomioon, että tämä artikkeli on yli 16 vuotta vanha, joten sisältö ja linkit eivät ole välttämättä ihan ajan tasalla. Tuoreena lukemisena samasta kategoriasta: Jamstack, MACH, headless, mikropalvelut - mitä!?mitä?!.

*YouTube-video poistettu toimimattomana.

Amazon S3 – palvelun käyttöön otto on asennoitumiskysymys – täytyy luottaa palvelun tarjoajaan ja hyväksyä se, että on asioita, mihin ei voi vaikuttaa, sanoo suomalaisen netti-tv-portaali Floobsin järjestelmäasiantuntija Jani Luostarinen. Hän kertoi kokemuksistaan Amazon Web Services – asiakkaana tänään Startup Developer Gathering* – tapahtumassa Helsingissä.

Amazon tarjoaa lähes rajattomasti skaalautuvaa palvelintilaa Amazon Simple Storage Service (S3) -palvelussaan (aws.amazon.com). Tarjous on houkutteleva: levytilan tarvetta ei tarvitse ryhtyä arvailemaan eikä yllättäviä piikkejä tarvitse suorituskyvyn puolesta pelätä.

Floobs tallentaa Amazonin S3:lle videoiden ja kanavien thumbnail-kuvat. Videoiden julkaisemista sen avulla tutkitaan, muttei aloiteta ainakaan ennenkuin tallennustilaa on tarjolla Euroopassa. Luostarista kiinnostaa S3:n tarjoama mahdollisuus skaalata suoran videon suoratoiston kapasiteettia dynaamisesti kuormituksen mukaan.

Huonoja puolia Amazonin web-palveluissa Luostarisen mukaan on, että tallennuksessa luotetaan täysin palveluntarjoajaan ja katkot palvelussa heijastuvat omaan palveluun. Palvelun käyttöönotto vaatii ylimääräistä työtä kehitysvaiheessa. S3 ei Luostarisen mukaan myöskään pärjää suorituskyvyssä paikalliselle levypalvelimelle isojen tiedostojen tallentamisessa ja jakelussa. Miinuspuolelle on laskettava sekin, että kustannukset voivat kohota kysyntäpiikin vuoksi korkeiksi hallitsemattomasti.

Floobsin perustajan Kai Lemmetyn mukaan palvelussa on 1800 betatestaajaa, uniikkeja kävijöitä päivässä 500-600 ja videotiedostoja julkaistu noin 800. Klippien pientä määrää selittää Lemmetyn mukaan, että palvelun idea on tarjota kanava striimata suoraa lähetystä.

Katso myös videot Tuomas Pollari, Technopolis Ventures, millaiset ovat startuppien rahoitusnäkymät Suomessa tällä hetkellä* ja Joakim Achrén, Ironstar Helsinki: mihin menossa MoiPal?*

[*Toim. huom. Linkkejä poistettu toimimattomina tai vanhentuneina.]

Tuija Aalto

Radiotaustainen digimediaihminen, bloggaaja ja podcastaaja (Tuhatsanaa.net, Sulapinta.fi), työkseen kehityspäällikkö YLEn Uudet palvelut - yksikön Tulevaisuus LabissaVierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun