Uusi laki velvoittaa Ylen tuottamaan videota tai ääntä nettiuutisten kylkeen

Artikkeli

Nyt se sitten toteutui. Kaupallisten mediatalojen toive Ylen toiminnan rajoittamisesta on nyt todellisuutta. Uusi laki rajoittaa Ylen harjoittamaa kilpailua verkkouutisten saralla.

Käytännössä laki tarkoittanee sitä, että Ylen verkkouutisten yhteydessä tulee lähes aina olla jotain kuva- tai äänisisältöä samasta aiheesta.

Suomen Kuvalehden Vappu Kaarenoja kuvaa muutosta:

”Nyt Ylen täytyy lisätä useimpiin verkossa julkaistaviin teksteihin video- tai ääniklippi.

Klippien lisäily Ylen nettijuttuihin ei taida lisätä kaupallisten medioiden tuloja. Mutta näin saadaan Yle-pykälät EU:n valtiontukisääntelyn mukaisiksi, ”lehden kaltaisista sisällöistä” tulee ilmeisesti vähemmän lehden kaltaisia.

EU sallii kilpailua mahdollisesti vääristävän tuen nimenomaan liikkuvaan kuvaan ja ääneen liittyvälle sisällölle. Teksteille ei.”

Koko juttu on tietysti monella tapaa aika päätöntä touhua. Lakiteknisesti ohjataan yhtä mediataloa toimimaan tietyllä tavalla, vain koska kaupalliset kilpailijat kokevat sen toiminnan liian tehokkaaksi.

Ironiselta tuntuu kuitenkin tämä seuraus, nyt Yleä oikein velvoitetaan tekemään laadukkaampia ja monipuolisempia uutissisältöjä verkkoon. Jatkossa Ylen on pakko julkaista aina jollain tapaa monimediallisia uutistuotantoja, eli tehdä juurikin sitä, mitä kaikki muutkin yrittävät tehdä, ja joka nähdään uutistuotannon tulevaisuutena.

Todennäköisesti tämän seurauksena Ylen nettipresenssi vain kehittyy entistäkin kiinnostavammaksi ja houkuttelevammaksi lukijoiden mielestä.

Ylen Jouko Jokinen kommentoikin asiaa toteamalla vaatimuksen sopivan Ylelle hyvin.

”Yle on jo reilun vuoden ajan muuttanut digitaalista sisältöään tulevan lain hengen mukaiseksi. Liikkuvan kuvan ja audion osuutta on kasvatettu voimakkaasti. Se sopii hyvin Suomen vahvimmalle liikkuvan kuvan ja audion tekijälle ja osaajalle.”

On täysin mahdollista, että kun tätä hetkeä katsotaan vuosien päästä, niin todetaan sen olleen vain Ylen asemaa vahvistanut asia.

PS. Tilaa Vierityspalkin kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje, joka koostaa artikkelit, linkkivinkit, työpaikat ja julkaisut (uutiskirjeellä on jo yli 900 tilaajaa).

Mediat verkossa -kategorian viimeisimpiä juttuja:

Perttu Tolvanen

Perttu on Vierityspalkin päätoimittaja ja kirjoittaja.

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja toinen perustaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka suunnittelee digitaalisia palveluita ja auttaa asiakkaita onnistumaan uudistushankkeissaan. Ota yhteyttä Perttuun!Vierityspalkki-blogi

Julkaistu vuodesta 2006. Vierityspalkki on blogi kotimaisen internet-alan trendeistä, teknologioista ja alan toimistoista. Seuraa, niin tiedät miten ja kenen toimesta syntyvät parhaat verkkopalvelut, verkkokaupat ja räätälöidyt web-sovellukset.
Lisätietoa blogista ja sen lukijoista.

 • 1100+ asiantuntija-artikkelia.

  Toimitettua asiasisältöä kattavasti teknologioista ja web-alan ilmiöistä. Vierityspalkki nostaa esiin alan puheenaiheita ja tuoretta tutkimustietoa, osallistuu keskusteluun sekä haastattelee alan asiantuntijoita ja toimistoja.


  Kaikki artikkelit

 • 1300+ digipalvelun referenssicasea.

  Julkaisut-palsta tarjoaa näkyvyyttä kiinnostaville uusille verkkopalveluille ja web-sovelluksille, ja antaa asiakkaille mahdollisuuden arvioida eri toimistojen osaamista.


  Selaa toimistojen julkaisuja

 • 1000+ aktiivista lukijaa blogin kuukausikirjeellä.

  Kerran kuukaudessa ilmestyvä kuukausikirje koostaa julkaistut artikkelit, uudet julkaisut, avoimet työpaikat ja ajankohtaiset linkkivinkit.


  Tilaa uutiskirje

 • 31 kokenutta digitoimistoa

  on päässyt aina ajantasaiselle Toimistot-listalle. Lista on auttanut asiakkaita löytämään kokeneita digitoimistokumppaneita jo usean vuoden ajan. Lista keskittyy WordPress-osaajiin ja räätälöityjen web-sovellusten tekijöihin.


  Selaa Toimistot-listaa

Tilaa kuukausikirje

Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje koostaa artikkelit, julkaisut, työpaikat ja linkkivinkit. Kirjeellä on jo yli 1000 tilaajaa.
Huom. Sähköpostiosoitettasi ei luovuteta eteenpäin, eikä käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen – ihan oikeasti.

Siirry takaisin sivun alkuun