Uusi laki velvoittaa Ylen tuottamaan videota tai ääntä nettiuutisten kylkeen

Perttu Tolvanen

Nyt se sitten toteutui. Kaupallisten mediatalojen toive Ylen toiminnan rajoittamisesta on nyt todellisuutta. Uusi laki rajoittaa Ylen harjoittamaa kilpailua verkkouutisten saralla.

Käytännössä laki tarkoittanee sitä, että Ylen verkkouutisten yhteydessä tulee lähes aina olla jotain kuva- tai äänisisältöä samasta aiheesta.

Suomen Kuvalehden Vappu Kaarenoja kuvaa muutosta:

”Nyt Ylen täytyy lisätä useimpiin verkossa julkaistaviin teksteihin video- tai ääniklippi.

Klippien lisäily Ylen nettijuttuihin ei taida lisätä kaupallisten medioiden tuloja. Mutta näin saadaan Yle-pykälät EU:n valtiontukisääntelyn mukaisiksi, ”lehden kaltaisista sisällöistä” tulee ilmeisesti vähemmän lehden kaltaisia.

EU sallii kilpailua mahdollisesti vääristävän tuen nimenomaan liikkuvaan kuvaan ja ääneen liittyvälle sisällölle. Teksteille ei.”

Koko juttu on tietysti monella tapaa aika päätöntä touhua. Lakiteknisesti ohjataan yhtä mediataloa toimimaan tietyllä tavalla, vain koska kaupalliset kilpailijat kokevat sen toiminnan liian tehokkaaksi.

Ironiselta tuntuu kuitenkin tämä seuraus, nyt Yleä oikein velvoitetaan tekemään laadukkaampia ja monipuolisempia uutissisältöjä verkkoon. Jatkossa Ylen on pakko julkaista aina jollain tapaa monimediallisia uutistuotantoja, eli tehdä juurikin sitä, mitä kaikki muutkin yrittävät tehdä, ja joka nähdään uutistuotannon tulevaisuutena.

Todennäköisesti tämän seurauksena Ylen nettipresenssi vain kehittyy entistäkin kiinnostavammaksi ja houkuttelevammaksi lukijoiden mielestä.

Ylen Jouko Jokinen kommentoikin asiaa toteamalla vaatimuksen sopivan Ylelle hyvin.

”Yle on jo reilun vuoden ajan muuttanut digitaalista sisältöään tulevan lain hengen mukaiseksi. Liikkuvan kuvan ja audion osuutta on kasvatettu voimakkaasti. Se sopii hyvin Suomen vahvimmalle liikkuvan kuvan ja audion tekijälle ja osaajalle.”

On täysin mahdollista, että kun tätä hetkeä katsotaan vuosien päästä, niin todetaan sen olleen vain Ylen asemaa vahvistanut asia.

PS. Tilaa Vierityspalkin kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje, joka koostaa artikkelit, linkkivinkit, työpaikat ja julkaisut (uutiskirjeellä on jo yli 900 tilaajaa).

Mediat verkossa -kategorian viimeisimpiä juttuja:

Aiheet: Mediat verkossa

Tagit: , ,

Perttu Tolvanen

Perttu Tolvanen on digitaalisten palveluiden suunnittelun, arkkitehtuuriratkaisujen ja kumppanivalintojen asiantuntija. Perttu on konsulttiyhtiö North Patrol Oy:n konsultti ja omistaja. North Patrol on digitoimistoista ja järjestelmätoimittajista riippumaton konsulttiyhtiö, joka auttaa asiakkaita suunnittelemaan digitaalisia palveluita, valitsemaan sopivimmat teknologiat, kilpailuttamaan osaavimmat kumppanit ja varmistamaan budjetin ennustettavuuden. Ota yhteyttä Perttuun!

Jätä kommentti